„Római csütörtök” a Sport2-n • SportTV

„Római csütörtök” a Sport2-n

2021. 09. 23. 12:15    
Olvasási idő: 4 perc

Az 5. forduló befejező három meccséből kettőt mutatunk meg élőben, mindkettőn fővárosi csapatok játszanak. A Lazio idegenben, az AS Roma hazai környezetben szerezne három pontot, hogy továbbra is részese lehessen a scudettót célzó üldözőversenynek. Török sportbarátainkat sem hanyagoljuk el, élőben közvetítünk egy kora délutáni találkozót az élcsapatok közé tartozó Trabzonsporral, éjfélkor meg felvételről láthatják Szalai Attila csapatának soros bajnokiját.

Ciro Immobile Torino elleni öt góljának egyike Lazio-játékosként. Korábban a Toro színeiben háromszor betalált a Lazio kapujába is – eezl ő a párioítás történetének legeredményesebb játékosa (Fotó: Getty Images)

SÜPERLIG

Az élő közvetítéssorozatot a Konyaspor–Trabzonspor meccsel kezdjük félután. Mindketten veretlenek még az új idényben – ezt rajtuk kívül csak a listavezető Besiktas mondhatja el magáról, amely 6 mérkőzés után 14 ponttal áll az élen. A Trabozonnak viszont 13 van, ha nyer, két ponttal megelőzi az éllovast, döntetlen esetén is pontszámban befogja. Hazai siker esetén a Konya éri utol a fekete sasokat, persze megelőzi legyőzött vendégét. Éjféltől mutatjuk a már négy pontot elhullató, legutóbbi bronzérmes Fenerbahcét.  Ellenfele a kiesőjelöltek egyike, az újonc Giresunspor lesz. Ha Szalai Attiláék a papírformának megfelelő győzelmet megszerzik hazai pályán, mindenképpen legalább a 6. helyre ugranak előre a, de a csütörtöki eredmények számukra különlegesen kedvező alakulásával akár még a virtuális dobogóra is felléphetnek.

TORINO–LAZIO

Az előző két pocsék szezon után ezt is két vereséggel kezdte a Torino, de a válogatott szünet alatt sikerült rendezni a sorokat. A két zakót két siker követte, a salernóiak ellen könnyedén, a Sassuolót viszont csak a hajrában lőtt Pjaca-bombagóllal sikerült legyűrni. A Lazio startja ellentétesen alakult. A rómaiak mozgalmas nyara – Simone Inzaghi mester öt év után távozott, helyét Maurizio Sarri vette át – után kissé ellentétesen startolt, mint a vendéglátója. Két könnyed, sőt fölényes siker után (3–1 és 6–1 az Empoli és a Spezia ellen) a következő két játéknapon csak egyetlen pontot szerzett, közben az El-ben is kikapott a Galartasaraytól. Az az egy pont is veszélyben volt, hiszen a Cagliari ellen otthon csak a 83. percben sikerült az egyenlítés Cataldi góljával, miután Ciro Immobile vezetéstszerzett az első félidő végén, de a szárdok a második játékrész első bő negyedórájában fordítottak. A Lazio előző torinói vendégjátéka esemény- és góldús volt, a sasok mindkét félidő ráadás idejében betalálta, így 4–3-ra sikerült nyerniük. Mi több, legutóbbi öt meccsükből csak egyet veszítettek el a Stadio Grande Torinóban, ez is további önbizalmat adhat a csapatnak.
A Torinóból Edera szalagszakadás, Izzo lábsérülés miatt hiányzik, a csatársztár Belotti pedig szárkapocsín-prpnlémákkal küzd, viszonz Zaza és Verdi sem épült fel még teljesen korábbi sérüléséből. Ráadásul a belga válogatott Praetet is le kellett cserélnie Ivan Juricnak a Sassuolo ellen, őt vélhetően Linetty helyettesíti.
A Lazio egyetlen komolyabb sérültje Bobby Adekanye, aki továbbra is térdproblémákkal küszködik.  Sarri gondolkodik azon, hogy Luca Leiva helyett az egyenlítő gólt szerző Cataldit állítja be a kezdőbe. Bár vannak más változtatási lehetőségek is, a meter aligha változtat sokat, pedig szombaton az „év mérkőzése” következik, a Derby della Capitale, azaz a római városi rangadó…
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Torino megnyerte legutóbbi hazai mérkőzést, de hogy kettőt is nyerjen egymás után otthon, arra legutóbb tavaly júliusban volt példa.  2. A Lazio 11 gólt szerzett eddig, ez klubrekord-beállítás a Serie A-ban, ennyit legutóbb Pioláék lőttek az első négy napon a Serie A-ban, még 1934-ben. 3. Mielőtt a Lazióba szerződött volna,  Ciro Immobile 47 élvonalbeli meccsen 27 gólt szerzett a Torino színeiben a Serie A-ban. Viszont amióta a fővárosban vanvan, 10 találkozón 7-szer talált be korábbi klubja kapujába.

Kapcsolódó

Torino–Lazio bajnoki örökmérleg

Összesen: 132 mérkőzés–39 Torino-győzelem–55 döntetlen–38 Lazio-győzelem/ 159–164-es gólkülönbség. Torinóban: 66–28–23–15/ 102–77. A párosítás legjobb gólszerzői: Ciro Immobile (Lazio és Torino) 8 gól, Valentino Mazzola (Torino) 7, Aldo Puccinelli és Giuseppe Signori (Lazio), valamint Paolo Pulici (Torino) 6.
A legutóbbi mérkőzés: Lazio–Torino  0–0 (2021. 5. 18.). A legutóbbi bajnoki Torino-győzelem: 3–1 (2019. 5. 26.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2021. 5. 18., Rómában); a legutóbbi Lazio-győzelem: 3–4 (2020. 11. 1.). Házi gólkirály: Andrea Belotti, Bremer, Szasa Lukics, Marko Pjaca, Tommaso Pobega, Antonio Sanabria és Simone Verdi 1-1, ill. Ciro Immobile 5 gól.

