Küzdelem a szombati listavezetésért • SportTV

Küzdelem a szombati listavezetésért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 15. 13:14    
Olvasási idő: 3 perc

Mivel a Bundesligában a pillanatnyi rangelső Bayern csak vasárnap lép pályára, az üldözők közül a Dortmund már nyert, de egy meccsel többől sem tudta megelőzni az örökös bajnokot, a Lipcsén és a Gladbachon a sor. Előbbi még visszaelőzheti, utóbbi meg pontszámban egyre megközelítheti, miközben behozná a második BVB-t. Előtte azonban még bepillantunk a 2. Bundesligába, és a szokásos szűk egyórás összefoglaló sem marad el, no és két mérkőzést közvetítünk este élőben a Liga NOS-ból is.

Youssuf Poulsen sokat tehet azért, hogy a lipcseiek visszatérjenek a győzelem útjára (Fotó: Getty Images)

HANNOVER–HAMBURG (2. Bundesliga)

21 forduló után a HSV jól halad a visszajutás tervével, csupán egy ponttal áll a táblázaton a listavezető Bielefeld mögött a közvetlen feljutó 2. helyen. Ami persze még nem garancia arra, hogy bizonyosan ott is végez, tavaly ugyanennyi játéknap után négy ponttal vezetett – mégsem sikerült az azonnali visszajutás, amelyet annyira vágytak a kikötőváros drukkerei.
A csapat formájával nincs baj, legutóbbi három meccsét egyaránt megnyerte.
A vendéglátó Hannovert a 13. helyen nem fenyegeti különösebb veszély, 5 ponttal előzi meg az osztályozós Wiesbadent. Az elképesztően szoros középmezőny miatt viszont esetleges győzelemmel akár négy-öt helyet is előre ugorhatna, persze a közvetlen előtte állók pontvesztése esetén.

 

LEIPZIG–WERDER BREMEN (Bundesliga)

Az őszi első Leipzig erre a naptári évre egy kissé visszaesett. Az október végétől január közepéig tétmérkőzésen tartott 13 meccses veretlen sorozat (10 győzelem, 3 döntetlen) után most négymérkőzéses nyeretlen szériában van az együttes (bajnoki és kupavereség a Frankfurttól, két döntetlen a közvetlen vetélytársak, otthon a Gladbach és idegenben a Bayern ellen). El is vesztette vezető helyét, de egyelőre csak egy ponttal van elmaradva a rekordbajnoktól. Így ha csak egyetlen góllal is nyer, visszaveszi a vezetést, legalább vasárnap délutánig.
Nagelsmann edzőnek mindenképpen változtatnia kell, mert Adams vádlijában részleges szakadás keletkezett, Mukiele lesz a hazaiak jobbhátvédje.
A Werder három bajnoki vereség közé ékelt egy bravúros kupagyőzelmet Dortmundban. Most már minden egyes bajnoki pontra szüksége van, nehogy megszakadjon 39 éve őrzött folyamatos élvonalbeli tagsága. Kohfeldt edző Gebre Selassie visszatérésével újra védelmi négyessel állhat fel. Toprak vagy a könnyebben sérült Moisander helyett Veljkovics játszhat. A csatár helyén Sargent alternatívája Bartels, Woltemade vagy Goller szerepeltetése lehet.

A két élő mérkőzés között a szokásos összefoglalót a Hoffenheim–Wolfsburg meccsről mutatjuk, a két csapat tagja az üldöző bolynak, amely még reménykedik az Európa-ligás 5. vagy 6. Hely megcsípésében.

Kapcsolódó

Leipzig–Werder örökmérleg

Összesen: 7 mérkőzés, 4 Leipzig-győzelem, 1 döntetlen, 2 Werder-siker / 13­–9-es gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez
Lipcsében: 3–3–0–0 / 8–3. Lipcsében a Bundesligában:  ugyanez
Az őszi mérkőzésen: Werder–Leipzig 0–3. G.: Orbán, Sabitzer, Saracchi (2019. 9. 21.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen):
Naby Keita (3 mérkőzés–3 gól–1 lap), ill. 9 játékos, 1-1 góllal

DÜSSELDORF–MÖNCHENGLADBACH (Bundesliga)

Így örültek a gladbachiak tavaly szeptemberben Marcus Thuram második, győztes góljának a 87. percben a Fortuna ellen (Fotó:  Getty Images)

