A „leendő” és a „volt” bajnok csúcsrangadója • SportTV

A „leendő” és a „volt” bajnok csúcsrangadója

2023. 04. 02. 09:20    
Olvasási idő: 5 perc

Azon kevés rangadók egyike következik vasárnap este, amelyen elvben van még esélye valamely klubnak pontot lopni a most már nem utca-, hanem sugárúthosszal vezető Napolitól. Ez a klub a címvédő Milan, amely alkalmasint pár hét múlva már matematikailag is excímvédővé minősül át…

Giovanni Simeone feladata lesz Victor Osimhen pótlása – nem könnyű lecke… (Fotó: Getty Images)

A legfontosabb hír, hogy az első számú nápolyi csatársztár, Victor Osimhen lágyéksérülés miatt nem állhat csapata rendelkezésére. Legalább két hetet ki kell hagynia. Ugyanakkor Raspadori teljes értékű edzésmunkát végzett a hétem, akár be is állíthatja a csapatba Luciano Spalletti a nigériai támadó helyére a Milan elleni rangadóra. Ez talán korán is jöhet a 23 éves támadónak, aki legutóbb februárban lépett pályára. A hazaiaktól Diego Demme és Bartosz Bereszynski hiányzik még sérülés miatt. Nem valószínű, hogy a nápolyiak mestere sokat változtatna a kezdőn, inkább csak Simeonét teszi be Osimhen helyére, ő folyamatosan játékban van, igaz, ritkán kezdő. A csapat védőmunkája is briliáns volt eddig a bajnokságban, nem csak a sokat és joggal dicsért támadójátéka. Az Alexis Meret előtt munkálkodó Di Lorenzo, Kim Min Dzse, Rrahmani, Mario Rui védősor az esetek többségében áthatolhatatlannak bizonyult. A közáppályán Lobobka a fő labdaszerző, a széleket Anguissa és Zielinski játssza be. Osimhen ugyan meccsenként közel egy gólt ért el az egész idényben, hiánya tehát bizonnyal meglátszana minden csapaton, de Simeone eddig ahányszor beállt csereként, szinte mindig meghálálta a bizalmat. A két szélen Politano és az évad másik nagy felfedezettje,  Kvarachelia próbál minél több helyzetet teremteni a középcsatárnak, bár a fiatal grúz balszélső maga is kiváló befejező játékos.
Stefano Piolinak el kell döntenie, hogyan változtat azon a csapaton, amely a válogatott szünet előtt kudarcot vallott az Udinese ellen. Nagyobb változások is várhatók, ha visszatér a 4–2–3–1-es felállásra, a kapitány Calabria február óta először ott lehet  a kezdőcsapatban, elsősorban azzal a feladattal, hogy minél eredményesebben semlegesítse Kvaracheliát.  Kalulu kiesik, mert sérülést szenvedett a válogatottban, ezért alighanem Kjaer tér vissza a védelem centrumába Malick Thiaw-t megelőzve,  és Tomori partnere lesz középen. A védelem bal oldalán is lesz visszatérő, Theo Hernandez, aki betegsége miatt nem játszhatott az Udinese ellen. A védekező „dupla hatost” Tonali és  Bennacer alkothatja, akiknek a legfőbb feladata a hazai középpályások támadó erejének korlátozása lehet. Maignan kapus a nemzetközi sajtó egyik sztárszereplője lett, mert az ír–francia meccs végén elképesztő védéssel mentette meg a vb-ezüstérmes franciákat a pontvesztéstől Dublinban. Ami azt illeti, a Maradona Stadionban alighanem szüksége lesz újabb bravúr(ok)ra is, hogy a rossoneri ponttal távozhasson a déli metropolisból. Brahim Diazra vár a szerep, hogy afféle klasszikus tízesként helyzeteket készítsen elő a támadóknak, Rafael Leao-nak is fel kell javulnia, mert klubjában igencsak gyengélkedett a vb és a márciusi válogatott szünet közti időszakban. Legutóbb még januárban a Lecce elleni 2–2-es meccsen talált a kapuba, ez tőle a képességei alapján meglehetősen kevés. Mivel azonban mestere visszatérhet az eredeti felálláshoz, a portugálnak a bal szélen nagyobb mozgástere lehet. Zlatan Ibrahimovic, aki vesztes meccsen lett a Serie A gólszerző korrekordere, újra megsérült és nem bevethető a rangadón. Olivier Giroud azonban a milánóiak számára jókor visszatérhet, mert letöltötte egymeccses eltiltását.
A Napoli amúgy legutóbbi 23 bajnokijából 21-et megnyert, legutóbbi 7 Serie A-találkozója közül haton gólt sem kapott. Ugyanakkor a legutóbbi 9 fordulóban a Milan ötször kikapott, ennél több vereséget csak a Lecce (6) „halmozott össze”, s csupán a Cremonese kapott több gólt (17) a bajnoki címvédőnél (16). A rossoneri legutóbbi 16 meccséből csak kétszer győzött az azzurrók ellen (5 d., 9 v.), ám azt a kettőt a legutóbbi ötből nyerte meg.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan megnyerte legutóbbi két idegenbeli meccsét Nápolyban, előtte egyszer nyert csak három meccset egymás után a San Paolóban, 1948 és 1951 között. 2. A Napoli és a Milan nemsokára megküzd egymással a BL negyeddöntőjében is – már találkozott négyszer egyazon idényben 1989–90-ben, akkor a kékek egyszer győztek, egy döntetlent játszottak egymással két Milan-siker mellett a  bajnokságban és a Coppa Italiában.  3. Olivier Giroud egyaránt gólt szerzett két legutóbbi Napoli elleni mérkőzésén, és az első Milan-játékos lehet, aki három egymást követő találkozón betalál a milánóiak kapujába a hárompontos győzelmi éra bevezetése óta

