Van helye az NFL-ben az ellenfele sisakját letépő, azzal őt ütlegelő sztárnak? • SportTV

Van helye az NFL-ben az ellenfele sisakját letépő, azzal őt ütlegelő sztárnak?

2019. 11. 15. 12:28    
Olvasási idő: 2 perc

Myles Garrettnak, a Cleveland Browns defensive endjének elment az esze a Pittsburgh Steelers elleni mérkőzés hajrájában. Mással nem lehet magyarázni azt, hogy leszedte az ellenfél quarterbackjének fejéről a sisakot, majd elkezdte ütni vele.

Ha Cleveland utcáin valaki egy sisakkal fejbe vág egy vele szembe jövőt, akkor testi sértés miatt szépen beviszik, és bírói hevülettől függően akár le is ültethetik. Na de mi történik akkor, ha valaki egy NFL-mérkőzésen az ellenfél fejéről szedi le a sisakot, majd azzal vágja fejbe áldozatát, mielőtt a népharag elsodorja? Márpedig az NFL-nek most egy ilyen ügyben kell döntést hoznia, hiszen

Myles Garrett, a Cleveland Browns defensive endje a Pittburgh Steelers elleni mérkőzésen 8 másodperccel a vége előtt letépte Mason Rudolph, a vendégek quarterbackje sisakját, majd elkezdte azzal ütlegelni.

(Az előzmény: Rudolph eldobta a labdát, Garrett utána döntötte le a lábáról, amit az irányító zokon vett.) A rögtönítélő bíróság több pittsburghi játékos személyében „érkezett”, a legvehemensebb, Maurkice Pouncey meg is rugdosta a földre kerülő főbűnöst. Garrettet, Rudolphot és a balhéban ugyancsak aktív szerepet játszó Larry Ogunjobit (Cleveland) kiállították, eddig rendben is van Vélhetően mindhármukat meg is büntetik, ez is oké. Na de Garrett esetében milyen hosszú lesz az eltiltás? Az Egyesült Államokat és az NFL-szurkolókat ez foglalkoztatja. (A videók spoileresek, mindegyiken látható az eredmény!)

Az idén már volt egy nagy balhé, igaz, azt a notórius visszaeső Vontaze Burfict követte el, akit egész szezonra kivont a forgalomból a liga. Oké, neki voltak figyelmeztetései, büntetétei és eltiltásai, halmazati büntetésképp járt neki ennyi a sisakon fejelésért.

Egyetlen incidensért viszont az eddigi leghosszabb eltiltás 5 mérkőzés volt,

ezt 2006-ban Albert Haynesworth, a Tennessee Titans védője kapta, miután letépte Andre Gurode fejéről a sisakot, aztán fejbe is rúgta – az áldozat sebét 30 öltéssel varrták össze. A mostani eset azonban ennél durvább volt, sőt, az ESPN szerint az 1960-as Chuck Bednarik, Frank Gifford K. O.-nál és az 1978-as Jack Tatum, Darryl Stingley esetnél is keményebb volt, holott utóbbinál az elkapó (Stingley) részlegesen megbébult.

A félreértések elkerülése végett, az NFL nem lányiskola, és nem is szellemi géniuszok gyűjtőhelye.

Ettől még ilyen viselkedésnek, de talán megkockáztatható, ilyen játékosnak sincs helye benne.

Talán fel lehet vetni, hogy ha Colin Kaepernicket véleménynyilvánítás miatt gyakorlatilag kirekesztette a liga, akkor mi a teendő azzal a játékossal, aki elborult aggyal, meccs közben támad rá játékostársára egy elég kemény tárggyal? Ráadásul, amint az egy amerikai kolléga gyűjtéséből kiderül, Garrettnek az idény során nem ez volt az első minimum vitatható mozdulata. Trevor Siemian, a New York Jets quarterbackje szezonjának például egyenesen véget vetett.

Bár a 2017-es drafton 1/1-esként elkelt Garrett egy „Ostobaság volt, amit csináltam, nem szabadott volna ennyire lecsúsznom” mondattal megpróbálta mentegetni magát, ezzel aligha lesz hatással a döntő többségre. Joe Buck, a Fox kommentátora szerint az eset „Egyike volt a legrosszabbaknak, amit profi sporteseményen láttam”, míg a mellette szakértőként ülő NFL-legenda, Troy Aikman így fogalmazott: „Ez többmeccses eltiltást ér. Utálom, hogy mindenki láthatta. Ez barbár.” Az ügyben első „bíróként” – kívülállóként szintén elítélhető módon – fizikai erőszakot alkalmazó Pouncey véleménye: „El kell tiltani az idényre, abszolút. Meglátjuk, az NFL mennyire gondolja komolyan a játékosok biztonságát.” És ha belegondolunk abba, hogy még Garrett csapattársa, Baker Mayfield sem finomkodott, akkor azért képet kaphatunk az eset súlyosságáról. Merthogy a Browns irányítója ezt mondta: „Ez megbocsáthatatan. Nem érdekel, mekkora a rivalizálás a két csapat között. Ilyet nem lehet tenni. Ez veszélyes a másik csapatra. Ez megbocsáthatatlan. Tudnia kell. Remélem, most már tudja.”

Várjuk a liga ítételét. Aztán meg a tulajdonosok esetleges „háttéralkuját”.