Hárman a korai nyolcaddöntőbe jutásért hajtanak • SportTV

Hárman a korai nyolcaddöntőbe jutásért hajtanak

2022. 10. 12. 16:33    
Olvasási idő: 4 perc

A 4. forduló keddi játéknapján a címvédő Real Madrid és az angol bajnok Manchester City már matematikailag is bejutott a tájátszásba – igaz, minjketten elvesztették százszázalékos mérlegület. A szerdai mérkőzéseken három csoportgyőztes folytathatja hibátlanul, kettő közülük a Sport TV csatornáin lesz látható. Emellett plusz egy élő és két AMC Mikrós mérkőzést mutatunk a napról, utóbbiakat felvételről magyar kommentárral élvezhetik, ma késő este és csütörtökön délután. S emellett nem maradhat el szokásos felvezető és összefoglaló stúdiós műsorunk sem.

Napoli-gólöröm az Ajax ellen. Mólt kedden az amszterdami ArenaA publikuma hat ilyet élt át, a nápolyi Stadio Diego Maradonában vajon hányon őrjönghetnek a tifosók? (Foto: Getty Images)

NAPOLI–AJAX (A-csoport)

Az olasz listavezető Napoli az egyik a hibátlan háromból. Spalletti csapatának otthon és Európában is remekül megy. A kékek vezetik a Serie A bajnoki táblázatát – immár pontelőnnyel és a múlt kedden minden idők összesen és Amszterdamban is legnagyobb kupavereségét (6–1) mérték az Ajaxra. (Az amszerdamiak korábban csak háromszor szenvedtek 4 gólos vereséget a nemzetközi porondon, 1989–79-ben úgy kaptak ki Nicosiában, hogy előtte 10–0-ra az Omoniát otthon; egy évre rá egy ötöst kaptak a Csernai-féle Bayerntől Münchenben, egy ellenében, legutóbb pedig 2010-ben már a BL csoportkörében kaptak ki 4–0-ra a Mourinho irányította Bayerntől, CR7 két gólt szerzett, a Realból Xabi Alonsót és Sergio Ramost is kiállították, de csak a meccs végén, már 4–0-nál.)
A Napoli azóta 4–1-re nyert Cremonában – az utolsó két gólt a hajrában elérve –, az Ajax viszont kilábalt négyes nyeretlen sorozatából (Liverpool 1-2, AZ 1–2, Go Ahead 1–1, Napoli 1–6) és Volendamból 4–2-vel hozta el mindhárom pontot, s ezzel továbbra is tapad a Kerkez Milost alkalmazó listavezető AZ-re.
Mivel a keddi volt a két csapat első találkozója tétmeccsen, ha a Partenopeinek sikerül otthon is felülkerekednie a a holland rekordbajnokon, akkor nemcsak továbbjut, hanem csaknem biztosan a csoportelsőséget is megszerzi. (Ha a Liverpool nem tudja pontban megelőzni, kettejük egymás elleni eredménye az olaszok számára kedvező.)  Az Ajaxnak viszont azért fontos legalább a pontszerzés, hogy megőrizze előnyét a vörösökkel szemben

RANGERS–LIVERPOOL (A-csoport)

Noha egy államalakulat szomszéd országának élcsapatai, az európai kupákban csak múlt szerdán találkoztak először, akkor az idényben sokat bukdácsoló vörösök Alexander-Arnold pazar szabadrúgásával és Mo Szalah 11-esével jobbnak bizonyultak (2–0). Azóta azonban újabb rangadót veszítettek, a listavezető Arsenaltól elszenvedett 3–2-es vereség azt jelenti, hogy csupán 9 játéknap után már 14 pont a hátrányuk az ágyúsok, 13 a Man City mögött, azaz lassan kezdhetnek lemondani a Premier League tavalyelőtt 30 után elnyert bajnoki címének újabb megszerzéséről.
Ezért még inkább a BL felé kell fordulnia Jürgen Klopp csapatának. Az Ajax mögötti hárompontos hátrány akár már szerda este eltüntethető, ha a hollandok újra kikapnak a Napolitól és a liverpooliak újra jobbnak bizonyulnak a Rangersnél.
Az 55-szörös skót bajnok odahaza még csak-csak tartja a lépést az örök rivális Celtickel, csupán két pont a hátránya a második helyen, ám öttel megelőzi a Heartst, pedig két meccsel kevesebbet játszott. (A hét végén 4–0-ra verte meg a St Mirrent Colak duplájával, Tavernier és Sakala góljával.) Ugyanakkor a sikeres selejtezősorozat után a BL-főtáblán úgy kapott ki mindhárom ellenfelétől, hogy 9-szer került a kapujába a labda, az támadói viszont egyszer sem találtak be. Nagyjából rá is illik a megállapítás, ami a Celticre: ami elég a skót Premiershipben, az kevés Európában. Egyelőre nagyon kevés…

