A házigazda elindul (?) hódító útjára • SportTV

A házigazda elindul (?) hódító útjára

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 14. 07:43    
Olvasási idő: 2 perc

Tité mester a brazil futball történetének egyik legeredményesebb válogatott szakvezetője. Már ami a százalékos eredményességet illeti. Csakhogy Brazíliában a futballsikert aranyakban mérik. Titének pedig még nincs aranya. Most egy ország várja tőle az elsőt…

Csapatkapitány és szövetségi kapitánya, Daniel Alves és Tité együtt indulnak neki az ötödszöri hazai kontinensbajnoki győzelemnek (Fotó: Getty Images)

Brazília a vb-k történetének legeredményesebb nemzete, szűkebb területén, saját földrészén jócskán le van maradva közvetlen szomszédai, Uruguay és Argentína mögött. Az uruk az eddig befejezett 45 hivatalos tornából 15-öt, a gauchók 14-et nyertek meg a selecao egyelőre „csak” 8-nál tart. Ami viszont a rendezés/győzelem arányszámot illeti, az 1, azaz 100%! Eddig négyszer – 1919, 1922, 1949, 1989 –  rendezett tornát a CBF, és mindegyiket sikerült a selecaónak megnyernie!
Ezt a hibátlan sorozatot kellene az aranyzöld-kékeknek folytatnia, miközben nem számíthatnak frontemberükre, Neymarra. A PSG csillaga egy hete, a Katar elleni 2–0-s felkészülési meccsen sérült meg úgy, hogy a keretből is ki kellett tenni, mintegy megkoronázva idénybeli korábbi sérüléssorozatát. Pedig a riói olimpián bizonyította, képes kiélezett helyzetben is vezérként a csapat élére állni.
Bajnoktársai közül Marquinhos, Gabriel Jesus és William most is kerettag, rajtuk kívül kizárólag a rangidős csapatkapitány, Dani Alves és Thiago Silva nyert már nagy tornát a felnőttválogatottal: előbbi tagja volt a legutóbb Copa Américán diadalmas csapatnak 2007-ben és két Konföderációs Kupa-győztes alakulatnak 2009-ben és 2013-ban, utóbbin PSG-s csapattársa is szerepelt.
Tité mester 2016 nyári kinevezése után hetes nyerősorozattal rajtolt, 11 forduló után már megszerezte együttese a vb-kvalifikációt, és csupán két meccset veszített el.  Egy barátságosat Argentína ellen és a vb-negyeddöntőt Belgiummal szemben. Ez utóbbi akkora bukás volt, amit más talán túl sem élt volna hivatalában. Neki sikerült: bizalmat kapott, mi több, 2018 nyarán 2022-ig hosszabbították meg szerződését. Ne tévedjünk – ha nem Dani Alves veszi át a trófeát a torna végén, aligha marad érvényben az a bizonyos kontraktus, kerül, amibe kerül…
A pénteki rivális ideális ellenfélnek számít. 26 indulása során két ízben végzett dobogós helyen a dél-amerikai kontinenstornán: 1963-ban győzött, 1997-ben ezüstérmes lett. Hogy-hogy nem, mindkét tornát ő rendezte több mint 3000 méter magas helyszíneken… A brazilok ellen a Copán 10 mérkőzésből 2-t nyert meg, 8-at elveszített.  Eddigi összesen 29 meccsükből pedig mindössze 5-ször győzött, szinte mondani sem kell, mind az ötször bolíviai földön, La Pazban. A négy döntetlenből is három otthon született, a 9, nem vereséggel végződő meccsből kettőt játszottak Brazíliában, a 2008-as és a tavalyelőtti vb-selejtezőt. Ráadásul az év elején hivatalba lépő új kapitánnyal, Eduardo Villegasszal második szakvezetői korszakában még meccset sem nyert a csapat, egy vereség mellett négyszer remizett.
Szóval, a hazaiak pénteken magyar idő szerint éjjel a Morumbiban „győzelemre vannak ítélve”. Lássuk, hogy sikerül az „ítélet-végrehajtás”!…

Sport1 2:30  Brazília–Bolívia Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Faragó Richard)