Wladár Sándor akceptálja, amit Katinka mond, de a múltban ilyen nem volt • SportTV

Wladár Sándor akceptálja, amit Katinka mond, de a múltban ilyen nem volt

2019. 02. 14. 17:58    
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Úszó Szövetség elnöke a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, akceptálja, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka kizárólagosan akarta a Duna Aréna edzőtermet használni, de abban a három hétben, amíg elkészült a második terem, lehetett volna benne annyi kompromisszum, hogy beengedje a többi versenyzőt a reggeli időszakban.

„Teljesen egyértelmű volt már októberében, hogy ez egy erősödő helyzetté fog alakulni. Számos alkalommal egyeztettem a korábbi üzemeltetővel, a Budapest 2017 Nonprofit Kft-vel, hogy csináljunk egy második tornatermet a Dagály uszodában. Annál is inkább, mert az nyilvánvaló volt, hogy valóban Katinka úgy gondolja – és egyébként én ezt akceptálom, hiszen ő egy háromszoros olimpiai bajnok -, hogy ezt a tornatermet kizárólagosan akarja használni. Ami miatt ez az egész helyzet most felszínre került, annak az volt az oka, hogy Katka befejezte a világkupákon, a rövidpályás vb-n, majd a hawaii edzőtárborban eltöltött külföldi idejét. Hazajött Magyarországra, és itt a felkészülés kapcsán kerültek felszínre azok a régebb óta húzódó problémák, azok a hangok, amiket egyébként hallottunk, hogy tudniillik a magyar úszóválogatott oszlopos tagjai – akik nyilván nem háromszoros olimpiai bajnokok, de világbajnoki ezüstérmesek és ifjúsági olimpia többször bajnokokról beszélünk – nem tudják abban az időpontban használni az edzőtermet – nyilatkozta Wladár Sándor arról, hogy több válogatott úszó kiszorult a reggeli órákban a Duna Aréna edzőterméből, amelyet ebben az időszakban kizárólag Hosszú Katinka klubja használhatott. – „Én azt gondolom erről, hogy nekünk, nekem nem az a dolgom, hogy igazságosztó legyek, vagy megmondóember, hanem hogy ezeket a problémákat valahogy megoldjuk. Hála Istennek a mostani üzemeltetővel, az NSK-val, Kovács Norbert főigazgató úrral és Szabó Tünde támogatásával is sikerült egy második tornatermet megépíteni. Nem egész három hét alatt megcsináltuk ezt a tornatermet, tegnapi nap folyamán adtuk át. Teljesen egyértelmű az öröm és az, hogy egy közel teljesértékű tornatermet sikerült megcsinálni. Ha mégis valami kritikát, vagy a helyzettel kapcsolatos véleményt megfogalmazhatnék, és azt gondolom, hogy ezt én megtehetem: Az volt itt a probléma, hogy ebben a három hétben, amíg a tornaterem megépítése váratott magára, tehát az átadás váratott magára, abban az időpontban nem volt Katkában annyi kompromisszum, hogy ezeket a versenyzőket beengedje erre a három a hétre abban a reggeli turnusban. Én úgy gondolom, hogy egy versenyzőnek a felkészülését nem lehet megborítani azzal, hogy a vizes edzést követően megy be edzőterembe. Hiszen, ha valaki tizenöt éven keresztül úgy készült fel, hogy reggel edzőterem, utána pedig úszóedzés, akkor azt nem lehet. Nem este isszuk a kávét és reggel a tatár beefsteaket.”

A teljes beszélgetés:

A Magyar Nemzet azt írja, az úszók elnöke saját pénzéből fizette a terem tervezési költségét. „Ez nem volt publikus, én magam ilyet nem nyilatkoztam, de egyébként igaz” – mondta az elnök a Mai helyzetben. Wladár Sándor arra is reagált, jó-e, ha különböző klubok versenyzői egy tornateremben edzenek: „Beszélhetnénk akkor Egerszegi Krisztináról, aki ötszörös olimpiai bajnok, vagy Darnyi Tamásról, vagy Rózsa Norbertől, vagy Kovács Ágiról, bárkiről. Ez legalább tíz olimpiai arany, amit eddig elmondtam. Őket nem zavarta az, ha más velük együtt fölkészült. Akceptálom azt, amit Katka mond, ennek ellenére a múltban ilyen nem volt. Ezek a klubok egyébként, kiválóan megférnek egymással, az új tornaterem 140 négyzetméter, és rendkívül modern, innovatív gépekkel lett felszerelve. Én azt gondolom, különösen a százhalombattai rövidpályás OB-n volt számomra szembetűnő, hogy a magyar úszók szárazföldi edzése nem kielégítő, nem elégséges. És ezt is tudni kell, hogy a szárazföldi edzéseknek a módszertana óriásit fejlődött, rendkívül sokrétűvé vált. És azt is tudni kell, hogy egy-egy úszásnem technikai kivitelezéséhez szükséges a különböző ízületek mozgékonyságának a megtartása, az izomcsoportok fejlesztése, a gyenge pontok megtalálása, vagy akár a regenerációban is segítségünkre tud lenni a szárazföldi edzés. Mi most megteremtettük, még több lehetőséget kaptak a Dagály Arénában edző sportolók. Tehát két tornaterem van jelen pillanatban.”