Most már a hatodik kupasiker a cél! • SportTV

Most már a hatodik kupasiker a cél!

2022. 06. 05. 09:48    
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt négy befejezett kupakíírás bajnoka csap össze a női kézilabda Bajnokok Ligája trófeájáért vasárnap az MVM Dome-ban. Előtte a 3. Helyér pedig két olyan együttes küzd meg, amelyeknek eddig még nincs érmük a legnagyobb európai kupasorozatból.

Négy évvel ezelőtti emlék. akkor nyert lkegutóbb BL-t Ambros Mart0nnal a kispadján az ETO. Vajha a Papp Sporrtaréna-beli kép felújított változata elkészülhetne az MVM Dome-ban is vasárnap este… (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

ESBJERG–METZ

Mindkét együttes első final four-győzelmére hajt, amely egyszersmind a bronzérmet is jelentené neki. A dánok norvég klasszis átlövőjének, Henny Reinstadnak négy gólra van szüksége ahhoz, hogy a kupatörténet hetedik legeredményesebb játékosa legyen. Dán csapat nem léphetett a virtuális dobogóra egy tucat esztendeje, a HK Viborg 2009–10-es kupagyőzelme óta. (Akkor még a négyes döntős korszak előtt kétmérkőzéses párharcóba döntöttek a kupa sorsáról, így tényleges bronzérmes nem is volt, az elődöntő vesztesei nem mérkőztek meg egymással.) Ha a Metz nyerne, a 3. hellyel legeredményesebb szezonját zárná a bajnokok Ligájában.
„Ha tanulunk tegnapi hibáinkból, nem engedélyezünk könnyű gólokat az ellenfélnek, képesek lehetünk egy nagy eredménnyel befejezni a sorozatot, érmet nyerni Dániának” – nyilatkozta Kristiana Breistöl, az Esbjerg norvég átlövője.
„Tudjuk, hogy nagyon kemény küzdelem vár ránk az Ebjerggel, de képesek leszünk megoldani problémáinkat és legyőzni az ellenfelet, vagyis megszerezni a bronzot” – ez meg Ivana Kapitanovic, a Metz horvát kapusának véleménye.

GYŐR–VIPERS

A magyar ás a norvég klub dominálta a BL-t az elmúlt féltucat esztendőben, 2017 óta csupán ez a két együttes nyerte el a trófeát, a Győr háromszor egymás után, a Vipers tavaly, közben a 2020-as „Covid-idényt” nem fejezték be, nem hirdettek bajnokot. Az ETO a „pre final four” időszakban egy, azóta négy BL-sikert mondhat magáénak, azaz hatodszor szeretné elhódítani a legnagyobb presztízsű euróoai klubtrófeát. Négyen a Vipers játékosai közül, a kapus Katrine Lunde, a jobbátlövő Nore Mörk, a jobbszélső Jana Knedliková és az átlövő Tomori Zsuzsanna mé szerzett BL-győzelmet korábban, legalább egyszer. A két csapat az eddigi final fourok legeredményesebbje a meccszámra vonatkoztatott győzelmek számában, a Győr 13 mérkőzéséből 11-et megnyer, ez 84%-os teljesítmény, a Vipers 5-ből 4 sikere 80%-os győzelmi rátának felel meg.
A négyes döntők bevezetése, 2013–14 óta a Győr öt nagydöntőt játszott, csupán egyet vesztett el közülük. A négy győzelem közül három szoros, csupán egygólos siker volt. A Vipers kapusa, Katrine Lunde és a jobbátlövő Nora Mörk Ausra Fridrikasszal és Bojana Popoviccsal együtt az a négy játékos, akik rekorsként hat alkalommal nyerték el a BEK-et, illetve a Bajnokok Ligáját. Mörknek 7 gólt kellene lőnie a döntőben, hogy megelőzze a BL idei góllövőlistáján Christina Neagut (CSM), aki 110 gólt szerzett az idényben. Ez az egyetlen gólkirályi cím, amely hiányzik a vitrinjéből, hiszen volt már korábban Eb, vb és olimpiai torna legeredményesebb játékosa is.
A Győr és a Vipers már kétszer játszott egymással az idényben, mindketten otthon legyőzték a másikat, Győrben 35–29, Kristiansandban 30–29 volt a végeredmény a hazaiak javára.
„Jól akartuk zárni a szezont, megoldottuk az első feladatot, fel kell készülnünk a döntőre, egy jó kis pihenés után” – nyilatkozta Ambros Martín, az ETO edzője az EHF honlapjának. Silje Waade, a Vipers jobbátlövője pedig így vélekedett: „Vasárnap lesz a legnagyobb meccsünk az idényben. Tudom, hogy sok magyar szurkoló lesz, de a végén nyerni akarunk és elhallgattatni őket a játékunkkal”.
Reméljük, ez utóbbiban rossz előrejelzőnek bizonyul…

Kapcsolódó

GYŐR–VIPERS ÖRÖKMÉRLEG

Összesen: 9 mérkőzés–7 Győr-győzelem, 0 döntetlen–2 Vipers-siker / 287–238-as gólkülönbség. Magyarországon: 5–5–0–0 / 104–79. Az első mérkőzés: Győri Graboplast ETO–Vag HK 29–20 (18–10), Győr, 2004. 4. 28., EHF-kupa-elődöntő. A legutóbbi mérkőzés: Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO KC 30–29 (16–13), Kristiansand, 2022. 2. 29., BL-csoportmérkőzés.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA NÉGYES DÖNTŐ, Budapest, MVM Dome. Sport1 14:00 a négyes döntő 2. napjának felvezető műsora; Sport1 15:00 Team Esbjerg–Metz Handball a 3. helyért; Sport1 17:30 GyőriAudi ETO KC–Vipers Kristiansand döntő (kommentátor: Méhes Gábor, riporterek: Takács Rita és Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértők: Boros Attila, Deli Rita és Tóth Tímea)