Scottie Pippen tényleg nagyon berágott Michael Jordanre • SportTV

Scottie Pippen tényleg nagyon berágott Michael Jordanre

2021. 11. 03. 19:30    
Olvasási idő: 3 perc

November 9-én jelenik meg az Egyesült Államokban Scottie Pippen önéletrajzi könyve. Érdemes lesz elolvasni, mert ő az, akinek az élete tényleg egy fantasztikus történet, amit – és a Chicago Bullsban betöltött fontos szerepét – méltatlanul röviden mutatta be a The Last Dance. Pippen pontosan ezért haragszik nagyon Michael Jordanre.

Michael Jordannek Scottie Pippen volt a legjobb csapattársa, de talán nem értékelte eléggé. (Fotó: Getty Images)

Amikor a koronavírus rárúgta az ajtót a világra és a világ sportéletére, akkor az egyik, ha nem a legjobb dolog a The Last Dance premiere volt a sortszerető tévénézőknek. Mi is szerettük, még ha láttuk is a hibáit. A legnagyobb hibája kétségkívül az volt, hogy Michael Jordannek túl nagy beleszólása volt az egész filmbe, és az ő egója nem engedte meg, hogy ne őt emelje piedesztálra, és hogy a mellékszereplők a nekik járó műsoridőt és méltatást megkapják. Ez különösen igaz Scottie Pippenre, aki tényleg minden idők legjobb olyan játékosa volt, aki hajlandó volt másoddhegedűs lenni, és aki a napokban érkező könyvében írt erről a szituációról. A GQ, pedig közölhetett ebből egy részletet.

Pippen az NBA történetének 75 legjobb játékosa közé került a közelmúltban (ahogyan Michael Jordan és Dennis Rodman is). Ő volt Jordan legfőbb segítőtársa a hat bajnoki cím megszerzésében, Jordan első visszavonulása után előrelépett főbikának, karrierje legjobb szezonját produkálta (harmadik lett az MVP-szavazáson, az All-Star-gálán pedig MVP), és az 1993-94-es szezonban csak kettővel szerzett kevesebb győzelmet a csapat az alapszakaszban, mint egy szezonnal korábban, és a későbbi döntős New York Knicks csak hét meccsen tudta legyőzni a csapatot. Ráadásul az ötödik meccsen Hue Hollins befújta az azóta csak Fantom Faultként emlegetett hibát Scottie Pippenre a meccs utolsó pillanataiban, és Hubert Davis büntetőivel ezután egy ponttal megnyerte a meccset a Knicks. Ha ezt nem fújják be, a Bulls vezetett volna öt mérkőzés után 3-2-re a párharcban…

A Knicks elleni párharcban mutatta be Pippen karrierje talán legnagyobb zsákolását egyébként, amikor úgy áthúzta Patrick Ewingot, hogy a mai napig előkerülnek néha ezek a felvételek. Az ESPN The Jump című műsorában például minden idők leginkább felejthetetlen zsákolásának választották ezt:

Szóval Scottie Pippen nem volt akárki, ha nem Michael Jordan csapattársa lett volna pályafutása jelentős részében, ő maga lehetett volna a vezér, de Jordan mellett/mögött is elismerésekben gazdag pályafutást zárt. A lényeg az, hogy Scottie Pippen is érezte azt, amit az egész világ érzett a sorozat bemutatása után: méltánytalanul kevés szó esett az ő szerepéről a Bullsban, és erről ír majd a könyvében is.

2020. május 19-én, két nappal a The Last Dance utolsó részének amerikai premiere után Pippen kapott egy sms-t Jordantől: „Mi a helyzet, haver? Úgy hallom, haragszol rám. Szeretném, ha beszélnénk róla, ha van időd.”

Pippen azt válaszolta, hogy majd másnap, de ahogyan írja, Jordannek igaza volt. Haragudott rá, sokkal többre számított a film kapcsán, de a The Last Dance szerinte is csak Michael Jordanről szólt. Míg Jordan 10 millió dollárt kapott a szereplésért, a többiek semmit, és mivel teljes kontrollja volt a film felett, főszereplője és rendezője is volt egyben, ezért tényleg csak ő tehet róla, hogy a többiek nem kerültek a megfelelő polcra. Azt érzi, még a Pippennek dedikált rész végén is Jordan állandó győzni akarása lett a fő csattanó, és ő megmaradt Michael Jordan legjobb csapattársa. „Ha akart volna sem tudott volna lekezelőbb lenni” – írja Pippen.

Egyébként nem is érti, miért lepődött meg ezen, mivel ismeri Jordan működését, és ez volt játékoskorukban is. Ha nyertek, Jordan nyert, ha veszítettek, a csapattársak nem segítettek Jordannek eléggé. Viszont a csapattársak és Pippen azt érzi, hogy Michael Jordan nem lenne az a Michael Jordan, aki hat bajnoki címet szerzett nyolc év alatt, ha nem lettek volna olyan csapattársai, mint ők. Hozzáteszi, hogy szupersztár lett volna akkor is, mert káprázatos játékos, de az eredménysora talán kevésbé lenne makulátlan.

Azt sem rejti véka alá, hogy az egész projekt azért valósult meg, mert Jordan meg szerette volna mutatni a mai fiataloknak, hogy ő nagyobb játékos, mint LeBron James. Pippen így fogalmaz:

„Nagyobb, mint LeBron James, akit sokan vele egyenrangúnak, ha nem nagyobbnak gondolnak.”

Nem tartja véletlennek, hogy az utolsó rész után pár nappal John Paxson, korábbi csapattársa, a Bulls későbbi GM-je is felhívta, aki elnézést kért Pippentől azért, mert visszavonulása után nem kezelték őt a helyén a klubnál. Állítólag sírt is a telefonban, de Scottie nem tudott neki megbocsájtani.

Az nincs az idézetben, hogy 2020. május 20-án Scottie Pippen és Michael Jordan beszélt-e, és ha beszélt, akkor mire jutottak. Talán a könyvből kiderül majd…

Aki pedig az aktuális NBA-szezon sztárjaira kíváncsi, annak ismét jó írünk van, a héten a Miami Heat – Boston Celtics, a Denver Nuggets – Houston Rockets és a Toronto Raptors – Brooklyn Nets meccseket lehet megnézni a Sport TV-n. Szombaton lesz Alley-oop, vasárnap NBA Action, és csütörtökön a Trash Talkban is téma lesz az NBA.

A heti program:

Trash Talk: november 4., csütörtök 22:45, Sport1 (élő)

Miami Heat – Boston Celtics: november 5, péntek 00:30, Sport1 (élő); 21:30, Sport1 (felv.)

Alley-oop: november 6., szombat 21:00, Sport2 (élő)

Denver Nuggets – Houston Rockets: november 6., szombat 22:00, Sport2 (élő)

NBA Action: november 7., vasárnap 8:45, Sport2

Toronto Raptors – Brooklyn Nets: november 7., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)