Európai klubóriások futballhétfője • SportTV

Európai klubóriások futballhétfője

2019. 02. 18. 09:11    
Olvasási idő: 2 perc

Két folyamatosan közvetített bajnokságunkban egyaránt rendeznek hétfő esti mérkőzést. A fellépők közt egy-egy európai kupaóriással: Németországból az egykori BL-győztes és -döntős, KEK-győztes és UEFA-kupadöntős Dortmund, Portugáliából a kétszeres BEK-győztes, többszörös BEK- és BL-döntős, UEFA-kupa és Európa-liga-döntős Benfica kerül a Sport1, illetve a Sport2 képernyőjére.

Hanno Behrens harcol a dortmundi Marcel Schmelzerrel szeptemberben. A nürnbergiek ígérik, más lesz az esti meccs, mint az őszi 0–7 volt... (Fotó: Getty Images)

NÜRNBERG–DORTMUND

A Borussia tagadhatatlanul bajban van. Hogy kicsiben vagy nagyban, még nem eldönthető, kiderül majd, meddig tart a csapat nyeretlenségi sorozata. Amely most már négy mérkőzést számlál, két bajnoki remi közé bekerült egy vereséggel felérő kupadöntetlen – 11-es párbajjal elbukva – , majd következett a súlyos BL-vereség Londonban a Tottenhamtől. S a bajok csak halmozódnak. Nem elég a negatív eredménysor, a sérült hátvédekhez, Piszczekhez, Akanjihoz és a csatár Reushoz szerdán újabb játékos „csatlakozott”, Christian Pulisic szenvedett a BL-meccsen izomszakadást, biztosan nem lehet bevetni őt Nürnbergben, majd a Leverkusen elleni rangadón sem. Favre mester nem lát komoly problémákat, a sajtón keresztül nyugtatgatja a szurkolókat, de a sajtó kegyetlen. Felemlegetik, hogy Bürki kapus keményebb védekezésért emelt szót, mentalitás problémákat is szóvá tesznek. Persze, mindezek zárójelbe kerülnek, ha a BVB visszatér a győzelem ösvényére.

Az ellenél, a sereghajtó Nürnberg azért bizakodik: „Tudjuk, hogy nagyon vékonyka az esélyünk. De igyekszünk megragadni a megfelelő pillanatot” – mondta Hanno Behrens, az 1FCN  csapatkapitánya. Hogy ez kincstári optimizmus-e, azt társaival kell bizonyítania hétfő este. A dortmundiaknak meg azt, képesek kilábalni a gödörből, ami talán nem is olyan mély, mint amilyennek elsőre látszik…

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (NÜR–DOR)

ÖSSZESEN: 65 mérkőzés, 13 Nürnberg-győzelem, 19 döntetlen, 33 Dortmund-győzelem/ 68–116-os gólkülönbség
NÜRNBERGBEN: 32–9–14–9/ 41–37
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Dortmundban 0–7 (az ősszel), Nürnbergben 1–1 (a 2013–14. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Heinz Strehl 7, ill. Lothar Emmerich 8 gól

AVES–BENFICA

A Benfica elképesztő menetelésbe kezdett. Január 3-án, Rui Vitória elbocsátásakor 7 pont hátránnyal a 4. helyen állt az örök rivális Porto mögött. Ez mostanra egyetlenegy pontra zsugorodott – amely persze a mérkőzés előtt 4, hiszen a címvédő már megnyerte e fordulóbeli meccsét. Az év eleje óta a Benfica hat mérkőzésen győzött a bajnokságban, hármon a kupában, egyen az Európa-ligában, mindössze a Ligakupa-elődöntőben botlott meg, éppen a Portótól kapott ki 3–1-re. Ráadásul legutóbbi bajnoki sikerének tízgólos különbségére egész Európa felkapta a fejét.
Házigazdája, a CD Aves csupán a kiesést jelző vonal fölött áll, mindössze 2-vel van több pontja, mint a már másodosztályba süllyedő pozíciót elfoglaló Chavesnek. Nemcsak a közelmúlt, a történelem sem küld biztató jeleket a házigazdának. Noha a klub egy híján 90 éves, csupán 13 alkalommal találkozott a rekordbajnokkal, s ebből csupán egy alkalommal volt képes döntetlenre, a többit mind elveszítette. Azt a meccset viszont az Aves-stadionban játszották, 18 és fél esztendeje, és a lisszaboni sasok csak a 89. percben egyenlítettek. Nyolcgólos találkozó most is elképzelhető, csak az azonos elosztás tűnik elképzelhetetlennek…

 

BUNDESLIGA, 22. forduló. Sport1 20:15 1, FC Nürnberg–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); LIGA NOS, 22. forduló. Sport2 21:10 CD Aves–SL Benfica (kommentátor: Bartha Zoltán)