Wladár Sándor: Bearanyozta az életem, hogy Milák Kristóf nyakába akasztottam az aranyérmet • SportTV

Wladár Sándor: Bearanyozta az életem, hogy Milák Kristóf nyakába akasztottam az aranyérmet

2019. 08. 09. 12:36    
Olvasási idő: 2 perc

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a kvangdzsui vizes vb-ről, az augusztus 20-án kezdődő junior vb-ről, Kenderesi Tamásról és Milák Kristófról is. Kenderesi ügyében Koreából várják a megfelelő dokumentumot, majd a fegyelmi bizottság tárgyalja az ügyét. Az pedig bearanyozta az elnök életét, hogy ő akaszthatta Milák nyakába az aranyérmet.

Augusztus 20-25. között rendezik Budapesten a FINA Junior Világbajnokságot. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, hogy 127 ország jelezte, hogy részt a versenyen, amire még nem volt példa. „Én már 110 után azt mondtam, hogy inkább ne jöjjenek, mert több mint 1100 versenyző érkezik, több mint 50 FINA official, és mindenki itt lesz a FINA-tól, nem csak az elnök, alelnök, főtitkár, de a FINA büró tagjai is itt lesznek. Szeretik Budapestet. De miért ne szeretnék?”

„Ez nyilván nem fog akkora érdeklődésre számot tartani, mint egy elit vb, de feladat tekintetében közel azonos, hiszen az országok létszámok tekintve közel ott vagyunk. Kvangdzsuban körülbelül százhetven ország vett részt, itt közel 130, versenyzői létszámban ugyanott vagyunk, a FINA staff ugyanott van, 6100 vendégéjszaka van lefoglalva – elmondta Wladár Sándor, és hozzátette, a szövetség kollégái maximálisan felkészültek az egyébként óriási feladatra. Azt is elárulta, hogy a költségvetés nagyságrendekkel alacsonyabb. „Büszkén mondhatom, hogy azokat a költségsorokat, amik meg vannak húzva, és ránk vonatkoznak, azokat mind tartani fogjuk, sőt, el kell mondanom, hogy legalább 50-80 millió Ft-ot fogunk tudni spórolni azon a költségterven, amit leadtunk. (…) Mindig azt hallgatom másik oldalról, harmadik fél részéről, hogy szakszerűség, tervszerűség, tervezhetőség, költséghatékonyság és egyéb nagyon szép szavak, ami egyébként jó, csak a sportszakmát, a sportszakma által támasztott feltételeket azokat meg kell teremteni. Én abban nem vagyok partner, és a nevemet sem adom ahhoz, hogy azért, hogy 10-20 millió Ft-ot lefaragjunk mondjuk egy transzferből vagy logisztikai helyzetből, azért egy világbajnokság megítélése ne 100 százalék legyen.”

A szakmai elvárásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy úgy gondolja, most nem kell kimagasló eredményekre számítani, mivel egy Milák Kristófot, egy Késely Ajnát vagy egy Németh Nándort nagyon nehéz megtalálni (ők a 2017-es vb-n remek eredményeket értek el, de most már kikerültek ebből a korcsoportból), de a szövetség elnöke szerint talán 2-3 érmes szereplés lehet.

Az öt aranyérmet hozó kvangdzsui vizes vb-vel kapcsolatban Kenderesi Tamás ügye is szóba került. Elmondta, a megjelent híreken és kommentekben látszik, hogy a társadalom megosztott ebben a kérdésben. „Nekem nem az a dolgom, hogy megítéljem, ki mit mond. Nekem egy dolgom van, hogy igazságot szolgáljunk, a versenyzőnek is igazságot adjunk, és a közvélemény felé is egy olyan kommunikét adjunk ki, ami elfogadható és hiteles. Pénteken találkoztam Tamással, lelkileg rettenetesen meg van törve, kezdeményeztem a fegyelmi bizottság elnökénél, hogy hívja össze a fegyelmi bizottságot, és amint beér Koreából a megfelelő dokumentum, úgy ezt az ügyet majd tárgyalják.”

A vb egy lendületet, lökést ad az úszóknak, hogy Tokióban megközelítsék a fantasztikus kvangdzsui eredményeket. „A Milák Kristóf nyakába akaszthattam az aranyat, ez bearanyozta az életemet, az egyik legszebb élmény volt. Szárnyaltam én magam is, nem csak a lányok és fiúk szárnyaltak pillangón. Miláknak ez az 1:50:73-ja húzódott tovább. Kapás Boginak ez a szuper taktikai mesés győzelme, amit behúzott, hogy Katinka 200 vegyesen a 61-iket is megnyerte, hogy a 400 vegyesen átírta az úszósport történelmét” – nyilatkozta Wladár Sándor, majd hozzátette, ezek megerősítést adnak, hogy talán jó úton vannak.