Mire megy a „vadászmenyét” az angolokkal? • SportTV

Mire megy a „vadászmenyét” az angolokkal?

2023. 07. 22. 19:56    
Olvasási idő: 2 perc

Egy színangol és egy walesi-angol összecsapással alakul ki szombaton este a blackpooli Winter Gardensben az idei World Matchplay fináléjának a párosítása.

Eljut-e első World Matchplay-döntőjéig a walesiek klasszisa, a "Görény"? (Fotó: PDC/Taylor Lanning)

Az angol „belharcot” Nathan Aspinall vívja Joe Cullennel. A két játékos korban, stílusban, eredményességben közel áll egymáshoz. Asp futott be egy kicsit korábban – már 2019-ben és 2020-ban is vb-elődöntős volt, az UK Opent meg is nyerte 2019-ben, azóta major tornán háromszor is döntőzött, de a Premier League-ét 2020-ban, a Grand Slamét és

a World Grand Prix-ét tavaly elveszítette. Cullen viszont tavaly megnyerte a Masterst, döntőzött a Premier League-ben, ez lehetne a harmadik major, amelyben eljut a végküzdelemig. Egymással elég sokszor megküzdöttek (15-ször, Asp összesítésben 9–6-ra vezet), de tévés tornán ez csupán a második összecsapásuk lesz. Ők hárman jó viszonyt ápolnak Dobey-val, azaz Aspnak az egyik cimborája után a másikat kellene kiütnie a ringből a meglepetések dartstornáján. Auz eddigek alapjám igazi „180-as fesztivál” várható kettejüktől és a 100 feletti kiszállóik sem ritkák, 9 ilyet mutattak eddig, ebből Cullen hatot. Mivel most már 17 leget kell nyerni a meccsgyőzelemért, nem lenne meglepő, ha 30 feletti játékszámig jutnának el a mérkőzés végéig.

Az angolban a görénynek, azaz a vadászmenyétnek nincs olyan pejoratív értelme, mint a magyarban. Ezért nem is sértődik meg Jonny Clayton, Wales második számú dartsjátékosa (ebben a másfél hétben aktuálisan az első), ha így nevezik – márpedig Ferret a beceneve az amúgy a nemzetközi mezőny egyik legszimpatikusabbnak tartott. Neki egy harmadik, éppen pályája felfelé ívelő ágában lévő angollal, Luke Humphriesszel kell megmérkőznie – ha a világelső Smith-t és a kicsit korábban befutó másik világbajnokot, Crosst is idevesszük, ez az angol kvintett hosszú időn keresztül állhatja a harcot a két idősebb skóttal, a walesiekkel és Van Gerwennel.
A ma esti párosítás esetében az örökmérlegből nem kell feltétlenül végletes következtetést levonni. Ferret ugyanis 6–1-re vezet, de legutóbb 2021-ben verte meg Humphriest, és egyetlen idei találkozójukat Cool Hand nyerte – ahogyan az angolt becézik. Mindkét játékos sok győzelmet aratott az idényben, fejenként két címet szereztek, de Humphriesnek néggyel több döntője volt Claytonnál, mi több, az elmúlt hetekben nyerte meg a két versenyét, az egyiket az Europe Touron, valamint a WPM előtti utolsó Players Championship-fordulót.
Bár Clayton legutóbb májusban nyert viadalt, ám az idén már 53 meccsen is 90 feletti átlaggal végzett, s ez csúcs a 2018 óta vezetett erre vonatkozó statisztikák ötéves históriájában. Az első körben ugyan csak 87-tel indított, de Van den Bergh ellen közel 102-t, Searle ellen 96-nél többet ért el, azaz újra elérte „szokásos” színvonalát.
Humphriesnek volt egy visszaeső szakasza Heta elleni negyeddöntőben, a szokottnál jóval több hátsó pályás leggyőzelem ugyan látszólag imponáló, de a kezdőként igencsak stabil Clayton ellen kevés lehet a boldoguláshoz.

DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool, Winter Gardens. Sport1 21:00 az előddöntő mérkőzései (kommentátor–szakkommentátor: Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd)