A Napoli a fővárosban ugorhat az élre • SportTV

A Napoli a fővárosban ugorhat az élre

2022. 02. 27. 12:34    
Olvasási idő: 5 perc

Vasárnap négy mérkőzést játszanak a Serie A-ban, mind a négyet élőben közvetítjük. A legnagyobb tét az utolsó: a két milánói óriás újabb pontvesztése után a Napoli élre kerülhet, persze ehhez Rómában le kell győznie a Laziót.

Andrea Belootitól van miért tartania a vendág szárdoknak… (Fotó: Gertty Images)

TORINO–CAGLIARI

A Torinónak igen rövid útja volta múlt héten, csak a Juve stadionjáig kellett elmennie. De Ligt már az 13. percben vezetést szerzett a rekordbajnoknak. Noha szinte végig a hazai csapat irányította a játékot, a Toro meccsben maradt és egy óra elteltével ikonja, Andrea Belotti kiegyenlített, s ezt az eredményt sikerült végig megőriznie, szurkolói nagy örömére, akik ritkán ünnepelhetnek pontszerzést a Derby della Molén.
A Cagliarinak kevés esélyt adtak a Napoli ellen az előző fordulóban. Az első félidő gól nélkül végződött, az 58. percben azonban a szárd rajongók ünnepelhettek Pereiro vezető gólja láttán. A házigazdák mindent megtettek, de a csereként beálló Osimhen három perccel a meccs vége előtt mégis egyenlíteni tudott.
A Torinóból Praes és Faresz, a Cagliariból Ceter. Strootman, Walukiewicz és Rog kénytelen sérülés miatt kihagyni a mérkőzést. Legutóbb ősszel Szardíniában 1–1-re végeztek, most a Torino határozottan esélyesebbnek látszik – legalábbis a fogadóirodák szerint.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Torino nyeretlen legutóbbi négy mérkőzésén (2 d., 2 v.). Ivan Juric edzősége alatt még nem volt olyan sorozata, hogy ötször egymás után ne nyert volna. 2. A Cagliari kapta a legtöbb gólt (20) rögzített játékhelyzet után a ligában, míg a Torino szerezte a leglevesebbet (3) az idényben.  3. Joao Pedro eddig 4 gólban volt közvetlen részes (3 gól, 1 assziszt) a legutóbbi négy meccsén a Torino ellen azok után, hogy az előző 7 alkalommal egyben sem. Ezen kívül a Toro lehet az első az idényben, amely ellen oda-vissza gólt szerez a 2021–22-es futballévben.

Kapcsolódó

Torino–Cagliari bajnoki örökmérleg

Összesen: 79 mérkőzés–25 Torino-győzelem–27 döntetlen–27 Cagliari-siker / 84–93-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 69–25–23–21 / 80–75. Torinóban: 39–17–14–8 / 53–40. Torinóban a Serie A-ban: 34–17–10–7 / 51–37. A párosítás legjobb gólszerzői: Luigi Riva (Cagliari) 11 gól, Paolo Pulici (Torino) 9, Andrea Belotti (Torino) 6.
A legutóbbi mérkőzés: Cagliari–Torino 1–1 (0–1). Gólok: Joao Pedro, ill. Carboni-öngól (2021. 12. 6.). A legutóbbi bajnoki Torino-győzelem: 1–0 (2021. 2. 19., Cagliariban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 12. 6., Cagliariban); a legutóbbi Cagliari-győzelem: 2–3 (2020. 10. 18.). Házi gólkirály: Josip Brekalo 6, ill. Joao Pedro 10 gól.

