A Szeged még gyakorol, a Gyöngyös már „éleslövészeten” • SportTV

A Szeged még gyakorol, a Gyöngyös már „éleslövészeten”

2020. 08. 28. 10:48    
Olvasási idő: 3 perc

A labdarúgó-eurokupák selejtezősorozatai már lényegében egy hete megkezdődtek, most rajtol kézilabdában is az új kupaidény. Magyar együttes is szerepel az újonnan létrehozott EHF Európa-liga selejtezőkörének első fordulójában, a Gyöngyösi KK, amely története első eurokupa-szereplését játssza. Előtte azonban megmutatjuk a MOL-Pick Szegedet is, amely ebben az idényben végre szeretné elérni a BL-ben a final four-szereplést.

FotÓ. pickhandball.hu

SZEGED–PPD ZAGREB

A szegedi együttes hazai ellenfelekkel vívott felkészülési meccsek (mind a négyet megnyerte) után rangos külföldi ellenfelet fogad az újszegedi sportcsarnokban, zárt kapuk mögött. A klub honlapja, a pickhandball.hu így mutatja be a horvát riválist:
„A HC PPD Zagrebet 1922-ben alapították. A klub színe fehér-kék. Összesen 38 bajnoki címet szerzett. Tízet még az egykori Jugoszláviában, 28-at már a horvát bajnokságban. A világon egyedülálló csapatnak mondhatja magát, hiszen 1992 óta mindig a bajnoki trón tetejére ülhetett hazájában. Zsinórban 28-szor volt bajnok. A kilencvenes években Európában is meghatározó szerepet töltött be, a Bajnokok Ligája elődjét, a BEK-et 1992-ben és 1993-ban is megnyerte. Összesen 26 idényt töltött el eddig az európai topligában. Igazán komoly párharcot tudhatunk velük magunk mögött. Eddig 16 meccset vívtunk a BL-ben és 9-szer nyertünk, 3-szor döntetlent értünk el, míg 4-szer vereséget szenvedtünk. Már az első idényünkben, az 1996–1997-es szezonban találkoztunk a horvát rekordbajnokkal, akkor Szegeden 22–22 lett az eredmény, majd Zágrábban 29–29. Ezután sokáig nem volt esélyünk ellenük, azonban 2012 óta kilenc meccsen nyolc győzelem és egyetlen döntetlen a mérlegünk. Az elmúlt szezonban idegenben 26–21-re, majd Szegeden 33–23-ra nyertünk.
A Zagreb a legutolsó edzőmeccsén 32–18-ra verte a Zamet csapatát. Hrstic 6, Bozic-Pavletic 5, Mlakar és Vistorop 4-4 gólt szerzett. A klub legendás játékosa, a volt világklasszis beállós, Igor Vori lett a csapat mestere. Előtte a Goricát 31–24-re, a Trebnje együttesét 31–30-ra, a Nexét pedig 30–24-re győzte le. A Velenje ellen otthon viszont 22–20-ra kikapott.”
Említést érdemel még, hogy az idén ősszel nem találkozik a két együttes a BL-csoportkörében, mert míg a MOL-Pick az A-csoportba került, a PPD a B-jelű nyolcasban próbálja meg kiharcolni a továbbjutást.
Amúgy a szegedi sérültek szépen gyógyulnak, Joan Canellas már teljes értékű munkát végez. Stefán Sigurmannsson, Luka Stepancic és Bajus Bruno is napról napra jobb állapotban van, egyre nagyobb terhelést kapnak. A többiek teljes értékű harcosként léphetnek fel a bajnokság előtti utolsó tesztmérkőzésen.

GYÖNGYÖS–BUTEL SZKOPJE

A gyxöngyösiek két légiós klasszisa, Uros Vilovszki és Mirko Herceg a Hatvan elleni felkészülési meccsen (Fotó: gykk.hu)

A gyöngyösi együttes a vírus által erősen sújtott Észak-Macedóniából kapott ellendelet az új kupasorozat a július 29-i sorsoláson. Több tárgyalás során a két klub megegyezett és az európai szövetség is áldását adta rá, hogy mindkét mérkőzésre a gyöngyösi sportcsarnokban kerüljön sor.
A találkozót korlátozott számban és a biztonsági előírások betartásával a helyszínen is megnézhetik az érdeklődők.
Az ellenfél, az RK Butel Szkopje második eurokupa-idényében szerepel, mivel a be nem fejezett nemzeti bajnokságban a 4. helyen állt a megszakításkor. Felkészülését július végén kezdte meg. A kizárólag északmacedón csapatokkal rendezett Sztruga-kupa jelentette a fő felkészülési versenyét, a szabad téren rendezett eseményen 8 együttes között az 5. helyen végzett.
„Annak ellenére, hogy sok európai klub súlyos anyagi gondokkal küzd, nekünk sikerült megőrizni a stabilitásunkat – nyilatkozta a heol.hu-nak Krisztijan Grcsevszki edző. – Teljes a keretünk, de ha időközben még szükségét látjuk az erősítésnek, akkor lépni fogunk. A mostani gárda jó kombinációja a tapasztalt és a fiatal, tehetséges játékosoknak. Keményen dolgozunk, s bízom benne, hogy minden mozaik kocka a helyére kerül.”
A gyöngyösi csapat is július végén kezdte meg a tesztmeccsei sorozatát. A legelsőn a Hatvan ellen 42–19-re, a Cegléd ellen idegenben 28–24-re győzött Konkoly Csaba együttese, Budakalászon 24–24-es döntetlent játszott, Balatonfüreden 29–22-re kikapott, majd Veszprémben 41–30-as vereséget szenvedett Európa egyik élcsapatától, aztán a Füreddel szemben otthon is alulmaradt 31–25-re, végül a PLER-t Budapesten 30–23-ra felülmúlta. Az összmérleg tehát: 3-3 győzelem és vereség, egy döntetlen mellett.
„Kevés hiba és pontosság. Ha ezek jellemeznek majd minket a Butel Skopje elleni két meccsünkön az Európa-ligában, bizonyosan tovább tudunk lépni a következő körbe. Nagyon várjuk a nemzetközi fellépést, ahol minden farkas tudása legjavát szeretné megmutatni. A továbbjutás szempontjából bizakodásra ad okot, hogy az oda-, és visszavágót is hazai pályán játsszuk le” – mondta Varsandán Milán, a csapat korábbi magyar válogatottja klubja honlapjának, a gyhh.hu-nak.
A pénteki első mérkőzés után a szombati visszavágót is közvetítjük 18 órától a Sport2 csatornán.

FÉRFI KÉZILABDA. Sport 1 16:45  MOL-Pick Szeged–PPD Zagreb felkészülési mérkőzés (kommentátor-riporter: Méhes Gábor, szakkommentátor: Mezei Richárd, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:45  HE-DO B. Braun Gyöngyösi KK–RK Butel Szkopje Európa-liga selejtező, 1. forduló, első mérkőzés (kommentátor-riporter: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)