PLZEN–BAYERN (B-csoport)

A Bayern a szerdai második százszázalékos BL-csapat, kedden egy ötöst rúgott az ugyancsak súlytalannak látszó Plzennek. Szombaton a német rekordbajnok némi balszerencsével, a 95. percben kapott góllal engedett kicsúszni a kezéből két pontot a Klassikeren Dortmundban, így már 4 pont a hátránya a Stuttgartban győztes Union Berlin mögött, de ez aligha okoz nyugtalan éjszakákat a szurkolóknak, a klubvezetőknek, vagy Nagelsmann mesternek. Sőt még az sem elképzelhetetlen, hogy az edző nem a legerősebb csapatát küldi a pályára a sörvárosban. A Bayern alighanem megelégedne a kopírozással. Eddig kétszer lépett fel Plzenben, s mindkétszer 1–0-ra nyert – az most is elég lenne.
A Plzen edzője őszintén nyilatkozott a múlt keddi meccs után: „A Bayern megmutatta kvalitásait, mi nem tudjuk elérni ezt a szintet” – mondta Michal Bílek. „Nem engedhetünk nekik egy kicsi teret sem, meg kell próbálkoznunk minél több labdaszerzéssel, ha meg elveszítjük, minél gyorsabban vissza kell zárkóznunk” – fogalmazta meg elvárásait sajátjaival szemben. Erre szoktak úgy reagálni: mondani könnyű…
A Viktoria ugyan a 11. bajnoki játéknapon otthon 2–0-ra megverte a Mladá Boleslavot és egy meccsel kevesebből is négy pont az előnye a jóval nagyobb múltú Slavia előtt, de az eddig eltelt idő alapján ugyanaz igaz rá, mint a Rangersre: ami otthon (értsd a 1. Futbalová ligában) elég, az roppant kevés a BL-ben. Pláne, ha a csapat Európa három patinás óriásklubja mellé kerül egy csoportba. A három zakó összmérlege alapján már az is eredménynek számítana a cseh bajnoknak, ha megduplázná eddigi góljai számát, azt az egyetlenegyet, amely jelenleg a 12 kapottal szemben áll!

TOTTENHAM–FRANKFURT (D-csoport)

A D-jelű négyes a legszorosabb a BL-alapszakasz nyolc kvartettje közül. A némi meglepetésre vezető Sporting és a sereghajtó Marseille között az első kör után csupán három pont a különbség, azaz itt tényleg az elsőből is lehet utolsó, vice versa. Sok más párhuzamos meccsel együtt ez is második találkozó lesz, múlt kedden találkoztak ugyanis legelőször, noha az angolok 1961-es BEK-rajtjuk óta (rögtön az elődöntőig meneteltek) múlt hétig 218, a németek az 1964-es VVK-start óta 150 találkozón szerepeltek Európában nyolc nappal ezelőttig.
A Spurs a hétvégén Brightonban szűk 1–0-s győzelemmel stabilizálta 3. helyét a Premier League-ban, a gólt – minő meglepetés – Harry Kane szerezte, hű „fegyverhordozója” Szon Hung Min előkészítéséből. A frankfurti 0–0 után a világbajnok kapus, Hogo Lloris ismét lehúzta a rolót. Az észak-londoni csapat idénybeli mind az öt bajnokját megnyerte saját vadonat új stadionjában, négy bajnokit és az OM elleni BL-csatát, 15–4-es összgólkülönbséggel. Ez több mint figyelmeztető az Európa-liga-védő részére, amely viszont 8 idegenbeli összecsapásából csupán kettőt bukott el, Lisszabonban a BL-rajton és Bochumban a legutóbbi bajnoki, egyformán 3–0-ra. „Jó néhány dolgot egészen másképp kell csinálnunk, mint a múltkor, ezt kétségkívül kimmutatták elemzéseink” – mondta Oliver Glasner, a frankfurti edző. Ugyanakkor Clément Lenglet, a Spurs sokat látott, a Barcát is megjáró védője óvatosságra intett: „Roppant kemény csata vár ránk. A konktrákban kiválóak a németek” – nyilatkozta az uefa.com-nak. Akárhogy is, erősen döntetlen közeli eredmény várható a White Hart Lane-en, ahogy mondani szokás, tényleg nüanszok dönthetnek a találkozón.


BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 4. forduló. 17:30 a nap felvezető műsora
(műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); Sport2 18:30 SSC Napoli–AFC Ajax (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); AMC Mikro 18:45 (angol nyelven, felv. csütörtök Sport1 18:00) Club Atlético de Madrid–FC Bruges (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 20:45 Rangers FCLiverpool CF (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Viktoria Plzen–FC Bayern (kommentátor: Méhes Gábor); AMC Mikro 21:00 (angol nyelven, felv. Sport2 23:00) Tottenham Hotspur FC–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: szakértő: Mészáros Ábel és Nyilasi Tibor)