VERONA–VENEZIA

A Verona a múlt héten 2–0-s vezetéshez jutott a Roma ellen az Olimpicóban, végül mégis meg kellett elégednie egy ponttal, amellyel megmaradt a 4 pont különbség a két együttes között. A hazaiak mindenképpen esélyesebbek a Velencénél, amely legutóbb 1–1-gyel ikszelt a Genoa ellen és a Cagliarival holtversenyben 22 ponttal áll a kiesési vonal két oldalán (mindkét csapatnak egyformán negatív, -21 a gólkülönbsége, csak a szárdok hárommal többet lőttek – és kaptak – ezzel a nüansszal állnak egyelőre jobban).  fordított párosítás őrült meccset hozott: a  lagúnák városában a hazaiak 3–0-ra vezettek, a Hellas egészen fantasztikus második félidővel 4–3-ra fordított. A kulcsember Giavanni Simeone volt: az argentin duplázott, án az utóbbi időben nyolcmeccses gólaszályt kellett elviselnie.  A hazaiaknál Dawidowicz és Veloso sérült, Günter és Casale el van tiltva, a helyükön Faraoni és Sutalo kaphat lehetőséget. A vendégektől Kiyune és Ebuehi sérült, utóbbi helyére Ampadu és Mateju pályázik, a walesit több poszton is lehet használni, ezért lehet, hogy ő kap bizalmat Paolo Zanetti edzőtől.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A hazai csapat a legutóbbi hat mérkőzésen 5-ször nem kapott ki (3 gy., 2 d.) a venetói derbin, ősszel a Penzóban 0–3-as félidei eredmény után fordította meg a mérkőzést. 2. A Venezia már három idegenbeli meccset nyert meg a Serie A-ban – legutóbb az 1942–43-es idényben győzött ennél többször (4) házon kívül az élvonalban.  3. Giovanni Simeone góltalan maradt legutóbbi nyolc meccsén, miután azt megelőzőn 12-n 12-szer talált be, beleértve a decemberi duplát is, amelyet a fordított párosítású csatában decemberben ért el.

Kapcsolódó

Verona–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 69 mérkőzés–29 Verona-győzelem–20 döntetlen–20 Venezia-siker / 89–70-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 5–4–1–0 /9–5. Veronában: 35–19–9–7 / 56–26. Veronában a Serie A-ban:  2–2–0–0 / 2–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Adaílton (Verona) 4 gól, Julian Rantier és Giovanni Simeone (Verona), valamint Pietro Degano és Luigi Ziroli (Venezia) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Verona 3–4 (3–0). Gólok: Ceccaroni, Crnigoj, D. Johnsen, ill. Simeone 2, Henry, Caprari (2021. 12. 5.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 4–3 (2021. 12. 5., Velencében); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2018. 10. 21., Velencében, a Sere B-ben); a legutóbbi Venezia-győzelem: 0–1 (2018. 10. 2., Velencében, a Serie C1/A-ban). Házi gólkirály: Giovanni Simeone 12, ill. Mattia Aramu, Thomas Henry és David Okereke 5-5 gól

SPEZIA–ROMA

A Spezia legutóbbi, bolognai mérkőzésén korán vezetést szerzett, Manaj révén a 11. percben, de még korai volt az öröm. A Stoke City korábbi csatára,  Arnautovic mindkét fordulóban szerzett egy-egy gólt, így a Bologna otthon tartotta mindhárom pontot. A Spezia a 15. helyen áll, négy ponttal előzi meg a legjobb kiesőt, ezért minden egyes pontra nagy szüksége van.
A Roma nagy favorit volt a Verona ellen, de   hazai pályán 0–2-es hátrányba került az első 45 percben. Volpato szépített a 65. percben, Bove pedig egyenlíteni tudott a 80.-ban,   a rengeteg hiányzó miatt nagyon tartalékos, a cserepadon szinte csak Primavera-játékosokkal kezdő sárga-pirosok végül pontot mentettek. A farkasok csapata ezzel a 8. helyen áll, de győzelemmel a Fiorentinát és a Laziót megelőzve ideiglenesen már európai kupahelyre léphet elő.
A hazaiak sérülés miatt hiányzó két fontos játékosa Leo Sena és Aimar Sher,  a rómaiak „hiánylistája” továbbra is tekintélyes, Pérez, Somurodov, Mhitarjan, Zaniolo, El Shaarawy, Ibánez és a még a tavlyi Eb-n megsérülő Spinazzola továbbra sem szerepelhet
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Csak az Empoli kapott több gólt (16) a Románál (13, 7 meccsen) a 2022-es naptári évben. Összesítésben csak a Genoa (-11 pont) esett jobban vissza az előző idény ugyanezen fordulószámához viszonyítva a Románál (-9).  2. A Roma és a Spezia benne van abban a három csapatban, amelyek a 90. percben vagy utána nem kaptak gólt a ligában (a harmadik a Napoli). Csak a nápolyiak kaptak kevesebb gólt (1) az utolsó negyedórában, mint a rómaiak (3).  3. Daniele Verde a rómaiaknál játszotta első 7 Serie A-meccsét még 2015-ben. Azóta két gólt szerzett a sárga-pirosak ellen, egyetlen más csapat ellen sem ért el többet. Ráadásul csak egyetlen gólra van egyéni rekordjától, 5-nél jár most, 6 volt neki az előző idényben.

