Juve, Milan: most már kell mindhárom pont • SportTV

Juve, Milan: most már kell mindhárom pont

2021. 09. 22. 11:10    
Olvasási idő: 4 perc

Az 5. forduló szerdai játéknapján négy mérkőzést játszanak a Serie A-ban, mi kettőt közvetítünk, a vasárnapi döntetlen rangadó két résztvevője most szétválik. A rekordbajnok Juventus a Spezián átlépve próbál meg előrébb kapaszkodni a táblázaton, a Milan pedig csak újabb győzelemmel tud az élen haladó öt-hat tagú boly részese maradni.

A kapufától részben ztakart Alvaro Morata a speziaiak mumusa: az elmúlt idényben oda-vissza betalált a kapujukvba a kér eddigi élvonalbeli bajnokijukon (Fotó: Getty Images)

SPEZIA–JUVENTUS

Nem mondhatni, hogy túl sűrűn találkoznak: összesen négy bajnokit tartalmaz a két csapat mérkőzéseinek története. Kettőt a B-ligában vívtak, még a Juve száműzetése idényében, 2006–07-ben, az „őszi” – valójában januári – meccsük döntetlen lett, a zárú fordulóban meg a Spezia a Delle Alpiban is győzni tudott, 3–2-re. Tegyük azt hozzá gyorsan, hogy a találkozót az utolsó fordulóban játszották, a Juve már bajnokként lépett pályára, s az állandó kezdők közül csupán a két szupersztár, Trézéguet és Del Piero szerepelt a csapatban, számos „egymeccses” futballista mellett. Aztán 14 évre rá, a legutóbbi idényben már az élvonalban találkoztak, ott mindkét csatájukat a torinóiak nyerték meg, idegenben 4–1-re, otthon 3–0-ra, azaz felettébb magabiztosan. Nos, ez a magabiztosség hiányzik az öreg hölgyből mostanság, a Malmö elleni BL-meccstől eltekintve.
Massimo Allegri második edzői időszaka a rekordbajnok lélén nem a terveknek megfelelőn sikerült. Asz előző érájában címet címre halmozott, most azonban az elmúlt 60 év legrosszabb bajnoki rajtját produkálta csapatával. Éppen hat évtizede fordult elő legutóbb, hogy a csapat első négy bajnokija egyikét sem tudta megnyerni. Már 8 pont a hátránya a milánói óriásokkal szemben és kiesést jelentő helyen áll a táblázaton. Míg elöl Morata és Dybala remeklései reményt nyújtanak, hogy Ronaldo távozása ellenére „marad gól”, az örökös erősség, a védekezés elemeire látszik szétesni. Legutóbbi kapott gól nélküli sikerét éppen a Spezia ellen aratta az együttes, talán ugyanazon ellenféllel szembern sikerül visszatalálni a győzelmi ösvényre.
Vendéglátója viszont megszerezte már első győzelmét a múlt héten a Venezia ellen, Mehdi Burabia 94. percben (!) szerzett találatával 2–1-re gyűrte le házigazdáját. Thiago Motta legénysége ezzel elmozdult a kiesőzónából, és két ponttal előzi meg az oda visszaeső Juvét. Négy szerzett pontja ugyanannyi, mint tavaly ebben a fázisban. Akkor a 7. fordulóig kellett várniuk a második győzelemre, s mivel most a Juvét, szombaton a Milant fogadják otthon, meglehet a párhuzamosság tovább tart majd.
A Spezia középhátvédje combizomsérülést szenvedett Veronában, már az első félidőben sántikált, a 23. percben le kellett cserélni, vélhetően a helyére beállt Hrisztov kezd majd szerda este, Amian és Nikolau közt elfoglalva helyét a védelmi trióban. Motta véhetően marad a 3-4-3-as fellálásnál keveset változtatva diadalmas csapatán. Egy másik csere mégis lehetséges, Rey Manaj, a Barcelona kölcsönjátékosa kezdhet Aniste helyett a középcsatár posztján.
A Juve két brazilja, Arthur és Kai Jorge továbbra sem játszhat elhúzódó láb-, illetve combsérüléssel szenvedve. A két válogatott csatár, Bernardeschi és Chiesa sem kezdett a Milan ellen, utóbbit legalább a 72. percben pályára küldte Allegri. A mester kitart a 4-4-2 mellett, most a régi társ, Chiellini kerül Bonucci mellé, és De Ligt kezd a cserepadon. Bentancur és Locatelli maradhat a két belső középpályás, bár a már teljesen felgyógyult Ramsey, McKennie duó is egyre inkább helyet követel magának a csapatban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Ha a Juve most sem nyer, akkor már 1955-i kell visszamenni, hogy megtaláljuk az eddigi egyetlen Serie A-idényt, amelyben öt meccs után is nyeretlen volt az öreg hölgy.  2. Paulo Dybala a  Juve legutóbbi öt bajnoki góljában szerepet vállalt (2 gól, 3 gólpassz),  előtte viszont csapata hat Serie A-találata egyikéhez sem volt köze. 3. Mattia Destro két gólt szerzett a Bologna ellen a Serie A-ban: egyet jelenlegi csapata, a Genoa, a másikat a Siena színeiben. A Bolognában viszont 105 élvonalbeli meccsen szerepelt, 25-ször talált a kapuba. Alvaro Morata a legutóbbi idény mindkét Spezia elleni mérkőzésén betalált, az idegenbeli találkozón gólpasszt is adott még Cristiano Ronaldónak.

