Juve: a felfelé vezető út a Milanon keresztül vezet • SportTV

Juve: a felfelé vezető út a Milanon keresztül vezet

2021. 09. 19. 12:30    
Olvasási idő: 5 perc

Vasárnap négy élő és egy felvett találkozóval jelentkezünk Serie A-ból. A programból kiemelkedik a torinói rangadó, amelyen a győzelem nélküli rekordbajnok Juventus az eddig hibátlan ősi vetélytárs Milant fogadja.

Dybala eddig 7-szer talált be a Milannak az Allianz Stadionban (Fotó: Getty Images)

EMPOLI–SAMPDORIA

Az Emplpli eddigi három pontja a Juve elleni bravúrgyőzelemből származik, a Samp eddig a milánói két óriástól szerzett egy pontra büszke lehet – a játék alapján több is lehetett volna –, a Sassuolo elleni ikszet viszont viszont nem írja arany betűkkel a históriáskönyvébe.
A házi együttes a vasárnapi matinén először vetheti be a kezdőben az Intertől kölcsönvett fiatal Andrea Pinamontit, hátha jav0t a támadósor eredményességén. Van min, hiszen a a Mancuso, Cutrone kettős eddig együttesen is csak egyetlen gólocskára volt képes. A vezetőedző Aurelio Andreozzi továbbra is a 4-3-1-2-es formációt favorizálja, de folyamatosan változtat, még egyszer sem küldte változatlan összetételben csapatát kétszer egymás után a pályára. Egyedül Flamozzi hiányzik fix emberei közül a kezdőből, a helyén Tonelli  kezd a hármas védőfal közepén.
A vendégek nélkülözik a hátsérülést szenvedő svéd válogatott Ekdalt, valamint Gabbiadini és Vieira sem állhat Roberto D’Aversa edző rendelkezésére. A frissen a Sassuolóból érkező válogatott csatár Caputo először kezdhet új csapatában, mellette kétpapasztalt squadra azzurra-tag jelentheti a minőságet a csapatban, a csatár Quagliarella és a középpályás Candreva.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Legutóbb az Empoli 2007 januárjában nyert Serie A-meccset a Samp ellen (2–0 Saudati és Mattei góljával, Luigi Cagni edzőségével), azóta csupán két döntetlet értek el három vereség mellett a toszkánok a liguriaiak ellen a Castellani Stadiomban. 2. A Samp az első három bajnokin nem nyert az idényben (2 d., 1 v.), ennél hosszabb nyertlen rajtja legutóbb 2013-ban volt, négymeccses (2 d., 2v.).  3. Roberto D’Aversa egyetlenegyet nyert meg edzőként a legutóbbi 25-ből a Serie A-ban (még márciusban a Roma ellen), 7 döntetlen és 17 vereség mellett. 14 mérkőzéses egyást követő nyeretlen sorozata is a leghosszabb az élmezőny trénerei között.

Kapcsolódó

Empoli–Sampdoria bajnoki örökmérleg

Empoli–Sampdoria bajnoki örökmérleg

Összesen: 32 mérkőzés–9 Empoli-győzelem–9 döntetlen–14 Sampdoria-győzelem/ 20–42-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 24–5–7–12 / 20–37. Empoliban: 16–5–6–5/ 19–18. Empoliban a Serie A-ban: 12–3–5–4/ 15–15.  A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Busce (Empoli) 4 gól, Luca Saudati és Tommaso Rocchi (Empoli), valamint Vincenzo Montella és Francesco Palmieri (Samp) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Sampdoria–Empoli 1–2 (0–0). Gólok: Quagliarella (11-es), ill. Farias, Di Lorenzo (2019. 5. 12.). A legutóbbi bajnoki Empoli-győzelem: 2–1 (2019. 5. 12., Genovában); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2017. 1. 15., Genovában); a legutóbbi Sampdoria-győzelem: 2–4 (2018. 12. 22.). Házi gólkirály: Filippo Bandinelli, Nedim Bajrami és Leonardo Mancuso 1-1, ill. Tommaso Augello és Josida Maja 1-1 gól

