Messiék a versenyben maradásért küzdenek • SportTV

Messiék a versenyben maradásért küzdenek

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 23. 13:07    
Olvasási idő: 2 perc

Szombat után vasárnap is két-két mérkőzést mutatunk az általunk közvetítendő két földrészbajnokságból. Mind a négyen fellép egy-egy olyan együttes, amely saját kontinensén a tágabb értelemben vett elithez tartozik. A Copa 2019 egyik fő esélyese, Argentína utolsó csoportmeccsén a versenyben maradásért lép a pályára Salvadorban.

Messinek Paraguay után most is állandóan több védővel kell megküzdenie, hogy csapatát negyedszer is a rájátszásba vezesse (Fotó: Getty Images)

MAROKKÓ–NAMÍBIA

Egyiptomban a C- és a D-jelű kvartett összesen hat együttese mutatkozik be a tornán.  Utóbbiból a Marokkó–Namíbia találkozó kerül a Sport1 műsorára.
Ami azt illeti, Afrikában is érvényesül a hazai pálya, kissé kiterjesztve a „hazai térség” előnye. Gyakorlatilag állandó konkurenciaharcban áll egymással az észak-afrikai és a közép-nyugat afrikai (Guineai-öbölbeli) régió egymással, ebbe a külön versenybe csak ritkán szól bele egy-egy déli, még ritkábban keleti együttes. Csak a megszerzett trófeákat tekintve a négy vezető északi országban rendezett 10  tornából 5-öt nyert meg térségbeli csapat, érdekesség, hogy mindegyiket rendezőként (Egyiptom háromszor, Algéria és Tunézia egyszer-egyszer). Marokkó a „kakukktojás”, amely egyetlen rendezése során csak negyedik lett 1988-ban, egyetlen sikerét viszont Etiópiában aratta mégh 1976-ban, amikor még körmérkőzés négyes döntőt rendeztek.
Persze, Marokkó ezzel együtt is a döntők mezőnyének állandó szereplője, a 32. alkalommal sorra kerülő tornán 17-edszer áll rajthoz. Győzelme mellett egy-egy ezüstje és bronza is van, két további elődöntője is van, az örök éremtáblázat holtversenyes 11. helyezettje. Aktuális ellenfele, Namíbia harmadszor résztvevő, eddig 1998-ban és 2008-ban sem sikerült a csoportkörből tovább jutnia.
Marokkó a selejtezőcsoportban megelőzte az 5-szörös kontinensbajnok Kamerunt (11-11 pont, 8–3-as, ill. 6–3-as gólkülönbség), Namíbia a K-csoportban a 9 pontos Bissau-Guinea mögött 8 ponttal holtversenyben végzett Mozambikkal, amelyet egymás elleni eredményük alapján, idegenben szerzett góllal (1–0, ill. 1–2) sikerült megelőznie.

SZENEGÁL–TANZÁNIA

A C-csoportban két esélyesebb (Algéria, Szenegál) mellé két kevésbé erősnek tűnő kelet-afrikai együttes került (Kenya és Tanzánia). Elvileg a két jobbiknak simán felül kell múlnia a két gyengébbet, ám szombaton már a Kongói DK–Uganda meccsen bebizonyosodott, hogy a papírforma itt sem érvényesül 100 százalékosan, és hogy a kelet-afrikai csapatokat (a döntő létszámemelése miatt onnan is többen érkeznek) nem lehet egy legyintéssel elintézni.
Szenegál egyénként eddigi egyetlen ezüstjével (2002-ben szerezte, abban az évben, amikor vb-n is járt) egyike a 21 eddigi medáliát szerzett országnak, most 16. alkalommal indul, Tanzánia másodszor, elsőre 1980-ban a csoportkörben ragadt. A szenegáli keret mind a 23 tagja eurpoai légiós, a frontember Sadio Mané, a BL-győztes Liverpool csatárcsillaga. A tanzániai keret többségében hazai játékosokból áll, a légióskontingenst két egyiptomi, egy-egy algériai, belgiumi, marokkói, bptswanai és zambiai valamint egy-egy angol és spanyol másodosztályú csapatban szereplő játékos alkotja.

KATAR–ARGENTÍNA

Argentína most olyan helyzetbe sodródott a Copa Améicán, amelyben korábban nem volt része.  1975, az egy helyszínes csoportkörös rendezés bevezetés óta sosem fordult elő, hogy ne jusson el a torba kieséses fázisába. Most a záró mérkőzés előtt utolsó(!) a B-csoportban, de nem reménytelen a helyzete. A továbbjutáshoz mindössze egyetlen gólocskával kell legyőzni a meghívottként szereplő Katart. Ez esetben négy pontja és legalább -1-es gólkülönbsége kesz, s ezzel meekőzi atózA-csoprtban 54 ponttal. -4-gyel végző Perut. Azaz szélsőséges esetben az argentinoknak Brazíliának kellen hálaimát remegniük, hogy szombaton kiütötték Perut…
Más esetben jöhetne a musicalsláger:”don’t cry Argentina” – ám az albiceleste híveinek valahogy nem akaródzik Madonnával együtt énekelniük…

KOLUMBIA–PARAGUAY

Az eddig mindkét mérkőzésén győztes Kolumbia számára a százszázalékos csoportelsőség a tét, Paraguaynak a sima továbbjutás. Ám ehhez utóbbiaknak nem szabad akkor ruhát kapniuk, mint amekkorát a peruiak Brazíliától kaptak.  Aligha döntenek gólrekordot az együttesek. Mit ahogy az is valószínűsíthető, hogy Carlos Queiróz kapitány egy-két játékosát pihenteti. Elvégré biztos csoportgyőztesként a nyolcaddöntőben vagy az elmúlt két kiírás győztesével, Chilével vagy a rekordbajnok Uruguayjal kell csapatának összecsapnia, s azon a meccsen minden energiamorzsára szükség lehet…

Sport1 16:15 Marokkó–Namíbia Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Hegyi Iván); 18:45 Szenegál–Tanzánia Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Hegyi Iván); Sport1 21:00  Katar–Argentína Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Puhl Sándor); Sport2 21:00  Kolumbia–Paraguay Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András)