Az Atalanta tartaná BL-helyét • SportTV

Az Atalanta tartaná BL-helyét

2023. 02. 04. 11:52    
Olvasási idő: 4 perc

A három szombati meccs közül a legmagasabb helyezésű Atalanta Reggio Emilia-i vendégjátékát ajánljuk egy kicsit hosszabban.

Ismerős jelenet az elmúlt hetekből: Ademola Lookmant ünneplik a társak egy Atalanta-gól után (Fotó: Getty Images)

Mikor a 19. percben Berardi passzából Defrel vezetést szerzett a bajnok ellen a múlt hét végén, kevesen gondolták volna, mi fog következni a következő egy órában, hogy a fekete-zöldek folyamatosan át- és átjárkálnak a címvédő igencsak szellős védelmén. A szünetben Berardi és a sokak által megkedvelt Frattesi révén 3–1-re vezettek a vendégek, végül 5–2.-vel vitték el a San Siróból mindhárom pontot, megadván az alaphangot a meglepetések fordulójának, amelyben a Monza is megverte idegenben a kedvetlen Juventust.
Berardi, aki három gólpasszal hagyta el a pályát, 19 Milan elleni találkozóján 18 gólból vállalt közvetlenül részt, szombaton egy másik lombardiai csapat ellen is hasonló termelékenységet szerezne mutatni.
A milánói végeredmény még akkor is meglepetésnek számít, ha a házigazdák felettébb rossz szériában voltak-vannak, hiszen előtte a Sassuolo csak eggyel a kiesővonal fölé csúszott vissza egy 8 meccsből két döntetlen, hat vereséges pocsék nyeretlenségi sorozattal. Szeptember óra első idegenbeli győzelmüket aratták Alessio Dionisi fiai, akik 2019 óta először, amikor még Roberto De Zerbi irányította a csapatot, el akarják kerülni, hogy sorozatban három hazai meccset is elbukjanak. A három vereség közül akkor az egyiket éppen az Atalanta ellen szenvedték el.

