Megvédi-e Aspinall az angolok becsületét? • SportTV

Megvédi-e Aspinall az angolok becsületét?

2022. 07. 21. 12:29    
Olvasási idő: 2 perc

Nem kevesebb mint hat angol versenyző dobhatott nyilakat a World Matchplay nyolcaddöntőjének tizenhatos mezőnyében. Ám egyetlenegy jutott csak közülük tovább, a világranglistán közülük a leggyengébb, 18. Nathan Aspinall, ráadásul ő angol házi rangadón, a legjobb honfitárs (5.) James Wade legyőzésével.

Nathan Aspimall, az utolsó angol az idei WMP-n. Vajon meddog jut el a tornán? (Fotó: Getty Images)

Aspinall feladata tehát az angol dominancia védelme, amely persze egyre jobban tovatűnik, hogy mást ne mondjuk, a WMP mostani negyeddöntőjében is három holland van, kettő közülük az alsó ágon egymással meccsel, azaz bizonyosan lesz eleglánbb egy, naximun két mélyföldi elődöntőse a tornának.
Az azonban a péntek története lesz, csütörtökön még e felső ági két negyeddöntő szerepel a műsoron, a harmadik World Matcplay-sikerére törő MVG-vel és a „maradék” angollal.
De tartsunk sort! Az első találkozón rögtön a tavalyi torna fináléjának visszavágóját élvezhetjük. A belgák legjobbja, Dimitri Van den Bergh már tavalyelőtt is döntős volt, mi több, meg is nyerte az akkor a Covid miatt nézők nélkül és Milton Keynesben rendezett verseny utolsó meccsé, fölényes 18–10-es sikerrel. Tavaly megismételte a döntőig menetelést –  többek közt a negyeddöntőben Gerwyn Price legyőzésével (16–9), a fináléban viszont Peter Wright (akinek az szintén második WMP-fináléja volt, ez elsőt még 2017-ben a nagy Phil Taylor ellen elvesztette) jobbnak bizonyult, méghozzá nagy különbséggel 18–9-re.  Ezen a meccsen aligha kell ellenségeskedésre, beszólásokra és egyebekre számítani, mert a két játékos igazi jó baráti viszonyt ápol, az idősebb Wright afféle mentora is VDB-nek, akit a világjárvány idején több hétre is vendégül látott, együtt gyakoroltak, edzettek azokban a nehéz időkben. Ami kettejük PDC-múltját illeti, a skót óriási fölényben van, a 2015-ös első találkozásuk óta 13-szor játszottak, Wright 10-szer győzött, Van den Bergh mindössze kétszer, egy tavalyi PL-döntetlen mellett. Döntőjük csak egyetlenegy volt, a tavalyi WMP-n, s a sors szeszélye folytán most sem lesz, hiszen csak egyikük juthat az elődöntőbe.
A mérkőzést ugyanúgy már 16 nyert legig játsszák, ha nem alakul ki a kétleges különbség 18–18 után jöhet a döntő leg.
Természetesen ez érvényes a Michael van Gerwen–Nathan Aspinall csatára is. MVG ezen a tornán egyenletesen jól teljesített, Lewis és Cullen együtt mindössze 12 leget tudott nyerni ellene, viszont a legjobb 8 meccsátlag listáján az ő és Aspinall neve sem szerepel. Nathan két honfitársat vert meg eddig, Humphriest könnyebben, Wade-et nagy csatában (11–9). Ő egyébként már beállította egyéni csúcsát a tornán, tavaly is eljutott a negyeddöntőig, ahol éppen MVG-től kapott ki, azaz megismétlődik a 2021-es csata ugyanabban a fázisban az idén is. Örökmérlegük 10–5 MVG javára, a tavalyi World Matchplay-csata óta Aspinall csak egyszer győzött, a tavalyi „tömbösített” PL-folytatásban Milton Keynes-ben (8–3-mal), amelynek a végén mindketten bejutottak a playoffba, de el is vesztették az elődöntőjüket.

DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 20:00 a negyeddöntő első két mérkőzése (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)