Kapcsolódó

Spezia–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés–1 Spezia-győzelem–1 döntetlen–2 Juventus-győzelem/ 5–10-es gólkülönbség.  A Serie A-ban: 2–0–0–2 / 1–7. Speziában: 2–0–1–1 /2–5. Speziában a Serie A-ban: 1–0–0–1 /1–4. A párosítás legjobb gólszerzői: Cristiano Ronaldo (Juve) 3 gól, Pio Ferraris és Alvaro Morata (Juve), valamint Gino Rossetti (Spezia) 2.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Spezia 3–0 (0–0). Gólok: Morata, Chiesa, Ronaldo (2021. 3. 2.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 3–2 (2007. 6. 10., Torinóban a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2007. 1. 27., a Serie B-ben); a legutóbbi Juve-győzelem: 0–3 (2021. 3. 2., Torinóban). Házi gólkirály: Simone Bastoni 2, ill. Alvaro Morata 2 gól

MILAN–VENEZIA

Alexis Saelemaekers, a 22 esztendős belga válogatott középpályás egyre boztosabb tagja a Milan kezdőcsapatának is (Fotó: Getty IMages)

A Milan a vasárnapi rangadón elvesztette hibátlanságát, de így is a négy veretlen Serie A-csapat egyike maradt. A vörös-fekete együttes legutóbbi 12 meccsen veretlen maradt a velenceiekkel szemben, ám azokat a találkozókat több mint két évtizeddel ezelőtt játszották le. Remek a mérlege az újoncok ellen is, a felkerülők elleni legutóbbi 19 meccsáéból 13-at megnyert, ötször ikszelt, 11-szer pedig gólt sem kapott. A klub 11 éve vágyik egy újabb bajnoki címre, ha győz szerdán este, 13 pontje lesz öt forduló után, ebben az évszázadban korábban csak háromszor járt ennyinél.
A Venezia Empoli elleni első sikerét nem tudta megfejelni egy másodikkal, mert a hajrában kapott góllal alulmaradt otthon a Speziával szemben.  Paolo Zanetti emberei ezzel a harmadik egymást követő meccsen kaptak gólt a 89. percben vagy utána, ezt a késői koncentrációhiányt valahogy meg kell oldania a 38 évével a Serie A legfiatalabb vezetőedzőjének számító misternek. A 19 év után feljutó csapat és a kiesők fölött áll eggyel, 7 ponttal van elmaradva vendége mögött. A milánói vendégszerepelés után a hét végén a Torinót fogadja, aligha néz tehát könnyű négy nap elé.
A Milan középhátvédje, Simon Kjaer a rangadón combsérülésével iratkozott fel a csapat amúgy is tekintélyes  sérültlistájára. Giroud hát-, Ibrahimovic Achilles-ín-, Krunic és Calabria izom-, Balayoko lábbsérülés miatt bevethletetlen, Junior Messias fittségi szintje nem éri el a kívánalmakat. Kjaer távollétében a Chelsea-ből igazolt Tomori jobbhátvédből bekerül a védelem közepére, valószínűleg Florenzi veszi át eredeti helyét. A kényszerváltoztatáson kívül Pioli aligha nyúl a csapathoz, így Rebic, Saelemaekers és Brahim Díaz is a kezdőben maradhat.
A Veneziában a korábbi sérültek, Fiordilino (váll), Ala-Myllymaki (térd) és Lazzerini (izom) állapoita nem javult számottevően, ők nem játszhatnak. Ampadu, a Chelsea walesi válogatott kölcsönjátékosa a Covid és az azt követő karantén letelte után bemutatkozhat a csapatban, afféle dzsolidzsóker, Zanetti a védelem vagy a középpálya több pontján is bevetheti. A csatártrióban Henry és Okereke helye biztos, Dennis Johnsen csatlakozhat hozzájuk a bal szélen.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Ha nagy szenzációt jelentő velencei győzelem születne, a csapat közel 70 élv után mondhatna el magáról két egymást követő idegenbeli sikert az élvonalban, ez eddig csak egyszer, 1943-ban (!) sikerült neki. 2.  Csak a velencei Ilics fiatalabb a milanos Tonalinál, azon játékosok közül, akik gólt és gólpasszt is jegyeznek ebben a Serie A-idényben. 3. A középpályás Caldara korábban játszott a Milan színeiben is, kétszer szerepelt az első csapatban 2019-ben a Lazio elleni Olasz Kupa- és a Dudelange  elleni Európa-találkozón jutott neki 60, illetve 90 perc a fekete-vörös szerelésben.

Kapcsolódó

Milan–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 26 mérkőzés–15 Milan-győzelem–7 döntetlen–4 Venezia-győzelem/ 44–23-as gólkülönbség. Milánóban: 13–8–4–1 /23–13. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Pernigo (Venezia) 5, Aldo Boffi (Milan)  4, Gunnar Gren és Gino Cappello (Milan), valamint Filippo Maniero (Venezia) 2-2 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Milan 1–4 (1–1). Gólok: Maniero, ill. Javi Moreno (2), Kaladze, Contra (2002. 2. 24.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 1–4 (2002. 2. 24., Velencében); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2001. 10. 14.); a legutóbbi Venezia-győzelem: 0–1 (2020. 3. 19., Velencében). Házi gólkirály: Pietro Ceccaroni,  Thomas Henry és David Okereke  1-1, ill. Rafael Leao és Olivier Giroud 2-2 gól.

SERIE A, 5. forduló. Sport2 18:30 Spezia Calcio 1908–FC Juventus (kommentátor: Engyel István); Sport2 20:30 AC Milan–Venezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)