Két címvédő, két világbajnok Winter Gardensben hétfőn • SportTV

Két címvédő, két világbajnok Winter Gardensben hétfőn

2023. 07. 17. 16:44    
Olvasási idő: 3 perc

Túl vagyunk az első hétvégén és az első vaskos szenzáción a World Matchplayn Blackpoolban, következik a nagy legszámú bajnokság második hete. Az első estén két-két címvédő és világbajnok lép a színre, de ez nem négy játékos, csak három, hiszen a már régóta önmagát keresgélő, kétszeres vb-győztes Peter Wright egy személyben a WMP tavalyelőtti bajnoka is.

Jonny Clayton esélyes akár a végső győzelemre is a Winter Gardensben (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Ahhoz fogható szenzáció, mint Brendan Dolan vasárnap esti győzelme az elmúlt három tévés tornán diadalmaskodó, látszólag csúcsformába lendülő Michael van Gerwen ellen, aligha lesz hétfőn, ám klasszis fellépőből nem szenvedünk hiányt az első forduló utolsó négy találkozóján sem.
Az est első meccsét a torna 2020-as bajnoka és 2021-es döntőse, a belga Dimitri Van den Bergh vívja az angol Ross Smith-szel. Bármilyen meglepő lehet, kettejük összmérlege Smith számára kedvező, 7 eddigi meccsükből 5-öt nyert meg, a nagyobb nevű, e versenyen 10. kiemelt belga csupán kettőt (a 7 meccsből csak egy zajlott tévés tornán, azt is  Smith nyerte meg). Ráadásul az angol nyert már idén fordulót a Players Championshipben, a belga még nem. Kiegyensúlyozottnak ígérkezik az összecsapás, bár a jóslásokkal vasárnap este óta illendő igencsak óvatosnak lenni…
A második találkozón jön az első világbajnok, Raymond van Barneveld, a veterán klasszisnak egy másik angol már nem is olyan fiatal, de még egyáltalán nem kifelé menő angol, a 35 esztendős Ryan Searle ellen kell helytállnia. Tii is 5–2 az örökmérleg, de itt a nagyobb  nevű játékos, RVB javára, ebből az idén 1-1 találkozót nyertek meg egymás ellen, de egyiket sem tévés versenyen. A torna előtt ezt mondta a fél évized után a versenyre visszatérő holland: „Nagy a média érdeklődése a Matchplay iránt, és azt hiszem, nagy az érdeklődés irántam is, hogy öt év után újra ott lelehetek, és ez nagyon jólesik. Alig várom, hogy bekerüljek, oda vissza, hosszú idő telt el, mert az elmúlt néhány évben, mielőtt befejeztem, nem kvalifikáltam magam. De ez volt az egyik nagy cél, hogy visszajussak oda.” Tavaly mindenesetre remekelt egy másik major tornán, a Grand Slam of Dartson, azaz nem lehet idő előtt leírni az „öreget”. A két dartsos hasonló szintű teljesítményt mutatott az idén, de Barney a hónap elején 101-esátlaggal nyert meccset, Van Gerwent is legyőzte, azaz  egy kicsivel esélyesebbnek tűnik.
A meccs győztese a követő csata továbbjutójával meccsel a nyolcaddöntőben, azaz vagy Peter Wrighttal vagy Andrew Gildinggel, azaz egy exvilágbajnok–angol csatát egy másik exvilágbajnok–angol ütközet követ. Persze, a kétszere világbajnok, egyszeres World Matchplay győztes skót a favorit, az örökmérlg (6–1) is őt “támogatja”, de az elmúl féléve alapján igencsak sebezhetőnek tűnik. Ha ő kapna ki Gildingtől, az nem lenne akkora “durranás”, mint MVG kiesése egy nappal korábban. Snakebite most csak árnyéka annak a játékosnak, aki tavalyelőtt 104.37-es tornaátlagglal (!) nyert tavalyelőtt Blackpoolban, idei versenyátlaga (93.987) viszont cask az utolsó hézt közé helyezi a 32-es mezőnyben. A győzelem tudománya azonban teljesen nem hagyta el, még ebben a hektikus időszakában is tudott két PDC-viadalt megnyerni, januárban a Nordic Masterst, májusban a Cseh Opent. Gilding még márciusban produkált nagyot, amikor az UK Openen kiverte Van Gerwent, azóta több European Tour- és Pro Tour-versenyen is eljutott a végső szakaszig. Ezen a színpadon egyetlen győzelmét 2015-ben szerezte meg, de éppen Wright búcsúztatta őt a második körben, azóta csak másodszor jutott el a Winter Gardensbe, de most esetleg visszavághat a 8 évvel ezelőtti kudarcért.
A nap záró találkozóján Jonny Clayton játszik az utóbbi időben német éljátékossá váló Gabriel Clemensszel. Ebben a párosításban a legnagyobb a különbség a két játékos között az örökmérleget tekintve, 10–1-re vezet a walesi, az idén 2–1-re, ugyanakkor ez lesz az első csatájuk tévés viadalon. Clayton mutatja az éljátékosok közül  legegyenletesebb jó formát, 2018 óta ő az első játékos, aki 50 egymást követő PDC-találkozója mindegyikén 90 feletti átlagot ért el, jó néhány közülük a 100-at is túlhaladta. Ennek alapján nem csupán a hétfő esti záró meccsnek, hanem az egész versenynek is az egyik nagy favoritja.
(A mérkőzések a szabályoknak megfelelően 10 nyert legig tartanak, két leg különbséggel kell győzni, ha ez nem alakul ki 12–12-ig, akkor azután döntő játék következik.)

WORLD MATCHPLAY, Blackpool, Winter Gardens. Sport1 20:00 az első forduló mérkőzései  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)