Ivkovics: Ha valaki jobban tudja, én leszek a segédje, és csinálja • SportTV

Ivkovics: Ha valaki jobban tudja, én leszek a segédje, és csinálja

2019. 03. 22. 12:04    
Olvasási idő: 2 perc

Sztojan Ivkovics, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a Sport TV Mai helyzet című műsorában értékelte a vb-selejtezős szereplést. Úgy érzi, büszkék lehetünk, Európa legjobb 16 csapata között vagyunk. 2021-ig maradna kapitány, de azt gondolja, innen most nincs előrelépés, ha azonban valaki garantálja, hogy van, átadja neki a stafétabotot, és segíteni fog neki.

Sztojan Ivkovics a Sport TV stúdiójában.

A férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics úgy gondolja, büszkék lehetünk a vb-selejtezők után. A válogatott az utolsó csoportkörben csoportja negyedik helyén végzett Litvánia, Olaszország és Lengyelország mögött, de megelőzve Horvátországot és Hollandiát. Az első három csapat jutott ki a kínai vb-re. „Odáig jutottunk nyolc év alatt, hogy vannak a csapatok, akik a ranglistán mögöttünk állnak, vagy velünk egy szinten, őket mind megvertük, bárhol játszottunk. Illetve sikerült nyerni nálunk magasabban jegyzett csapatok ellen. A csapat legnagyobb ereje az egység.”

„A szövetség és a válogatott legnagyobb sikere, hogy a kosárlabda él Magyarországon, az emberek beszélnek az eredményekről és hogy például én jól cseréltem-e, a jegyek 10-14 nappal a meccsek előtt elfogynak. Emlékszem, mikor átvettem a válogatottat, a családtagok, pár szurkoló volt ott, és imádkoztunk, hogy jöjjenek el az utánpótláscsapatok, hogy legyen valaki a csarnokban – nyilatkozta Ivkovics, aki szerint a szövetségben minden rendben van, és ez a válogatott teljesítményén is megjátszik. – Sikerült megszólítani az embereket, és egyre több gyerek kosarazik.” 

„Amikor elmentünk az Eb-re, nagyon sok kritikát kaptunk, miért nem visszük a fiatal generációt. Nem vittem, mert az volt az elvem, hogy a fiataloknak ne adjuk az ajándékot, mert nekik meg kell tudni harcolni saját erőből a pozícióért. Most a fiatalok mindent megtettek azért, hogy ismét a legjobb 16-ban vagyunk Európában. Azt gondolom, gratulálni kell nekik. És mondhatjuk, hogy a kvázi generációváltás sikeresen ment. Most van egy új generáció, akiket én már láttam, de annyira nem mindenki ismerik még őket. A kérdés az lesz, hogy mennyire lesznek alázatosak” – mondta a kapitány. – „Tudjuk az elveket, úgy lehet válogatott valaki, ha nem hazudott, ha tiszta, és a fiatalok csak az utánpótlásválogatottakon keresztül tudnak válogatottak lenni. Nemsokára kiderül, mennyire alázatos az új generáció, és hogy lehet-e ezt a rendszert működtetni, vagy valami más lesz.”

Sztojan Ivkovics a 2021-es Eb-ig gondolkodik a válogatottban. Bár sok a kérdőjel, de úgy véli, ha nem történik valami nagy meglepetés, ő lesz a kapitány, akár selejtezőkön kell oda jutni, akár megkapja Magyarország az egyik csoport rendezési jogát. „Ha van selejtező, és azon továbbjutunk, Eb-résztvevők leszünk, akkor azt megcsinálom, és boldog leszek, ha nem sikerül teljesíteni ezt az elvárást, elbúcsúzom, és nem leszek boldog. A fő problémám az, hogy nem látom, hogy tudnánk annál jobbak lenni, mint a legjobb 16-ba kerülni. Nem látom az előrelépést innen, ezért lesz egy beszélgetés, ha esetleg valaki tudja garantálni, hogy még jobban tudja csinálni, akkor nyilvánvalóan – mivel a válogatott egy szent dolog – meg kell engedni, hogy csinálja, ha jobban tudja. Ha valaki jobban tudja, én leszek neki a segédje, és csinálja meg. De odáig még nem jutottunk el, mert 1992 óta abban élek, hogy mindenki mondja-mondja, de azzal az emberrel még nem találkoztam, aki akkor, amikor meg kell mondani, hogyan kell jobban csinálni, akkor megmondja” – nyilatkozta Ivkovics a Sport TV Mai helyzet című műsorában, aki a kapitányi poszt mellett a kaposvári csapat tanácsadója is. – „Úgy gondolom, ha nem lesz valami nagy meglepetés, tovább megyünk az úton, amelyik lehet, hogy nem a legszebb, lehet, hogy nem a legjobb, mert lehet szebb kosárlabdát játszani, vagy bármit, de úgy vélem, ez a tisztességes. Az emberek is azt látták a játékosokon, hogy gladiátorok, kimennek a pályára és harcolnak, és ez kell az embereknek.”