Kapcsolódó

Spezia–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 3 mérkőzés–0 Spezia-győzelem–1 döntetlen–2 Roma-győzelem/ 5–8-as gólkülönbség. La Speziában: 1–0–1–0 / 2–2. A párosítás legjobb gólszerzői: Daniele Verde (Spezia) 3 gól, Riccardo Saponara (Spezia), valamint Borja Mayoral, Henrih Mhitarjan és Lorenzo Pellegrini (Roma) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Spezia 2–0 (1–20). Gólok: Smalling, R. Ibánez (2021. 12. 13.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: még nem volt; a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 5. 23., La Speziában); a legutóbbi Roma-győzelem: 0–2 (2021. 12. 13., La Speziában). Házi gólkirály: Daniele Verde 5, ill. Tammy Abraham 11 gól

LAZIO–NAPOLI

Lesz-e módja a nápolyiaknak a kapitány Insignét gólért ünnepelni Rómában is? (Fotó: Getty Images)

A Porto elleni 2–2-vel összesítésben elvesztette az El-nyolcaddöntőt a Lazio, most már csal a bajnokságra összpontosíthat. Bár az aquilaiak portói veresége, az Udinese elleni 1–1 és a visszavágó együtt hárommeccses nyeretlen sorozatot jelent a fővárosiaknak, a legutóbbi 25 hazai mérkőzésükből csupán hármat vesztettek el, 19-szer pedig győzni is tudtak. Otthon 2.6 a meccsenkénti gólátlaguk a házi gólkirály Immobile vezetésével, aki egy gólra van attól, hogy hatodik idényében is elérje a 20 gólos határt. A Napoli korábbi edzője, Sarri természetesen szeretné, hogy Immobile újra betaláljon, s csapata megbosszulja a tavalyi nápolyi 0–4-et, amikor az azúrkékek lefocizták a pályáról a sasokat. A Lazio legutóbbi két hazai meccsét a nápolyiak ellen kapott gól nélkül nyerte meg.
Miután korábban sorozatban hat vereséget szenvedett fővárosi csapattól, a  Napoli gyengécskén teljesített az Olimpicóban. Noha Spalletti együttese szerezte a legtöbb pontot 2022-ban és a legkevesebb gólt kapta, a bajnokesélyes nápolyiak ikszeltek az Inter és a Cagliari ellen é nagy vereséget szenvedtek Rómában a Barcelonától.  Elég gyenge teljesítménnyel, most ők is ott tartanak, ahol házigazdájuk, már csak egy vasat kell tartaniuk a tűzben. A bajnoki versenyfutásban szinte kötelező a három pont megszerzése, a győzelmével meg is előzheti a milánói duót. Már másodszor állnak hasomló helyzetben, a múlt héten is ikszelt a Milan és vesztett az Inter, de a Partenopei nem tudta megragadni az esélyt, éppen csak kicsikarta a döntetlent Szardíniában. Igaz, a legutóbbi két alkalommal kikapott a Laziótól a fővárosban, az a másik 8-at (!) viszont megnyerte a utolsó 10 találkozón a sasok ellen.