ROMA–UDINESE

Az angol középhátvéd Chris Smalling már két éve is gólt szezett az Udinese ellen. Csütörtökön este ő is kezdő lehet a Stadio Olimpicóban (Fotó: Getty Images)

A veretlenségi sorozatát elvesztő, sőt Mourinhóval s kispadon élőször pontokat elhullajtó Roma hamar lehetőséget kap a javításra.. Pedig Lorenzo Pellegrini góljával hamar vezetést szerzett Veronában, mégis a Hellasnak sikerült fordítania, majd 2-2 után a győzets gólt is megszereznie.
átveszi – legalább egy napra – a vezetést az olasz élvonalban. A fáradtségot és az ebből következő konentrációhiányt jlülik meg okként a szakírók a második félidei váratlan visszaesésre.  Ráadásul a nehéz, erőltetett menet tovább folytatódik, az udinei meccs után három nappal jön a római derbi, majd a jövő héten újra az Ekl-ben kell helytállni Ukrajnában, Luhanszkban, a Zorja ellen. A csapat persze hatmeccses győzelmi szériában van az Olimpicóban (ez a legjobb hazai sorozata 2017 óta), és az idénybeli gólkülönbsége, a 21–7 is impresszívnek nevezhető. A portugál edzőfejedelemnek is fontos a meccs, hiszen sikeresen tért vissza abba a bajnokságba, amelyben évtizede nagy sikereket ért el, s most az első baki után meg kell mutatnia, ez csak egyszeri kisiklás volt.
Az udinei legénység hétfőn nagy zakóba szaladt bele a Napolitól, mindkét félidőben két gólt kapva a listavezetőtől. Ez azért meglepő és számít soknak, mert az ellenfelek az előző négy tétmeccsem – egy kupa, három bajnoki – összesen négyszer tudtak betalálni a  friuliaiak kapujába. Legutóbbi idegenbeli győzelmét Liguriában érte el az Udinese, s szép emlékeket őriz a tavalyi vereség előtt tett látogatásra az Olimpicóban. Akkor ugyanis Rodrigo De Paul duplájával 2–0-re győzte le házigazdáját, igaz,  a hős azóta már Madridban kergeti a labdát az Atlético színeiben.
Mourinhónak főleg szélső játékosok hiján forgatnia kell a csapatát. Spinazzola az Eb-n dőlt ki hosszabban, a helyettese Vina is megsérült, így minden bizonnyal ismét Calafiori kezd balhátvédben. Az elmúlt két meccsen a cserepadról beszálló Mhitarjan valószínűleg kezd, Somurodov kerül ki az induló csapatból. A Genoa korábbio csatára Abraham helyett is játszhat, ha Mou pihenteti az angolt, akinek honfitársa, a most már teljesem egészséges Smalling is helyt kap a meccset megkezdő együttesben.
Az Udinese fő hiányzója Ilja Nesztorovszki – aki játszott a tavalyelőtti győztes meccsen Rómában –, de a fiatal Udogiét is távol tarthatja a meccstől izomsérülése, de inkább vasárnap a Fiorentina ellen reális a visszatérése az olasz U21-csapatban elszenvedett sérülése után. A csatárduót a korábban az angol bajnokságban szereplő Deulofeu és a Pussetto alkotja, az őket kiszolgálni hivatott középpályások között szintén kezdhet egy harmadik ex Premier League-játékos, a korábbi watfordi Roberto Pereyra is.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma megnyerte négy legutóbbi hazai Serie A-meccsét 12 gólt szerezve, ha most győz ötödször is, a 2017-es Eusebio Di Francesco vezette együttes sorozatát ismétli meg. 2.  Az udineiek a táblázat első négy helyezettje közül valamelyik ellen a 2020-as nyitó fordulóban nyertek legutóbb, akkor a Juvét fektették két vállra. Azóta három iksz mellett 8-szor vesztettek top 4-es együttessel szemben. 3. A Roma francia válogatott középpályása, Jordan Veretout három gólt szerzett a Serie A-ban az Udinese ellen, beleértve a duplát, amelyet a két csapat legutóbbi találkozóján, idén februárban ért el az Olimpicóban.

Kapcsolódó

Roma–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 94 mérkőzés–49 Roma-győzelem–23 döntetlen–22 Udinese-győzelem/ 172–102-es gólkülönbség. Rómában: 47–28–12–7 /106–51. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Totti (Roma) 16 gól, Antonio Di Natale (Udinese) 12, Pedro Waldemar Manfredini (Roma) 11 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Udinese 3–0 (2–0). Gólok: Veretout (2 – egyik 11-es), Pedro (2021. 2. 14.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 3–0 (2021. 2. 14.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2013. 3. 9.); a legutóbbi Udinese-győzelem: 0–1 (2018. 11. 24., Udinében). Házi gólkirály: Lorenzo Pellegrini 2, ill. Gerard Deulofeu 2 gól.

SERIE A, 5. forduló. Sport2 18:15 Torino FC–SS  Lazio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 AS Roma–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor).
SÜPERLIG, 6. forduló. Sport1 16:00 Atiker Konyaspor–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Gyulai Miklós);  0:00 Fenerbahce SK–Giresunspor (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)