Brazília a tökéletes hazai sikerre hajt • SportTV

Brazília a tökéletes hazai sikerre hajt

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 06. 18:59    
Olvasási idő: < 1 perc

Többször elhangzott adat: Brazília eddig négyszer rendezett kontinensbajnoki döntőt és mind a négyszer – háromszor 9-esre végződő évben, 1919-ben, 1949-ben és 1989-ben – meg is szerezte a trófeát. Most az ötödik rendezéskor az ötödik győzelem kapujába érkezett a selecao. „Csak” le kell győznie Perut, amelyet 15 nappal ezelőtt egyszer már 5–0-ra sikerült megvernie. De az a „csak” azért nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz…

Brazília mindig, mindenkivel szemben esélyes – főként hazai környezetben. Legutóbb hazai földön öt nap híján öt éve veszített mérkőzést, az viszont igencsak emlékezetes volt, a hollandok elleni vb-bronzmeccs 0–3-ja Brazíliavárosban, négy nappal a németek elleni 1–7-es Belo Horizonte-i „nemzettragédia” után. Amúgy Peru, mint ellenfél a Copán is ébreszt kellemetlen emlékeket a brazilokban, a centenáriumi bajnokságon éppen az inkáktól elszenvedett 1–0-s vereség okozta a selacao csoportból való kiesését. Minden más előjel csak aláhúzza az aranyzöldek esélyeit. Nemcsak veretlenül jutottak el a végküzdelemig, hanem még gólt sem kaptak. Rúgtak ellenben tízet, a felét éppen az említett fél hónappal ezelőtti mérkőzésen Perunak.
Gareca tanítványai éppen olyan esélytelenek, mint Chile ellen voltak, s nem lehet kizárni, hogy a ravasz argentin mester, akivel 38 év után vb-re, 44 esztendő után Copa América-döntőbe jutott Peru, kitalál valamit a házigazda ellen is. Akár valami olyasmit, amit az elődöntőben vezettek elő fiai, akik húsz percen át letámadták a címvédőt, s végül fizikailag is jobban bírták a mérkőzést ellenfelüknél. Persze a brazilok csapata messze nem olyan koros, mint Rueda együttese és Tité kapitány nem rest cserélni, ha a helyzet úgy kívánja, ráadásul a cserepadja is sokkal hosszabb, mint a chileieké vagy éppen az aktuális ellenfél peruiaké.
1950-ben és 2014-ben agyonnyomta a selecaót a nemzet győzelmi igénye. Az elmúlt száz évben a Copán (no meg az előd dél-amerikai bajnokságon) meg nem. Tité emberei most mindent megtesznek, hogy nyomatékosítsák: most COPA AMÉRICÁN lépnek pályára az aranyért!

46. COPA AMÉRICA. Sport1 21:15 Brazília–Peru döntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)