Összeáll a 2008-as draft első két választottja • SportTV

Összeáll a 2008-as draft első két választottja

2019. 08. 12. 13:49    
Olvasási idő: 2 perc

Pörgessük csak kicsit vissza az idő kerekét 2008 nyaráig: A drafton akkor Derrick Rose kel el elsőként, a Chicago Bulls választotta ki, majd másodikként Michael Beasley nevét mondta ki David Stern, így ő Miamiba költözött. A 2019-20-as szezonnak viszont mindketten a Detroit Pistons tagjaként vágnak neki. Nem túl gyakori az NBA-ben, hogy egy draft első két választottja a pályafutása során egy csapatba kerül, de azért volt már rá példa.

A 2008-as draft első két választottja, Rose és Beasley. (Fotó: Getty Images)

Derrick Rose és Michael Beasley nevét olvasva az első dolog ami eszembe jut, az az, hogy sajnos különböző okokból egyikük sem futotta be azt a pályafutást, amit a képességeik alapján be tudta volna. Ez még akkor is igaz, ha Derrick Rose-nak azért pihen egy MVP-díj a nappalijában, de az ő esetében a térd, Beasley esetében pedig a hozzáállás gátolta a beteljesülést. Ettől függetlenül a 2018-19-es szezon legszebb pillanata talán Derrick Rose-é volt, aki annyi keserűség és sérülés után a Timberwolves színeiben 50 pontot tudott dobni a Utah Jazznek.

Michael Beasley az előző szezont a Los Angeles Lakersnél kezdte, de elcserélték a Clippershez, azonban új csapata kitette a keretből, és végül Kínában fejezte be a szezont. Legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy ötmeccses eltiltást kapott a liga drogszabályzatának megsértése miatt. Tehát új állomáshelyén ki kell hagynia majd az első öt meccsét. És nagyjából ez az, ami miatt Beasley nem futotta be azt a karriert, amit befuthatott volna. Kevesekhez fogható potenciál volt benne, és egyértelműen All-Star lehetett volna, ha komolyabban veszi magát. Néha azért meg-megcsillogtatta pályafutása során a tehetségét, és ilyenkor látszott, hogy milyen jó lehetett volna, de nem tudta ezt állandósítani.

A Detroit Pistons mindenesetre bízik benne, ahogyan Derrick Rose-ban is, és leigazolta, így a 2008-as draftelső és draftmásodik egy csapatban szerepel majd.

https://www.facebook.com/NBAonESPN/photos/a.140148703642/10157814060008643

Az NBA történetében nyolcadik alkalommal fordul elő ilyen, hogy egy draftkorosztály első két választottja egy klubban játszik pályafutásuk során:

1968: Elvin Hayes és Wes Unseld

1972-től 1981-ig szerepeltek a Washington Wizards elődjének számító Baltimore Bullets, Capitol Bullets és Washington Bullets csapatában. 1978-ban bajnokok is lettek.

1974: Bill Walton és Marvin Barnes

Az 1979-80-as szezont mindketten a San Diego Clippersnél töltötték.

1991: Larry Johnson és Kenny Anderson

1996-ban egy fél szezonra Kenny Anderson csatlakozott Larry Johnsonhoz a Charlotte Hornetsnél.

1992: Shaquille O’Neal és Alonzo Mourning

Két brutálisan domináns center érkezett az NBA-be azon a drafton, akik pályafutása második felében (Mourning ráadásul egy súlyos betegség után) egyesítették erejüket a Miami Heatnél. 2005. március 1-től 2008. február 6-ig voltak mindketten a Miami Heat játékosai, és 2006-ban bajnokok is lettek.

1996: Allen Iverson és Marcus Camby

Iversonról szinte mindenkinek azonnal a Philadelphia 76ers és a „practice” szó jut eszébe. Nem véletlen, de azért tudjuk, hogy a Denver Nuggetsben is játszott, ahol többek között a liga akkori legjobb védője, Marcus Camby is a csapattársa volt.

2008: Derrick Rose és Michael Beasley

A sztori most kezdődik…

2011: Kyrie Irving és Derrick Williams

Ha most rá kellene vágni, ki mondaná meg, hogy ki volt a második választott a 2011-es NBA-drafton Kyrie Irving mögött? Jó, fentebb már elárultuk, hogy Derrick Williams volt az, aki kacifántos pályafutása során kapott két tíznapos és egy szezon végéig szóló szerződést 2017-ben a Cleveland Cavalierstől. Irving akkor még természetesen a Cavaliers sztárja volt.