VENEZIA–SPEZIA

A velenceiek legutóbb szerezték mindhárom pontjukat idegenben Empoliban, a Spezia egyetlen pontocskáját a nyitó fordulóban kaparta össze a Cagliari ellen, azóta nagy vereséget szenvedett Rómában (Lazio 1-6) és minimálisat otthon (Udinese 0–1).
A hazaiaknál Lezzerini izom-, Aramu hátsérülést szenvedett az Empoli ellen. Fiordilino vállsérülés, Ala-Myllymäki fittségének hiánya miatt nem játszhat, Dor Peretz pedig térdproblémák miatt hagyja ki a meccset.  Thiago Motta legénységéből  Aguedo láb, Colley izomsérülés miatt nem áll rendelkezésre, a Lena fizikai teszteredményei is gyengének bizonyultak.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Venezia legutóbbi 19 meccséből (Serie A és Olasz Kupa) 18-szor nem kapott ki a Speziától (9 gy., 9 d.), a liguriaiak egyetlen sikeréig 1950-ig kell visszalapozni, akkor 5:0-ra győztek a Serie B-ben.  2. A Spezia elvesztette legutóbbi két bajnokiját, a legutóbbi eset, amikor ennél is többet, hármat vesztett sorozatban 2020 januárjában történt meg, akkor az Intertől, a Genoától és a Veronától kapott ki egymás után.  3. Csak Joao Pedro (9) talált többször kaput egy meccsen a Serie A-ban Daniele Verdénél (6) ebben a bajnokságban, utóbbit az Udine ellen érte el a csatár – de egy sem ment be…

Kapcsolódó

Venezia–Spezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 6 mérkőzés–2 Venezia-győzelem–4 döntetlen–0 Spezia-győzelem/ 4–2-es gólkülönbség. A Serie A-ban: még nem játszottak. Velencében: 3–1–2–0 /1–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Ciro Ginestra (Venezia) és Nerone Reddi (Spezia) 2-2, Marco Pinato és Pietro Andreis (Venezia), valamint Alessio Da Cruz (Spezia) 1-1 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Venezia 0–1 (0–1). G.: Aramu-11-es (2020. 7. 17., a Serie B-ben). A legutóbbi bajnoki Venezia-győzelem: 0–1 (2020. 7. 27., a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2019. 12. 14., a Serie B-ben); a legutóbbi Spezia-győzelem: még nem fordult elő. Házi gólkirály: Thomas Henry és David Okereke 1-1, ill. Simone Gastoni, Emmanuel Gyasi, Daniele Verde 1-1 gól.

VERONA–ROMA

Somurodov a kispadon, Mhitarjan a kezdőben lesz Veronában, -Calafiori szereplése kérdéses (Fotó: Getty Images)