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP NÉGY  MÉRKŐZÉSÉRŐL

BOLOGNA–UDINESE

+ A Bologna legutóbbi három hazai meccsén döntetlent játszott az Udinesével, ez a leghosszabb döntetlensorozata bármely ellenfél ellen a Serie A-ban. o Az Udinese legutóbbi két idegenbeli meccsén nem kapott gólt, ennél hosszabb clean sheet-sorozata úton legutóbb 2012 április-májusában volt, még Francesco Guidolin irányításával. = Rzccardo Orsolini holtversenyben a legeredményesebb olasz játékos 2023-ban: öt gólt szerzett, akárcsak Domenico Berardi és Manolo Gabbiadini. Ebben a szezonban 7 gólt ért el, s csak egy találatra van attól, hogy beállítsa szezonrekordját, amelyet 2018–19-ben és 2019–20-ban ért el. + Beto legutóbbi két Bologna elleni meccsén egyformán betalált. Kilenc gólt jegyez ebben az idényben, ő léhet az első játékos, aki két számjegyű gólszámot ér el két egymást követő évadban Cyril Théreau óta, aki a 2014–15 és 2016–17 közötti időszakban zárta így a futballévet.

MONZA–LAZIO

+ A Monza egyetlen pontot ért el a liga első négy csapata ellen (2–2 az Inter ellen januárban), beleértve a Lazio elleni 0–1-et az ellentétes párosításban novemberben. o A lazio 16 mérkőzésen veretlen maradt abból a 17 mérkőzésből, amelyet újoncok ellen vívott meg. = Andrea Petagna négy gólt szerzett a Serie A-ban a Napoli ellen, beleértve első Serie A-találatát, amelyet 2016 augusztusában ért el még az Atalanta színeiben, amúgy éppen az Atalanta ellen szerzett ennél is többet (5). + Mattia Zaccagni és Ciro Immobile a két olasz játékos, akik ebben au idényben a legtöbb gólt szerezték (9), Zaccagni most érhetné el először a két számjegyű gólt, míg Immobile nyolcadszor teheti meg ugyanezt a legutóbbi 9 idényben a bajnokságban.

SPEZIA–SALERNITANA

+ A Spezia egyetlenegyet nyert meg a három Salernitana elleni meccséből, amióta az élvonalban szerepel (az a Picco Stadionban volt – 2–1, 2021 októberében), beleértve a Serie B-t is a ligúriaiak öt győzelmet és egy döntetlent jegyeznek a gránátvörösök elleni hat hazai mérkőzésen. o A Salernitana három döntetlent játszott legutóbbi három bajnokiján, eddig egyetlenegyszer volt csak négyes remisorozata az élvonalban, azt két edző irányításáéval érte el 2022 februárjában (2-2 Stefano Colantuono és Davide Nicola vezetésével). = A Spezia és a Salernitana a két alsóházbeli csapat, amelyeknek 10 gólnál többje volt  – a Salernitanáé Boulaye Dia (10), a Speziáé  M’Bala Nzola (12), mindketten el vannak tiltva a meccstől. Mellesleg mindketten afrikaiak, akárcsak Lookman és Osimhen, egyedül a Serie A-nak van négy olyan afrikai játékosa, akiknál 10 feletti gólszámot értek el. + Csak M’Bala Nzola (14/23 = 61% – most eltiltva – volt közvetlen része több góljában saját klubjának, mint Boulaye Dia (14/31 = 45%), a Salernitana csatára a hálóba talált a legutóbbi két meccsen, a hármat is elérheti először 2022 szeptembere óta.

ROMA–SAMPDORIA

+ A Roma egyaránt 1–0-ra nyerte meg legutóbbi két Sampdoria elleni mérkőzését, három egymást követő meccset a kék-piros keresztcsíkosak ellen 2009 és 2009 közt nyert meg, akkor 5-ig nyúlt a sorozat. o A Sampdoria két egymást követő mérkőzést nyerhet meg először 2021 november óta, s a negyedik vereségét szenvedheti el legutóbbi hét meccsén  (1 gy., 3 d., 3 v.), azok után, hogy 8-at elvesztett előtte a megelőző 9-ből (1 gy.). = Chris Smalling 100. Serie A-meccse előtt áll, mindegyiket a Romában játszotta egymás után, csak Koray Günter játszott egyhuzamban ennél többet (101), de a Sampdoria védőjének 6-tal több meccse van a farkasok angoljánál (105 a 99-cel szemben). + Manolo Gabbiadini klubja góljainak nagyobb részében volt részes minden olasz játékosnál az öt európai topligában, 9t gólt szerezett és egy gólpasszt adott a Samp 16-jából (44%) – legutóbbi két meccsén gólt szerzett az Olimpicóban a Roma ellen (2021 decemberében és 2000 júniusában).

SERIE A, 28. forduló. Sport1 12:30 Bologna FC–Udinese Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 15:00 AC Monza–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 1:30) Spezia Calcio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 17:35 AS Roma–UC Sampdoria (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:00 SSC Napoli–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri Dániel és Várhidi Péter)