Zaccagni a hét közepén nem játszhatott eltiltás miatt a Barca ellen, de most visszatérhet a csapatba a roppant hasznosan játszó középpályás, s valószínűleg kezdenie kell, mert Pedro nem teljesen egészséges, maximum a cserepadon foglalhat helyet. A középhátvéd Acerbi is visszatérhet több hetes sérülése után, de lehet, hogy Lazzari miatt csak a következő héten kezdhet. Elöl Immobile a vezér, lázas betegség miatt nem játszhatott Portóban, de a bajnokin már újra gólt szerzett az előző fordulóban, a nápolyiak ellen a legutóbbi 9 meccsen 9 gólban volt közvetlen részes.
Spallettinek több sérült játékosa is visszatért az utóbbi időben, a fő gondja a fáradtság  és a csökkenőben lévő harci szellem lehet a kezdő kijelölésekor. Frissíteni kell a csapatán, de a kapitány Insigne valószínűleg marad a bal szélen, mert oda nincs megfelelő tartalék embere. Anguissa, Lozano, Malcuit és Lobotka továbbra is sérült, és a Cagliariban elkövetett szarvashiba ellenére Ospina is  visszatér a kupakapus Meret helyére a háló elé. Kérdés, Osimhen és Mertens közül ki kerül be a kezdőbe, a belga 14 meccsen 13-szor volt eredményes a Napoli ellen, beleértve az őszi Serie A-találkozón szerzett duplát is.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio ellen aratta a legtöbb győzelmét, 51-et a Napoli a Serie A-ban (41 d., 38 v.). A Partenopei 8-at megnyert 10 legutóbbi összecsapásukból (2 v.), 27 gólt elérve és csak 10-et kapva ebben a periódusban. 2. A nápolyiak legutóbbi két meccsükön remiztek a bajnokságban (Milan 1–1, Cagliari 1–1), újabb iksz esetén 2014 decembere óta először lenne 3 meccses döntetlensorozatuk (az akkor meg is állt ennél). 3. Ciro Immobile 9 gólban volt benne közvetlenül (6 gól, 3 assziszt) a Napoli elleni legutóbbi 9 bajnokiján; 19 gólja van már 2021–22-ben, hatodik különböző szezonjában érheti el a 20-as határt, nála többször (7-7) csak Giuseppe Meazzának és Gunnar Nordahlnak sikerült.

Kapcsolódó

Lazio–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 139 mérkőzés–40 Lazio-győzelem–46 döntetlen–53 Napoli-győzelem/ 160–190-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 131–38–41–52 / 156–187. Rómában: 69–29–21–19 / 91–73. Rómában a Serie A-ban: 65–28–19–18 / 89–71. A párosítás legjobb gólszerzői: Gonzalo Higuaín (Napoli) 12 gól, Silvio Piola (Lazio) 9,  Giorgio Chinaglia (Roma) és Lorenzo Insigne (Napoli) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Lazio  4–0 (3–0). Gólok: Mertens 2, Zielinski, Fabián Ruiz (2021. 11. 28.). A legutóbbi bajnoki Lazio-győzelem: 2–0  (2020. 11. 20.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2016. 11. 5.); a legutóbbi Napoli-győzelem: 0–4 (2021. 11. 28., Nápolyban). Házi gólkirály: Ciro Immobile 19, ill. Dries Mertens és Victor Osimhen 7-7.

SERIE A, 27. forduló. Sport1 12:35 Torino FC–Cagliari Calcio (kommentátor: Méhes Gábor), Sport1 15:05 Hellas Verona–Venezia FC (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 18:05 Spezia Calcio–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:30 SS Lazio–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel).