A harmadik óriás is beszáll • SportTV

A harmadik óriás is beszáll

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 16. 06:40    
Olvasási idő: 2 perc

Az örök győzelmi rangsor listavezetőjével és egy újonccal jövünk a Copa América harmadik napján. A tétlapon szerepel még egy kétszeres korábbi győztes és a „klasszikus tízből” a kettő közül az egyik, amelyik még sosem nyerte el a 101 éves múltra visszatekintő sorozatot.

Luis Suárez az uru győzelmi remények legfőbb letéteményese (Fotó: Getty Images)

PARAGUAY–KATAR

Nem mondhatnánk, hogy a következő vb-házigazda a kétszeres Copa-győztes (1953, 1979) paraguayiak leggyakoribb ellenfelei közt foglal helyet. A futballhistória összesen három összecsapást regisztrál a két válogatott között. Az első kettőt az akkor éppen vb-re készülő dél-amerikai csapat év eleji túráján játszották Dohában, az első 1–1-es döntetlennek zárult, a másodikat 3–0-ra megnyerték a paraguayiak. A harmadik meccsüket semleges pályán rendezték meg 10 éve, a hollandok elleni amszterdami meccsre (0–0) készülő paraguayiak Rouenben ütköztek meg a közel-keletiekkel, és a honosított brazil Fábio Cesar két góljával 2–0-s vereséget szenvedtek.
A FIFA világranglistáján nem is olyan nagy a különbség a két együttes közt, Paraguay a 36., míg Katar az 55. helyet foglalja el.  Ha így nézzük, a Copán első ízben szereplő ázsiai együttes még meglepetést is szerezhet. Különös tekintettel arra, hogy kontinense bajnoka, idén januárban Abu-Dzabiban úgy nyerte meg az Ázsia-kupát, hogy mind a hét ellenfelét legyőzte és egyetlen gólját a döntőben Japántól kapta, a mérkőzés 69. percében, amikor már 18 szerzett gólnál járt a tornán. (Utána még – biztos, ami biztos – belőtte a 19.-et is.)

URUGUAY–ECUADOR

A dél-amerikai bajnokság és a Copa América (1975 óta hívják így hivatalosan is a tornát) legtöbbszörös, 15-szörös bajnoka Ecuadorral kezd, az egyikkel a mezőny állandó tíz csapata közül, amely még egyszer sem nyerte el a trófeát. (A másik ilyen Venezuela.) Az egyenlítőiek a négy közé is csupán kétszer kerültek be, először még 1959-ben, amikor még körmérkőzéses formában rendezték meg a tornát, másodszorra 1993-ban. Hogy-hogy nem, mindkétszer ők rendezték az eseményt!
Az uruk nemcsupán a történetet, a jelent tekintve is a legjobbak közé tartoznak. A vb-n negyeddöntősök voltak, és csak a későbbi győztes franciáktól szenvedtek vereséget, a világranglistán a kontinensről csak a brazilok előzik meg őket, nekik van a legtapasztaltabb szövetségi kapitányuk Óscar Tabárez személyében és a legnagyobb világsztárjuk Messi mellett, az argentin klubtársa, Luis Suárez. Az uru klasszis csupán második Copáján vehet részt, tagja volt az 2011-ben győztes alakulatnak, a legutóbbi két tornát viszont eltiltás és sérülés miatt kihagyni kényszerült.
A három csúcsfavorit közül Brazília sima győzelemmel, Argentína meglepő vereséggel rajtolt. Hogy Uruguay mire jut, megnézhetik, akik fennmaradnak éjjel 2-ig, hogy végig követhessék a 16. győzelmét éppen a nagy vetélytárs brazilok otthonában megszerezni igyekvő céleste bemutatkozó mérkőzését. (Ami azért számítana különleges bravúrnak, mert mint ismert, a selecao eddig négyből négyszer megnyerte a hazai rendezésű kontinensbajnokságot…)

COPA AMÉRICA. Sport1 21:00 Paraguay–Katar csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor); 0:00  Uruguay–Ecuador csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor)