Tudja-e Marokkó mindenki ellen az 1–0-t? • SportTV

Tudja-e Marokkó mindenki ellen az 1–0-t?

2019. 07. 05. 10:12    
Olvasási idő: 2 perc

Megkezdődik a kieséses szakasz az Afrika-kupában. Az első két nyolcaddöntőnek megvan a tiszta esélyese, az eddig kevés meglepetést – és sajnos nagyon kevés gólt valamint játékot – hozó tornán kérdés, folytatódik-e a papírforma érvényesülésének könyörtelen sorozata.

Hervé Renard Zambiát és Elefántcsontpartot már elvezette a kupagyőzelemig. Most megpróbálja Marokkóval is… (Fotó: Getty Images)

MAROKKÓ–BENIN

Marokkó eddig egy metronóm pontosságával szállította a minimális győzelmeket. Mindhárom csoportellenfelét, Namíbiát, Elefántcsontpartot és Dél-Afrikát a minimális különbséggel gyűrte maga alá. Ehhez persze kellett némi szerencse is – az első meccset öngóllal nyerte meg, az utolsón a 90, percben érte el a győztes találatot, de ettől még tény marad: úgy szerzett 9 pontot, hogy közben érintetlen maradt a hálója, és csupán 3 gólt kellett elérnie.
Ellenfele Benin is veretlen még a tornán, igaz, nyeretlen is. Mindhárom meccsét ikszre hozta, közte a két favorit, Elefántcsontpart és Ghána ellenit is, s csak utóbbi ellen kapott (két) gólt, a másik két meccsen shutouttal zárt. A sporttörténet Marokkó mellett szól – már amennyire a múltnak bármiféle köze is van a jelen futballtörténéseihez – : az észak-afrikaiak 17. alkalommal vesznek részt a döntőn és mindhárom éremből szereztek már egyet, Benin negyedik indulására most érte először a  kieséses fázist. Még valami szól a marokkóiak mellett: az edzőjük személye. Hervé Renard, az 50 éves francia mester igazán ismeri a (végső) győzelem tudományát, 2012-ben nagy meglepetésre Zambiát, 2015-ben az esélyesek egyikét, Elefántcsontpartot kormányozta el egészen a trófea elhódításáig.

UGANDA–SZENEGÁL

A tapasztalatbéli különbség megvan a második nyolcaddöntő csapatai közt is. Noha mindketten egy-egy érmet, egy ezüstöt szereztek eddig (Uganda 1978-ban, Szenegál 2002-ben) az ANK-t, a kelet-afrikai gárda mindössze 7., a nyugati 15. szereplését éli meg a kontinensbajnoki döntőben.  Egyikük sem veretlen a tornán, mindketten favorit észak-afrikai csapattól kaptak ki, egyformán szerzett gól nélkül, az ugandaiak utolsó csoportmeccsükön a rendező Egyiptomtól 2–0-ra, a szenegáliak a középső találkozón Algériától 1­–0-ra.
Az esélyeket tekintve orientáló lehet a világranglista-különbség is (bár egyik kommentátorunk találóan megjegyezte, hogy „nem a világranglista játszik, hanem a csapatok”…), Szenegál az egész mezőny legmagasabban jegyzett csapataként a 22., Uganda mindössze a 80. a futball-világszervezet legfrissebb, júniusi  rangsorában. Majd elválik, a pályán – és főleg az eredményben – is megmutatkozik-e az 58 helyezésnyi differencia.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, nyolcaddöntő. Sport1 18:00  Marokkó–Benin (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 21:00 Uganda–Szenegál (kommentátor: Bartha Zoltán)