A Gladbach az első három „tavaszi” meccsén mindhárom féle eredményből elért egyet-egyet: a Schalkétól elszenvedett vereség hátravetette a csapatot, a Mainz elleni siker papírforma volt, a Lipcse elleni idegenbeli ikszet akár bravúrosnak is lehetne mondani, ha nem 2–0-s vezetésről alakult volna ki az eredmény. Az összkép nem rossz, ha a csapat szokásos remek kontrajátékával Düsseldorfból is el tudja vinni mindhárom pontot, utolérheti a Dortmundot a második vagy harmadik helyen (függően a lipcseiek délutáni eredményétől). Persze, ahogy haladunk előre időben, egyre jobban élesedik a kiesés elkerüléséért folytatott küzdelem. A Fortuna ebben van érdekelve, az osztályozós pozícióban csak 4 ponttal van elmaradva a még tisztán bennmaradó Mainztól, viszont pontazonossággal áll a Werderrel és csak egy ponttal előzi meg a Paderbornt. Szóval, van honnan és ki elől menekülni, és ennek a motiváló erejét sem lehet figyelmen kívül hagyni…  Talán emiatt is mutat viszonylagosan jó formát a düsseldorfi együttes, két bajnoki döntetlen között egy kaiserslauterni 5–2-vel a kupanegyeddöntőbe is beverekedte magát.
A hazai védelemből Ayhan izomproblémákkal küszködik, a Fenertől kölcsönbe érkezett dán válogatott Mathias Jörgensen akár kezdőként is bemutatkozhat a ligában.  Steffen kapus térdproblémájának megoldásában játékjogának birtokosa, a Man City is besegít.
A Gladbachban Kramer fejsérülése után újra játékra kész, esetleg a kezdőben is helyet kaphat Neuhaus vagy Hofmann helyett. Jantschke izomszakadása után tér vissza, a düsseldorfi meccskeretben már szerepel is a neve.

Kapcsolódó

Düsseldorf–Mönchengladbach örökmérleg

Összesen: 61 mérkőzés, 23 Düsseldorf-győzelem, 11 döntetlen, 27 Gladbach-siker / 87–106-os gólkülönbség. A Bundesligában: 49–15–9–25 / 63–92
Düsseldorfban: 32–17–7–8 / 54–41. Düsseldorfban a Bundesligában:  24–11–6–7 / 38–34
Az őszi mérkőzésen: Mönchengladbach–Düsseldorf 2–1. G.: Thuram (2), ill. Kasim Nuhu (2019. 9. 22.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Klaus Allofs és Reiner Geye 6-6 gól, ill. Jupp Heynckes (18 mérkőzés, 12 gól, 2 lap)

BENFICA–BRAGA (Liga NOS)

A Benfica rangadót vesztett a múlt héten Portóban, s ennek kétféle értelmezése is lehetséges. Az egyik, hogy a Porto már csaknem „lőtávolon” belül van és ez egy kicsit megingathatja a sasok eddig betonbiztosnak hitt vezető pozícióját. A másik, hogy a Benfica eddig összesen hat pontot vesztett a bajnoki idényben – kétszer 3-at a Porto ellen –  azaz ha a többiek ellen hozza a szokásos győzelmet, a négy pont előnye megmarad egészen akár az idény végéig is.
Az első alkalom erre a „szokásos” győzelemre a Braga elleni  hazai találkozó, amelyen a bajnok a jelenlegi 4. helyezettet fogadja. Ősszel az ellentétes párosításban 4–0-s lisszaboni siker született, de azóta a Sporting sokkal jobban szerepel, az elmúlt hat meccsből például egy ötös nyerő sorozat után játszott egy döntetlent.
Mindkét csapatra kemény idegenbeli csata vár csütörtökön az Európa-ligában egy-egy korábbi európai kupagyőztes ellen: a Benfica Ukrajnába utazik a Sahtarhoz, a Braga az Ibrox Parkban lép fel a Rangers ellen a 16-ba jutásért folytatott párharcok első összecsapásán.

RIO AVE–SPORTING CP (Liga NOS)

A másik lisszaboni együttes elvesztette első számú játékosát, Bruno Fernandest, aki Manchesterbe szerződött a Unitedbe. Ez nem vetette vissza annyira a csapatot, amennyire talán számítani lehetett. Igaz, a másik Sporting, a bragai elleni rangadót otthon elbukták a „gyíkok”, de még mindig tartják „szokásos” harmadik pozíciójukat a táblázaton.
Ám nem lesz könnyű dolguk Vila do Condében, mert vendéglátójuk, a Rio Ave úgy 5. a Liga NOS bajnoki táblázatán, hogy csupán három ponttal van elmaradva a Sportingtól, azaz győzelem esetén – és a másik Sporting fővárosi vereségével – akár a 3. (Európa-ligás) helyen is találhatja magát a forduló végén. Szoros rangadó várható tehát, kiegyensúlyozott esélyekkel

2. BUNDESLIGA, 22. forduló. Sport2 12:30 Hannoverscher SC 96–Hamburger SV (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). BUNDESLIGA, 22. forduló. Sport2 15:30 RasenBall Leipzig–SV Werder Bremen (kommentátor: Fülöp László); Sport2 17:30 TSG 1899 Hoffenheim–VfL Wolfsburg (összefoglkaló, felv., kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:30 Fortuna ’95 Düsseldorf–BV Borussia Mönchengladbach  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
LIGA NOS, 21. forduló. Sport1 19:00  SL Benfica–Sporting Clube de Braga (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 21:30  Rio Ave FC–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter)