Michael Jordan: Kobe Bryant az én kistesóm volt • SportTV

Michael Jordan: Kobe Bryant az én kistesóm volt

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 02. 25. 11:06    
Olvasási idő: 3 perc

Csodálatosan emlékeztek a Staples Centerben tegnap Kobe Bryantre. Nagyon jó döntés volt a család részéről, hogy szűk körű temetést tartottak, és hogy a közönséggel együtt, igazán ünnepélyesen emlékeztek meg Kobe Bryantre és lányára, Gigi Bryantre.

Jordan és Bryant az 1997-98-as szezonban. (Fotó: twitter / @GolicAndWingo)

Már egy hónap eltelt azóta, hogy Kobe Bryant és lánya Gigi, valamint hét további utas elhunyt egy helikopter-balesetben. A temetést szűk kőrben szervezte meg a család, de egy nagyobb eseményt sezerveztek tegnap a kosaras és lány atiszteletére. Az időpontválasztás szimbolikus volt, Gigi kettes, Kobe 24-es mezben játszott, ezért tartották a megemlékezést február 24-én. A Staples Centerben a Los Angeles Lakers, az NBA, a helyszínen lévő szurkolók, és képernyőn előtt az egész világ együtt ünnepelte Kobe Bryant és Gigi Bryant életét. Fontos, hogy az esemény ünnep volt, bár a gyász természetesen ott volt a levegőben. Sportolók, sportvezetők, művészek, hírességek sora foglalt helyet a nézőközönségben, fellépett Beyonce, Alicia Keys és Christina Aguilera, több bejátszóban is megemlékeztek az elhunytakra, és az Oscar-díjas Dear Basketball című kisfilmet is levetítették.

A legnehezebb feladatot Vanessa Bryant, Kobe felesége és Gigi anyukája vállalta magára, aki mindkettőjüktől meghatóan búcsúzott. De beszédet mondott még:

  • az est házigazdája, Jimmy Kimmel,
  • a WNBA egyik legjobbja, Diana Taurasi,
  • Gigi kedvenc kosárlabdázónője, Sabrina Ionescu,
  • a University of Connecticut női kosárcsapatának (Gigi Bryant ebben a csapatban akart egyszer kosárlabdázni) edzője, Geno Auriemma,
  • Kobe Bryant jóbarátja és egykori menedzsere, Rob Pelinka,
  • Michael Jordan, Kobe Bryant példaképe és nagytesója, minden idők legjobb kosárlabdázója,
  • Shaquille O’Neal, akivel három bajnoki címet nyert Kobe Bryant, és akivel viharos kapcsolatukat rendezve jóbarátok lettek úja

Vanessa Bryant szerint Gigi mosolya olyan volt, mint a napfény, és hogy úgy imádta a kosárlabdát, hogy a suli fiúcsapatának is tanácsokat adott, és ő lett volna a WNBA legjobb játékosa idővel. Kobe Bryantet a legnagyszerűbb férjnek tartja, aki jobban szerette őt annál, amit szavakkal ki lehetne fejezni.

Michael Jordan élete eddigi talán legszebb beszédét mondta.

A Levegő Ura ritkán szólal meg nyilvánosan, és korábban volt, hogy nem is sikerült mindenki szerint tökéletesen a szereplése (például a Halhatatlanak Csarnokába való beiktatásán mondott beszédét sokan kritizálták), de ahogyan Kobe Bryantről beszélt, az szinte tökéletes volt. Benne volt a sajátos, csak rá jellemző stílusa, egy kis humort is megengedett magának, de ami a legnagyszerűbb volt, és Jordantől elég szokatlan:

Megkérdőjelezés nélkül elismerte Kobe Bryant nagyságát, és a kistesójának nevezte.

Ebben van is valami, Kobe Bryantnek Michael Jordan volt a példaképe, tőle leste el mozdulatai jelentős részét, és az NBA történetének eddigi (és talán örökre) egyetlen játékosa, akinek a játékát, mozgását egy lapon említhetik Michael Jordannel.

Jordan sírt, miközben Kobe Bryantről beszélt, és mikor tényleg elöntötték a könnyek az arcát, humorosan meg is jegyezte, hogy ezzel most ad egy kis muníciót a mémgyárosoknak a következő évekre. Mert amikor a Halhatatlanok Csarnokába került, elérzékenyült, és a mai napig használják az akkor készült fényképeket az internetes népművészek. Úgy véli, Kobe nem tartalékolt, mindent beleadott a pályafutása során játékosként. Azt mondja, nem csak közeli barátok voltak, hanem kistesó-nagytesó kapcsolatot ápoltak. Felidézte azokat a pillanatokat, amikor Bryant egyfolytában kérdéseket tett fel neki a játékról, a triangle offense-ről (Phil Jackson volt mindkettőjük edzője, és ezt a támadási stratégiát játszotta Bulls és a Lakers egyaránt), hogy hajnalban hívogatta, vagy írt neki üzeneteket, ami először idegesítette, majd rájött, hogy ez Kobe szenvedélye volt, és büszke lett arra, hogy tőle kér tanácsokat.

„Annyi szenvedély volt benne, amit el sem tudunk képzelni.”

„Kobe inspirált engem azzal, ahogyan foglalkoztatta az is, ahogyan én játszom ezt a játékot, és az is, ahogyan ő akarja játszani a játékot. A tőle telhető legjobb akart lenni, és ahogyan egyre jobban megismertem, a lehető legjobb bátyja akartam lenni” – mondta Jordan a beszédben. Hangsúlyozta, már nem csak a kosárlabdát érintő kérdésekről beszéltek, hanem az élet más dolgairól is, de nemrég kapott tőle egy üzenetet, hogy ő 12 évesen milyen mozdulatokat gyakorolt, mert Gigivel foglalkozik, és tanácsot kér. Erre Jordan viccesen annyit válaszolt neki, hogy ő 12 évesen még baseballozott. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy éljenek a pillanatnak, legyenek közel a családjukhoz, a barátaikhoz és azokhoz, akiket valóban szeretnek.

Beszéde utolsó gondolata így kezdődött: „Amikor Kobe Bryant meghalt, egy darabka belőlem is meghalt, és ahogyan itt körül nézek a csarnokban, vagy bárhol a világon, egy picit mindenki így van ezzel.”

Shaquille O’Neal beszéde volt az utolsó, kettejük kapcsolatát John Lennon és Paul McCartney viszonyához hasonlította a The Beatlesből. Kettejük örök rivalizálásának köszönhetően volt olyan jó a Lakers, amilyen. Nem titok, Kobe nagyon boldog volt, hogy eggyel több bajnoki címmel vonult vissza, mint egykori csapattársa-riválisa, későbbi ellenfele, akivel nagyon jó barátok lettek. Shaq azt ígérte, tanítani fogja kosarazni Kobe lányait, de a büntetődobás nem lesz a tananyagban. Konkrétan Shaquille O’Neal fia kapta az egyik utolsó üzenetet Kobe Bryanttől.

Az utolsót viszont vélhetően Rob Pelinka, akinek a helikopterről küldött üzenetet Bryant. Arról érdeklődött, hogy ismer-e egy baseball-ügynököt, mert szeretne segíteni egy barátja lányának ösztöndíjhoz jutni. Azt gondolja, jellemző, hogy Bryant élete utolsó pillanatiban is segíteni akart valakinek.

Jimmy Kimmel zárta az ünnepséget: „Ne feledjétek: Dolgozzatok keményen, és öleljétek meg a szeretteiteket!”