Az első három bajnokin elszenvedett vereség elég volt a Verona vezetőséhének, hogy elbocsássa Eusebio Di Francesco edzőt, a kispadra a nagy horvát „aranygeneráció”, az 1998-as vb-bronzérmes csapat egyik oszlopa, Igor Tudor került, akinek itáliai edzőségét eddig az Udinénél két pár hónapos regnálás után a Juvénél a múlt idényben Andrea Pirlo mellett betöltött segédedző munkája jelentette. (Korábban a Hajdukkal Horvát Kupát is nyert 2013-ban.) A cél nyilvánvalóan a középmezőny aljához csatlakozás, azaz azt kell elérnie, ami korábban Friuliában nem sikerült neki.
A másik oldalon egy újjászülető edzőfejedelem ül a kispadon. José Mourinho római regnálása mind a hat mérkőzését (3-3 bajnoki és Konferencialiga) megnyerte eddig, a legnehezebbet a múlt héten a Sassuolo ellen a Serie A-ban.
A portugál sztáredző jól „felkészülésnek” tartja a veronai kirándulást a jövő hétvégi fővárosi derbi előtt. Mhitarjan, Veretout és Zaniolo visszatér a kezdőbe, a három klasszis közül csak a francia játszott bő félórát a CSZKA Szófia elleni 5–1-es hazai Ekl-meccsen az Olimpicóban csütörtökön. Tammy Abrahanóm is visszatér a csúcsék szerepébe, noha ”váltótársa”, az üzbég Somurodov már a második gólját szerezte a ráadásidőben a kupameccsen. Carles Pérez és Gonzalo Villar a csütörtökuói kezdőcsapatból most a kispadra tér vissza.
Igor Tudornak első bajnokiján nélkülöznie kell csapatkapitányát, Miguel Velosót, aki combsérülést szenvedett a múlt héten. Ezért Tameze lesz Hongla társa a négytagú középpályássor közepén. Frabotta és Casale sem kezdhet, bár ha az utolsó tesztjeik jók lesznek a cserepadra estleg leülhetnek. A két támadó középpályás egyike Capraro lesz, aki 2011-ben éppn a Roma ellen mutatkozott be az élvonalban, s azóta három gólt is szerzett a farkasok ellen. Lehet, hogy az új edző mégis két csatárral kezd, esetben Caprarop Giovanni Simeone csatártársa lesz.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Verona legutóbbi 10 bajnokija egyikét sem nyerte meg a Bentegodiban. Csak két ennél hosszabb nyeretlenségi szériája volt korábban: 12 meccses 1973-ban és 2016-ban. 2. A római Stephan El Shaarawy legutóbbi 8 veronai csapat (Chievo és Hellas) elleni meccsén 7 gólban volt közvetlenül részes (6 találat, 1 assziszt), s ezek egyikén sem veszített csapatával (6 gy., 2 d.). 3. Jordan Veretout eddig 32 gólja közül az elsőt a Bentegodiban szerezte 2017 szeptemberében; azóta a középpályások közül csupán a szlovén Josip Ilicic  (Atalanta) talált többsózör (44) a kapuba az olasz élvonalban.

Kapcsolódó

Verona–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 60 mérkőzés–10 Verona-győzelem–19 döntetlen–31 Roma-győzelem/ 52–85-ös gólkülönbség. Veronában: 30–8–12–10 / 31–33. A párosítás legjobb gólszerzői: Roberto Pruzzo (Roma) 6, Francesco Totti (Roma) 5, Gabriel Batistuta és Luigi Di Biagio (Roma) 4-4 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Verona 3–1 (3–0). G.: Mancini, Mhitarjan, Mayoral, ill. Colley (2021. 1. 31.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 3–0 (szöv. döntéssel, 2020. 9. 19.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2016. 1. 17., Rómában); a legutóbbi Roma-győzelem: 1–3 (2021. 1. 31., Rómában). Házi gólkirály: Mattia Zaccagni 2, ill. Lorenzo Pellegrini 2 gól.

JUVENTUS–MILAN

Giroud fejjátéksa akár ponto(ka)t is érhet a Milannak az Allianz Stadionban (Fotó: Getty Images)

