Mit számít a CHL-tapasztalat? • SportTV

Mit számít a CHL-tapasztalat?

2022. 09. 09. 15:04    
Olvasási idő: 2 perc
CHL

A két „Volán-”, azaz Fehérvár AV19-meccs közt sem hagyjuk „magára” a CHL-sorozatot: pénteken a legszorosabb csoport egyik mérkőzését tűztük műsorunkra, egy vérbeli svájci–finn rangadót.

Nyolc napja három gólgúlát alkothattak a fribourgiak. Tamperében vajon hányszor ünnepelhetnek találatot? (Fotó: Getty Images)

Kétségkívül a nyolc csoport közül az E-jelű tűnik a leginkább kiegyensúlyzottnak. A most folyó CHL-kiírásban. A négy befejezett találkozóból kettő a hosszabbításban ért véget, a másik kettőn minimális, egygólos siker született. Ennek megfelelően a vezető norvég Stavanger Oilers és az utolsó Ilves Tampere között mindössze kétpontnyi a különbség. Éppen a kétpontos finn klub és a 4 ponttal második svájci Fribourg mérkőzésével jelentkezünk pénteken koraeste.
A két együttes saját ligája alapszakasz-harmadik, -második helyével kvalifikálta magát a mezőnybe. Különbség köztük maximum a nemzetközi, illetve konkrétan a CHL-tapasztalatban van. A vendég Fribourg ugyanis ötödik alkalommal indul a Bajnokok Ligájában – kétszer megnyerte csoportját, 2016–17-ben a Kosice és a Vitkovice Steel közt a finn KalPát kiverve egészen az elődöntőőig menetelt, ám a későbbi győztes Frölunda ellen 1–9-es összesítéssel búcsúzott. Tavaly ősszel ritka bravúrként százszázalékos teljesítménnyel, mind a hat meccsét megnyerve lett csoportelső, ám már a rájátszás első körében a Red Bull München ellen kettős vereséggel szállt ki a további folytatásból. Az Ilves viszont abszolút újonc, nyolcadmagával (közte a Fehérvárral) együtt először rajtol az egyre tekintélyesebb sorozatban.
A két csapat első meccsén szeptember 1-jén Fribourgban a hazaiak a finn Kuokkanen révén kétszer is vezetést szereztek, az északiak ugyancsak duplávak, Tikka révén kétszer is egyenlíteni tudtak, de a győztes gólt végül Matthias Rossi szerezte meg a svájciaknak.
A legutóbbi kiírásban egyébként Connor Hughes, a svájciak kanadai kapusa bizonyult a poszt legjobbjának az egész CHL-mezőnyben, 96.92%-os védési hatékonysággal, 0.94-es kapottgól-átlaggal. Ő idén a győztes meccsen, amelyet a csapat otthon 3–2-re nyert meg éppen az Ilves ellen, nem védett, a stavangeriek elleni 0–1-en viszont ő állt a kapuban, hiába védett 26-szor, az egyetlen kapitulációja egyben csapata vereségét is jelentette.
A meccs kérdése, vissza tud-e vágni az Ilves a múlt heti 2–3-ért vagy a svájci klub tartja a lépést a csoportot vezető norvégokkal.
JÉGKORONG BL (CHL), alapszakasz. Sport2 18:00 Ilves Tampere–HC Fribourg Gottéron (kommentátor: Engyel István)