Mentálisan alkalmatlanoknak tartották őket, szupersztárok lettek • SportTV

Mentálisan alkalmatlanoknak tartották őket, szupersztárok lettek

2019. 11. 17. 15:15    
Olvasási idő: 2 perc

Bő négy évtitede még az volt a hiedelem, hogy az afroamerikai játékosokban nincs meg a mentális képesség ahhoz, hogy NFL-quarterbackek legyenek, ma pedig többen szupersztárok is közülük. A theundefeated.com segítségével megnéztük a mérföldköveiket.

Ahhoz képest, hogy – amiképp Timothy Ramsey, a The Chronicle című lap szakírója fogalmazott – „az ötvenes, a hatvanas, sőt, még a hetvenes évek jelentős részében is azt tartották, hogy az afroamerikai játékosoknak nincs meg a mentális képességük az irányító poszthoz”, a theundefeated.com remek cikket közölt a színes bőrű quarterbackek előretöréséről. Manapság ugyanis már nem alakítják át wide receiverré vagy cornerbacké őket, hanem hagyják őket villogni eredeti posztjukon. Russell Wilson (Seattle Seahawks), Patrick Mahomes (Kansas City Chiefs), Dak Prescott (Dallas Cowboys) vagy Lamar Jackson (Baltimore Ravens) ma már a szupersztár kategóriába tartozik, és talán az sem lenne meglepetés, ha valamelyikük Super Bowl-győztesként zártá az idényt. De nézzük az afromamerikai quarterbackek által négy és fél évtized alatt megtett utat!

1974. december 22.
James „Shack” Harris a Los Angeles Rams QB-jeként 19-10-es győzelemre vezeti csapatát a Washington Redskins ellen a rájátszásban. Az 1969-es draft nyolcadik körében elkelt irányító az első afroamerikai, aki quarterback poszton meccset tud nyerni az NFL rájátszásában.

1978. május 2.
A Tampa Bay Buccaneers az 1978-as játékosbörze 17. választottjaként elviszi Doug Williamst, aki így az első színes bőrű irányító lesz, aki elkel az első körben. Williams a Grambling State-ről érkezik a ligába, méghozzá az 1977-es Heisman Trophyért (az idény legjobb egyetemi játékosa kapja) zajló versengés negyedik helyezettjeként.

1988. január 31.
„E nap után sok minden megváltozott” – jelenti ki évekkel később Doug Williams.  Az akkor már a Washington Redskins QB-jeként szereplő játékos Super Bowl-győzelemre vezeti csapatát a Denver Broncos ellen, nem mellesleg az MVP-címet is elviszi. Afroamerikai irányítónak egyik sem adatott meg korábban.

1999. április 4.
Az NFL történetében először választanak három színes bőrű irányítót is a draft első körében: Donovan McNabbet (2.), Akili Smitht (3.) és Daunte Culpeppert (11.). Később még 2017-ben és 2019-ben történik meg hasonló.

2001. április 4.
Megvan az első 1/1-es afroamerikai quarterback! Michael Vicket viszi el az Atlanta Falcons. A balkezes irányító remekül dobált a Virginia Tech színeiben, emellett kiváló futótudományáról is bizonyságot ad a combine-on: 4.33 másodperc alatt futja a 40 yardot.

2004. január 2.
Steve McNair, a Tennessee Titans sztárja – Peyton Manninggel holtversenyben – megkapja az NFL MVP-címét. Előtte egyetlen afroamerikai QB sem jutott ilyen magasba.

2004. december 24.
Michael Vick az NFL legjobban fizetett játékosává avanzsál. Az Atlanta Falconsszal 10 éves, 130 millió dollárt fialó szerződésben egyezik meg, amiből 37 millió garantált.

2006. augusztus 5.
Warren Moont első színes bőrű irányítóként, valamint az első draftolatlan QB-ként beiktatják a Pro Football Hall of Fame-be.

2014. február 2.
Russell Wilson második afroamerikai irányítóként nyer Super Bowlt, vezetésével a Seattle Seahawks legyőzi a Denver Broncost. A következő évben csak a New England Patriots fosztja meg attól, hogy első színes bőrű QB-ként két nagydöntőn is szerepeljen.

2016. február 6.
Az alapszakaszban a Carolina Panthers 15/1-es mérleghez segítő Cam Newton McNair után második afroamerikai QB-ként nyeri el az MVP-címet.

2019. február 2.
És itt a harmadik! Patrick Mahomes több mint 5000 passzolt yarddal és 50 TD-passzal lesz MVP. A díj története során az első 46 évben mindössze egy színes bőrű quarterback tudta kiérdemelni az elimerést, a legutóbbi négy szezonban pedig kettő.