Európa-ligások a képernyőn • SportTV

Európa-ligások a képernyőn

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 11. 09:52    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőre mindkét közvetített bajnokságunkból maradt egy-egy záró találkozó. Mindkettőn az Európa-ligában még a negyeddöntőért küzdő együttes lép fel. A Bundesligában az Eintracht Frankfurt Düsseldorfba látogat, a Liga NOS-ban ez éllovas Benfica a városi rivális Os Belenensest fogadja.

Frankfurti örömünnep októberben a Commerzbank Arenában. Vajon a másik arénában, az ESPRIT-ben melyik csapat ünnepelhet majd hétfőn este fél 11 tájban? (Fotó: Getty Images)

DÜSSELDORF–FRANKFURT

Sokkal jobb formában és előjelekkel fogadja a Düsseldorf a Frankurtot, mint ahogy ősszel kiállt ellene. A szeptember 1–7 a klubtörténet egyik legsötétebb pillanata, 7-nél több gólt nem is kapott a Fortuna még az élvonalban. Akkor, a 8. forduló után sereghajtóként szomorkodott, most, félidénnyel később a 11. helyen áll, biztonságos, 12 pontnyi előnnyel az osztályozós pozícióban helyezkedő Stuttgart előtt. Mestere, Friedhelm Funkel már a múlt heti, Schalke elleni 4–0 után közvetlenül a Frankfurt elleni mérkőzésről gondolkodott. Főként a középpályás sor összetétele jelent problémákat. Az influenzájából éppen felgyógyuló Kevin Stöger még nem biztos, hogy kezdhet. Pótlását esetleg az „ősfrankfurti” Aymenn Bankok oldhatja meg, aki elfoglalhatja helyét Marcel Sobottka mellett. A várható Eintracht-támadások megfékezésére Alfredo Morales és Adam Bodzek védekező képességeire is szükség lesz. A csatársorban pedig ott lesz Dodi Lukebakio, aki lassan az „eurokupások rémévé” növi ki magát. Nemcsak hogy három gólt vágott a Bayernnek az ősszel, de a nemzetközi kupákban érdekelt Frankfurt (ő volt az „1” az 1–7-en), Dortmund, Hoffenheim és Schalke kapujába is betalált, azaz 8 bajnoki góljából 7-et eurokupás együttes ellen ért el (a Werder a kivétel).
A Frankfurt is mindenképpen változtat, Adi Hütter az Inter elleni 0–0 után „bejelentette” a rotációt. A csapat a hárompontos győzelmi pontozási rendszer bevezetése óta, azaz 23 esztendeje még sosem állt 40 ponttal 24 játéknap után a Bundesligában. „Azt is megpróbáljuk, hogy a bajnokságban is jó helyzetben maradjunk” – mondta az osztrák tréner. Ezért biztosan nem teljes „B-csapatot” küld a pályára, de mindenképpen változtat. A védelemben előtérbe kerül Haszebe Makoto játéka, az orrtörést szenvedő japán különleges maszkban léphet pályára. Martin Hinteregger marad a védelem közepén, társa a felépülő Almamy Touré lehet, az argentin Abraham visszatérését a csütörtöki El-visszavágóra időzítik. Elképzelhető, hogy Milánóban Abraham, Hinteregger, Ndicka lesz a középső védőhármas – ebben a felállásban a csapat már a Sahtar ellen 4–1-es fölényes győzelmet aratott. A középpályán Gélson Fernandes bizonnyal játszik (ő a San Siróban eltiltás miatt nem szerepelhet), Sebastian Rode és Mijat Gacsinovics társaságában. Jonathan de Guzman és Jetro Willems is kész a beszállásra adott esetben. A középpálya két szélán Danny da Costa és Filip Kosztics szerepelhet. Elöl Rebic térdsérülése miatt nem játszhat, Gonzalo Paciencia először kezd az idényben, társa vagy Haller vagy Jovics lesz, a két sztár egyikét mindenképpen a padon kezdeti Hütter. Kérdés, ebben a kísérleti összetételben mire lesz képes a csapat Düsseldorfban, a mester és a szurkolók alighanem egy ponttal is megelégednének a nagy fontosságú milánói visszavágót szem előtt tartva.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (DÜS–FRA)


ÖSSZESEN: 45 mérkőzés, 10 Düsseldorf-győzelem, 12 döntetlen, 23 Frankfurt-győzelem/ 66–105-ös gólkülönbség
DÜSSELDORFBAN: 22–9–7–6/ 45–35
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Frankfurtban 1–7 (az ősszel), Düsseldorfban 4–0 (a 2012–13. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Thomas Allofs és Atli Edvaldsson 6-6, ill. Bernd Nickel 7 gól

BENFICA–BELENENSES

Az Os Belenenses a Benfica és a Sporting mögött a portugál főváros 3. számú csapatának számít, ezért a Luz-beli fellépése afféle városi rangadónak is minősíthető. Azért igazi ellenlábasnak aligha tekinthető: az elmúlt 64 évben, 1955 óta 56 alkalommal lépett fel a Fény stadionjában, s mindössze 4-szer sikerült nyernie, legutóbb 2013-ban szerzett pontot, 1997-ben győzött a sasok vendégeként. A legutóbbi négy Benfica–Os Belenenses bajnoki összgólkülönbsége: 18–0…
Nagyjából hasonló a kép, ha az jelen idénybeli eredményeket vizsgáljuk. A rekordbajnok legutóbbi 9 bajnokija mindegyikét megnyerte, múlt héten a fő rivális Portót is megverte idegenben. Ám mivel a kékek vasárnap a Feirense ellen idegenben nyerni tudtak 2–1-re, visszavették az első helyet, amelyre persze ismét felugorhat Bruno Lage együttese, ha a papírformának megfelelően legyőzi vendégét. Még két számadat: a legutóbbi hat győztes bajnokiján a Benfica 28 gólt szerzett, ez két találat híján ötgólos meccsenkénti átlagot jelent. A Belenenses viszont legutóbbi öt meccsén a Liga NOS-ban (mérleg: 2-2 győzelem és vereség, egy remi) mindössze 3 gólt kapott. Azaz a hazaiak szupercsatársorának meglehetősen stabil védelemmel szemben kell bizonyítania – meglátjuk, milyen sikerrel… 

BUNDESLIGA, 25. forduló. Sport1 20:30 Fortuna 95 Düsseldorf–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); LIGA NOS, 25. forduló. Sport2 21:15 SL Benfica–Os Belenenses (kommentátor: Haraszti Ádám)