Szökésben a rekordbajnok • SportTV

Szökésben a rekordbajnok

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 24. 10:54    
Olvasási idő: 3 perc

A Bayern miniválságot ért meg az elmúlt hetekben, a gladbachi vereséggel és a kieli kupakieséssel. meg ahelyett, hogy kihasználták volna a király megingását – inkább maguk is meginogtak kissé. A Lipcse két ízben előzhetett volna, kétszer is vereséget szenvedett. §hgy aztán eljutottunk oda, hogyha a még mindig listavezető bajorok legyőzik a sereghajtó Schalkét, 7 (!) pontos előnyre tesznek szert, amennyit az elmúlt évtizedekben behozott már a rekordbajnok, de eladni még sosem adott el… 
Amúgy a bajorok meccse nagyjából abba a környezetbe ágyazódik be, mint szombaton a Lipcséé: előtte egy másodosztályú mérkőzés, mögötte egy másik Bundesliga-összecsapás, és „kísérőnek” egy SüperLig-találkozó, a három német élőben, a török felvételről, egyaránt a Sport2-n.

Négy az ünneplő. de gólszerzőből és góléból még több volt: a Bayern hat futballistáka góljaival zúzta szét 8–0-ra a Schalkét a szeptemberi idénynyitón (Fotó: Getty Images)

NÜRNBERG–HANNOVER

Két, korábban sok-sok Bundesliga-idényben szereplő csapat most a másodosztály alsóházában csatázik egymással. A frankok a 12.-ek, 20 ponttal, biztonságos, hatpontos előnyben az osztályozóüs helyen álló Braunschweig előtt. Az északiak ennél három egységgel többet gyűjtöttek, 23-mal az alső táblázat alsó felének „listavezetői”. Ám ha a Club nyer, pontszámban utoléri, ha netán három góllal győz, meg is előzi vendégét. A H96 jobb formában van, legutóbbi három bajnokijából kettőt megnyert, s csak az utolsót vesztette el, meglehetősen szerencsétlenül, a 92. percben kapott góllal. Ezzel szemben a vendéglátó kikapott, egyetlen remi mellett.
Egy biztos: a Club nem játszik kisasszonyfutballt, öt játékosa is az eltiltáshatáron mozog, azaz a következő sárga után ki kell hagynia egy mérkőzést.

SCHALKE–BAYERN

Serge Gnabry triplázott a legutüóbbi Bayern–Schalkén. A háttér árulkodó: a felvétel nem azon a meccsen készült, mert a lelátók tömve vannak szurkolóval … (Fotó: Getty Images)

Több csapat ellen is túl van a rekordbajnok 100. Bundesliga-találkozóján, de csupán a Werder ellen van több győzelme (57), mint a Schalke ellen (55). Ráadásul a legutóbbi, amit négy hónappal és 4 nappal ezelőtt, az idény nyitó mérkőzésen aratott, egyszersmind rekord is volt: korábban sosem hyőzte le a Ruhr-vidékieket 8–0-ra. Az a találkozó már az első játékmap után az élre helyezte a Bayernt és utolsó helyre a Schalkét – ez a két helyezés most is jellemzői a két együttest. Csak éppoen a 3 pont különbség a további 16  forduló során 32-re növekedett. Persze igazából nem e kettejük közti differencia a lényeges, hanem a  bajorok a másodikkal szembe Ez a mérkőzés előtt 4 pont, de ha a papírforma bejön, 7-re növekedik, ez pedig az eddigi alapján behozhatatlan előny – persze csak ha az FC Bayern vezet ennyivel. Igazából nem is a három pont sorsa a kérdéses, sokkal inkább az, hogy az Augsburg elleni 1–0-t követően képes lesz-e egymás után két kapott gól nélküli találkozót is teljesíteni. Ez ugyanis október végén sikerült legutóbb tétmeccseken a csapatnak, az Atleti ellen 4–0-val és a Frankfurt elleni 5–0-val. Bajnokin még régebben: tavaly májusban, a dortmundi 1–0-t követően a Düsseldorf elleni 2–0-s  hazai sikerrel.
A Schalkéban az Ajaxból négy év után visszatérő, előtte 7 esztendőn keresztül a gelsenkircheniek színeiben játszó veterán gólgyáros Klaas Jan Huntelaar második korszakában először szerepel a csapatban, amelybe visszatér Sané és Schöpf is, akik a Köln ellen még nem voltak bevethetők. Ha Mascarell bekerül a csapatba, Stamboulinak kell átadnia a helyét.
Flick mester Nianzou és Tolisso kivételéves összes játékosára számíthat. Esetleh egy-két helyen változtat a kezdőn (Süle, Sané), de ennél nagyobb rotáció nem várható, hiszen nost ritkaségként nem sűrített programú („angol”) hét következik.

HOFFENHEIM–KÖLN  

A horvát vb-ezüstérmes Andrej Kramaric triplájával győzte le a Hoffenheim a Kölnt a nyitó fordulóban 3–2-re (Fotó: Getty Images)

Mindkét csapat kissé hektikus formát árul el, az elmúlt három mérkőzésül mindhárom féle eredménnyel végződött. A táblázaton a Hoffenheim áll jobban, 19 ponttal a 13., a Köln ugyan az osztályozós helyen áll, de csupán 4 ponttal van kevesebbje. Egy bravúrgyőzelemmel a Bundesliga első bajnoka csaknem behozná házigazdáját, amely viszont a három ponttal két helyet is előreugrana, a Werder és az Augsburg megelőzésével.

Elég sok a hiányzója a hazaiaknak, a legújabban combsérüléssel kidőlő Sessegnon helyett John kerülhet a csapatba. Sebastian Hoeness vacillál a 3-4-3-as vagy a 3-5-2-es felállás között, ennek függvényében Belfodil vagy Adamjan is bekerülhet a támadóegységbe. Vogt vállát nem kell mégsem műteni, de felettébb kétséges, hogy vasárnap este pályára léphet-e.
A kölnieknél a gyengélkedő Czichos helyett Katterbach kerülhet a középpálya bal oldalára,  a háromvédős rendszerben Horn lehet a bal oldali hátvéd.

Késő estére is marad még egy mérkőzés felvételről ugyancsak a Sport2-re, Törökországból. Ezen a 21. forduló keretében a 9. helyezett Malatyaspor a rekordbajnok, a játéknap előtt a virtuális dobogó alsó fokán álló Galatasarayt fogadja.

2. BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport2 13:30 1. FC Nürnberg–Hannoverscher 96 SV (kommentátor: Haraszti Ádám).
BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport2 15:30 FC Schalke 04 (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 17:30  TSV Bayer 04 Leverkusen–VfL WolfFC Bayern München (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2  18:00  TSG 1899 Hoffenheim–1. FC Köln (kommentátor: Bartha Zoltán)
SÜPERLIG, 21. forduló. Sport2 23:00  Yeni Malatyaspor–Galatasaray SK (kommentátor: Gyulai Miklós)