A forduló rangadóját merőben más alapállásból kezdi meg a két gárda. A Juve három forduló óta nyeretlen, a Malmö elleni sikeres BL-rajt (3–0) csak afféle kötelező állomásnak számít, nem enyhíti a feszültségeket. A vendég fekete-vörösök százszázalékosak a Serie A-ban és a 3­–2-es vereség ellenére kiválóan helytálltak az Anfield Roadon is a Bajnokok Ligájában.
Tagadhatatlan, hogy CR7 távozása meglátszik az öreg hölgy (bajnoki) eredményességén, az eddig szerzett három gól kevéske a klub tradícióihoz mérve. A múlt heti, vezetésről elvesztett bajnoki sokat rontott a játékosok mentális állapotán, egy rangadógyőzelem visszabillenthetné őket a normál a közelébe.
A Milan viszont éppen a kapu előtt csillogott eddig az idényben, a 7 szerzett gól kiváló mutató, három meccs után csak a Romának, a Laziónak és az Internek (9, a bajnok azóta lőtt egy hatost szombaton a Bolognának) volt több, a Fiorentinának ugyanannyi elért találata. Viszont a védekezés hatékonyságában eddig a rossoneri a „király” – egyetlen gólt kapott csupán 270 perc alatt a bajnokságban. (Az anfieldi 3 másik „kávéház”.)
Chiesa felépült combsérülése után, Allegri akár be is bevetheti a rangadón, de óvatosságból aligha a kezdőben. Bernardeschi térdproblémái miatt viszont nem játszhat.  A védelem közepén kérdéses Bonucci párja, a svédek ellen De Ligt kezdett, de lehet, hogy Chiellini visszatér a bajnokira. A svédek ellen betaláló Alex Sandro átkerül a védelem bal oldalára, helyét honfitársa, Danilo veszi át jobbhátvédben. A mester marad a 4-4-2-nél, a középpálya centrumában Bentancur és Locatelli kezd, Cuadrado és Rabiot lesz a két szélen. A támadóduót Morata és Dybala alkotja, akik eddig kiválóan működtek együtt.
Ibra ismét nem játszhat, Achilles-problémái kiújultak. Pioli túl sokat aligha változtat a liverpooli kezdőjén, a védelmen szinte biztosan nem. A középpályán a BL-meccsen csereként kezdő Tonali bekerül az induló csapatba Kessié mellé a védő középpályásduóba. A támadó hármasban Staelemaekerst Florenzi váltja. Goroud csak Angliába visszatérve volt a cserl közé nevezve, a Juve ellen ő lesz az ék, főként kiváló fejjátéka miatt inkább ő kezd, mint Ante Rebic.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A két csapat elmúlt 24 bajnokijából egyetlenegy végződött döntetlennel, 2012 februárjában játszottak 1–1-et. 2. A hárompontos győzelmi érában (1994 óta) a Milan első négy meccsét csak kétszer tudta megnyerni, 1995-ben Capellóval, tavaly Piolival a kispadon. Előbbinek az idény végén sikerült megnyerni a scudettót a csapattal, utóbbinak nem. 3. Paulo Dybala öt gólt is szerzett az Allianz Stadionban a Milan ellen, egyetlen más csapatnak sem lőtt ennyit bajnokin. Az argentin összesen 7-szer talált a fekete-vörösök kapujába, csak az Udinese ellen szerzett többet (9) eddig.

Kapcsolódó

Juventus–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 176 mérkőzés–68 Juventus-győzelem–57 döntetlen–51 Milan-győzelem/ 249–228-as gólkülönbség. Torinóban: 88–44–22–22 / 141–107. A párosítás legjobb gólszerzői: José Altafini (Juventus és Milan) 14, Aldo Boffi (Milan) 12, Gunnar Nordahl (Milan) 11 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Milan 0–3 (0–1). G.: B. Díaz, Rebic, Tomori (2021. 5. 9.). A legutóbbi bajnoki Juventus-győzelem: 3–1 (2021. 1. 6., Milánóban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2004. 4. 12., a Serie B-ben); a legutóbbi Milan-győzelem: 0–3 (2021. 5. 9., Salernóban). Házi gólkirály: Juan Cuadrado, Paulo Dybala és Álvaro Morata 1-1, ill. Rafael Leao és Olivier Giroud 2-2 gól.

SERIE A, 4. forduló. Sport2 12:15 FC Empoli–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 12:45 Venezia FC–Spezia Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 17:45 Hellas Verona–AS Roma  (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 20:30 FC Juventus–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 23:00 SS Lazio–Cagliari Calcio (felv., kommentátor: Fülöp László)