Kilencedik fináléjára készül az ETO • SportTV

Kilencedik fináléjára készül az ETO

2022. 06. 04. 12:25    
Olvasási idő: 2 perc

A női kézilabda final four négy csapata eddig összesen 9 döntős szerepléssel büszkélkedhet. Ebből a Győr egymaga nyolcszor volt finalista, norvég a Vipers egyszer, a francia Metz és a dán Esbjerg egyszer sem jutott el a végküzdelemig, ám míg előbbi már járt a legjobb négyben, utóbbi először került be az elődöntőbe is.

Ilyen győri örömben reménykedünk az Esbjerg elleni meccs után...(Fotó: gyorioetokc.hu)

Iloyen győri örömben reménykedünk az Esbjerg elleni meccs utánra is… (Fotó: gyorietokc.hu)

GYŐRI ETO–ESBJERG

A Győr hetedszer szerepel a budapesti négyes döntőben, csak a 2014-es alkalmat hagyta ki. Négyszer szerezte meg az elsőséget (az ötödiket még a négyes döntő bevezetése előtt nyerte meg), a tíz mérkőzéséből 8-at megnyert és csak kétszer vesztett (2016-ban a CSM ellen 7 m-esekkel a döntőn, tavaly ugyanilyen módon a Bresttől kapot ki az elődöntőben). Az Esbjerg, amely mindössze 56 meccset játszott eddig az elitligában, első final fourján szerepelhet. A magyar rekordbajnoké a legjobb támadás és a leghatékonyabb védekezés az egész mezőnyben: 32.9-es meccsenkénti lőtt és 24.8-as kapott gólátlaggal, azaz kerekítve az ETO „átlageredménye” 33–25 a Bajnokok Ligájában. A tavalyi final four legértékesebb játékosa (MVP), a norvég átlövő Henny Reinstad ebben az idényben a dán együttest erősítette, s csapata legeredményesebbjének bizonyult 86 góllal, az Audi ETO házi gólkirálya az ugyancsak norvég irányító Stine Oftedal 54 találattal. Nincs jobb gólátlagú játékos a BL négyes döntőkben Reinstadnál, aki 4 meccsen eddig 30 gólt ért el, egyben a 10. legtöbb találatot érte el a final fourok históriájában.
A két csapat nyerte meg a két csoportot az alapszakaszban, ugyancsak ők szenvedték el a legkevesebb vereséget egyet-egyet. Az Esbjerg a dán bajnoki döntő elvesztése után érkezik Budapestre, az Odensétől 25-24-re kapott ki, s ezzel 2–1-gyel elbukta az egyik fél második győzelméig tartó döntő sorozatot. A két együttes mindössze kétszer találkozott eddig a BL-ben, mindkét meccsen fölényes győri győzelem született, 32–26-ra és 33–22-re nyert az ETO a 2016–17-es kiíráscsoportkörében.

Mindkét együttes egy-egy kulcsembere nyilatkozott az európai szövetség honlapjának. „Ha meg akarod nyerni a döntőt, előbb az elődöntőt kell megnyerned. Nem lesz könnyű. Négy különböző csapat játszik négyféle játékstílussal, biztos vagyok benne, hogy remek kézilabda-hétvége előtt állunk” – mondta Amandine Leynaud, a győriek kiváló kapusa, aki a tornán búcsúzik klubjától.
„ Kemény meccs lesz, roppant kemény. A Győrnek van papíron a legjobb csapata, talán mindenki győzelmet vár tőle. Ám azzal is nagy nyomás nehezedik rá, hogy tavaly elvesztette az elődöntőjét, az idén nagyon szeretne nyerni” – vélekedett Silje Solberg-Isaksen, a dánok norvég balszélsője.

METZ–VIPERS

A Vipers az első norvég csapat, amely sorozatban egymás után harmadszor eljutott a négyes döntőbe. 2019-ben a 3. helyen végzett, tavaly elnyerte a trófeát. A Metz másodszor szerepel final fourban: 2019-ben az elődöntőben a Rosztov-Dontól, a bronzmeccsen a Viperstől szenvedett vereséget, így a 4. helyen fejezte be a kétnapos viadalt.  A Vipers jobbátlövőjének, Mora Mörknek 14 gólt kellene szereznie, hogy utolérje a BL góllistájának élén a román balátlövő Cristina Neagut (CSM), aki 96 góllal vezeti a rangsort. A francia csapatnak kellett egyedül playoffot játszania a negyeddöntőért – le is győztes a Borussia Dortmundo –, a másik három együttes csoportgyőztesként, illetve -másodikként erőnyerő volt. Mindkét csapat megnyerte hazája bajnokságát: a Vipers 53–40-es összesítéssel győzte le a Storhamart, a Metz 49–48-ra a Brest Bretagne-t – mindkét országban kétmeccses bajnoki döntőt játszottak. A regnáló bajnokok közül csak a Győr tudott nyerni a következő évi elődöntőben (kétszer is, 2018-ban és 2019-ben), egyébként a többi győztes a rá jövő esztendőben veszített első meccsén és nem tudta megvédeni címét. A két együttes kétszer játszott az idényben a csoportkörben, mindkét találkozón a Metz bizonyult jobbnak (23–18 és 31–25), azaz összes egymás elleni küzdelmük felét a norvégok elbukták mostani elődöntő ellenfelükkel szemben.
„Ismerjük ellenfeleinket és ők is ismernek bennünket, tudjuk, hogy szombaton teljes más mérkőzés lesz, mint volt a korábbi kettő, amit az idényben játszottuk a Vipersszel” – nyilatkozta Grace Zaadi, a franciák irányítója.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA NÉGYES DÖNTŐ, elődöntő. Sport1 14:00 a négyes döntő felvezető műsora; Sport1 15:00 Győri Audi ETO KC–Team Esbjerg; Sport1 17:30 Metz Handball–Vipers Kristiansand (kommentátor: Méhes Gábor, riporterek: Batha Zoltán és Szél Tamás Pál, szakkommentátor-szakértők: Boros Attila, Deli Rita és Tóth Tímea)