Újabb lépések az új bajnokavatás felé • SportTV

Újabb lépések az új bajnokavatás felé

2023. 07. 20. 13:17    
Olvasási idő: 2 perc

Tovább folytatódott a favoritok bukássorozata a blackpooli Winter Gardensben a magas legszámú meccsek major dartstornáján, a World Matchplayn. A negyeddöntő nyolcversenyzős mezőnyében nincs már világbajnok és nincs már korábbi győztes sem, pedig előbbiből hét, utóbbiból hat is ott volt a 32-es induló kontingensben. A negyeddöntő első két találkozója alkotja a csütörtök esti versenyprogramot.

Daryl Gurney öt év után újabb tzévés cím megszerzésére készül (Fotó: pdc.tv.)

Mindössze két találkozó lesz, de itt már 16 leget kell nyernie az “alapidőben” győzni akaró versenyzőnek. Ha 18-ig nem alakul ki kétleges differencia a két dartsos között, akkor a 37. legben dönteni kell a továbbjutásról azaz a legjobb négybe kerülésről.
A bevezetőből következően csaknem az összes versenyben maradó legyőzött már korábban világbajnokot vagy/és címvédőt, esetleg a világrangsor top 5-jében tartozó nagymenőt – a legmagasabb ranglistahelyezés a 6. Luke Humphriesé, aki szerda éjjel nagy hajrágyőzelmet aratott Van Duijvenbode fölött: ám ő csak pénteken lép színpadra, tartsunk csak sort!
Az est tiszta brit, háromnegyed részt angol “összetételű”, a másodvirágzását élő Daryl Gurney “lóg ki” a Cullen, Dobey, Aspinall angol trióból. Az északír klasszis jobban érzi magát, mint amikor a világrangsor harmadik helyén állt. Talán most jött el igazán az ő ideje… A nyolcaddöntőbe jutásért két világbajnokot kellett megvernie, Rob Crosst hosszabbításban 12–10-re, majd Gary Andersont nagy fölénnyel, 11–4-re verte meg, utóbbin 104-nél magasabb meccsátlagot ért el.   
„Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan mindkét meccset megközelítettem. Annyi kemény munkát és elhivatottságot fektettem bele ebben az évben, és határozottan hiszem, hogy egy újabb tévés cím van bennem. A legfontosabb összetevő, amire szükséged van, a hit. Most kezdek hinni magamban, és ez sokat jelent” – nyilatkozta a második szép diadal után Gurney.
A tábla felső felében ő a legdekoráltabb versenyző, igaz, ehhez elég két tv-s bajnoki cím, a 2017-es World Grand Prix és a 2018-as Players Championship Finals-győzelem is elég. Amúgy Gurney két eddigi legjobb World Matchplay-szereplése is ehhez az időszakhoz kapcsolódik, 2017-ben és 2019-ben volt elődöntős Blackpoolban. Úgy érzem, most jobb játékos vagyok ahhoz képest, amikor megnyertem azokat a főversenyeket. Korábbi napjaimban úgy éreztem, hogy bárkit felülmúlhatok a 180-asakat szótó éveimben, de a helyezésem cserbenhagyott, így eljutottam egy olyan szakaszba, ahol okosodnom kellett a kiszállózásomban. Ez az, amire összpontosítottam. Ha továbbra is jól hozod a tümeget lés jó marad a befejezésed, akkor tudsz csak győzi, mert jelenleg mind a többség mindkettőben ketten magas szinten áll. A színvonal azonban most nagyon jó. Jól teszem, ha visszakerülök a legjobb tizenhat vagy a legjobb tíz közé, de még mindig megvan bennem az elhivatottság, a lendület, és továbbra is úgy gondolom, hogy megvannak bennem ezek az extra sebességfokozatok” – ecsetelte a helyzetét.
Csütörtökön este is szüksége lesz minden tudására, hiszen a Premier League tavalyi döntőse, Joe Cullen lesz az ellenfele, aki drámai végküzdelmben verte ki Gerwyn Price-t az előző körben. Ők ketten 2022-ben a Mastersen találkoztak legutóbb, akkor a tornagyőzelem felé tartó angol szinte félresöpörte az útból Darylt.
„Egyszerre csak egy meccset játszok, és nehéz lesz Joe Cullen ellen, aki nagyon-nagyon jól játszik. Joe roppant közel került ahhoz, hogy tavaly megnyerje a Premier League-et. Egészen nagyszerű játékos, de nem számít, mit csinál az ellenfelem, hanem az, hogy én mit csinálok. Mindenki tudja, hogy tudok dartsozni, és ha folytatom azt, amit csinálok, bárkit meg tudok győzni – zárta a PDC honlapjának edott interjúját Gurney.
Az est másik negyeddöntője színangol csata az idei Masters-bajnok és újoncként a PL-ben is helytálló Chris Dobey és az angol nagy hullám egyik vezéralakja, Nathan Aspinall között, aki sorozatban harmadszor negyeddöntőzik a Winter Gardensben, Dobey korábban csupán egyetlen meccset nyert Blackpoolban, most ezt úgy duplázta meg, hogy a 2007-es győztes James Wade-et múlta felül az első körben, majd az utolsó 11 legből 9-et megnyerve, 25-ről fordítva  győzte le a világbajnok-világelső, egyben első kiemelt Michael Smith-t az egyik legparádésabb nyolcaddöntőben. (Több hasonló meccs is volt kedden és szerdán.)

 WORLD MATCHPLAY, Blackpool, Winter Gardens. Sport1 21:00 a negyeddöntő első két mérkőzése (kommentátor: Fülöp ”180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)