A Sassuolo elleni 19 meccsból aratott 11 győzelem, mint előzmény, valamint a közelmúlt remek formája egyaránt a La Dea oldalán áll ezen a hétvégén, még akkor is, ha legutóbb 2–1-es vereséget szenvedett a Mapei Stadionban. Csak az éllovas Napoli szerzett több pontot Gasperini mester tanítványainál az új esztendőben. S a bergamói egyike a három együttesnek, amely nem szenvedett vereséget 2023-ban, ráadásul 17-tel a legtöbb gólt szerezte a téli szünet óta. Legutóbbi győzelmét a Sampdoria rovására érte el, Maehle és Lookman elosztotta a két gólt a két félidőre, ez lett a kék-feketék 11. bajnoki győzelme az idényben.
Az új esztendő kezdeti fényét azonban kissé elhomályosította a kupakiesés, a másik lokális riválistól, az Intertől elszenvedett 1–0-s vereség, amelyben az addig remeklő támadójáték csődöt mondott. A tavaly az idény második felében mutatott visszaesés miatt a csapat nem is indult a nemzetközi kupákban, ezért Gasprini célja egyértelműen a négybe kerüléssel visszavezetni a klubot a Bajnokok Ligájába. Erre azonban hat csapat is aspirál, ezért egy pillanatig sem lehet csökkenteni a tempót.
Domenico Berardi visszatérése mindenképpen megnövelte a La Dea támadó hatékonyságát és Dionisi örömmel veszi, hogy Frattesi nyárig legalább a csapatnál marad, pedig már nap mint nap beszélték, hogy a Roma a télen visszarendeli a kölcsönjátékost az Olimpicóba.
Hamed Traoré azonban az átigazolási időszak vége előtt távozott Bournemouthba, ezzel megüresedik egy hely a középpályán. Ezt Maxime López, aki sokat cserepadozott eddig éppúgy betöltheti, mint az újonnan érkező Nedim Bajrami. Gregorie Defrel és Agustín Álvarez Pinamonti távollétében egyaránt aspirál az egyik támadóhelyre, bár lehet, hogy utóbbi frissessége még csak a kispadra elegendő. Bármelyik csatár akcióiban alighanem Berardi lehet a társ, aki 2013 óta már 176 (!) gólban vállalt közvetlen szerepet (105 gól, 71 gólpassz), ennél csak ebben az időszakban Ciro Immobile produkált többet.
Az Atalantában viszont Ademola Lookman futott fel olyan eredményességi formára, amelyben Cristiano Ronaldóval és Sevcsenkóval került egyazon sorba (ld. lenti statisztikánkat). Eközben Duván Zapata küzd az erőnlétéért és a formájáért, ebben az idényben csupán egyetlen gólt szerzett. A kolumbiai csatár mostanra teljesen felépült csípőproblémáiból, korábban 9 gólt is szerzett a Sassuolo ellen Calcio-pályafutása során, de Rasmus Hojlund továbbra is készen áll a helyettesítésére. Palomino és Zappacosta továbbra is combsérüléssel bajlódik és a jövő heti, Lazio elleni mérkőzés előtt előreláthatólag nem térhet vissza.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Csak a Juventustól kapott ki többször a Sassuolo (14) a Serie A-ban, mint az Atalantától (11 – a 19-ből), a La Dea legutóbbi 13 meccsükből 10-et megnyert a fekete-zöldek ellen. 2. Az Atalanta 11 meccsét megnyerte a bajnokságban az első 20-ból, eggyel többször győzött tavalyelőtt 21 játéknap után (38 pontot szerezve) és 2021–22-ben (42 ponttal). 3. Ademola Lookman – aki gólt szerzett az ellentétes párosításban a Sassuolo ellen – 12 gólt ért el eddig, az 1999–2000-es szezon óta csak öt játékos szerzett ennél többet bemutatkozó szezonjában a Serie A-ban az első 20 mérkőzésen: Lukaku, C. Ronaldo, Piatek, Milito és Sevcsenko.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

CREMONESE–LECCE

+ A Cremonese még mindig nem nyert, 20 forduló után is győzelem nélkül áll a bajnoki táblázaton. Csak egyetlen újonc csapat van a Serie A históriájában, amely ennél tovább maradt siker nélkül: az Ancona 2003–04-ben állt 21 játéknap után 6 döntetlennel és 15 vereséggel. o A Lecce az egyetlen csapat, amely 2023-ban még nem szerzett idegenben egyetlen gólt sem. A sárga-pirosak legutóbbi gólját házon kívül Lameck Banda szerezte, győztes találat volt Genovában még novemberben a Samp ellen a 83. percben. = David Okereke a legutóbbi két meccsén szerzett gólt, három egymás utáni találkozón még sosem volt eredményes a Serie A-ban – ugyanakkor egyike annak a három játékosnak, akik a legtöbb gólt szerezték a 16-oson kívülről (3-at, épp ennyi van Samardzicnak és Koopmeinersnek is). + Gabriel Strefezza – aki 11-esből betalált a Cremonese elleni legutóbbi meccsen – lehet a 6. Lecce-játékos a klub történetében, aki első 20 mérkőzésén legalább hat gólt szerez, mielőtt betöltené 26. életévét. Az elődök: Bozsinov, Vucsinics, Chevantón, Lucarelli és Vugrinec.

ROMA–EMPOLI

+ A Roma még sosem vesztett meccset otthon az Empoli ellen (12 gy., 2 d.) – a „farkasoké” a csapat, amely ellen a toszkánok a legtöbb mérkőzést játszották idegenben nyeretlenül az élvonalban. o Paolo Zanetti szerzettpont-átlaga 1.30 az Empoli kispadján, ez a második legtöbb, amióta a hárompontos rendszert bevezették. = Tammy Abraham három meccsen három gólt szerzett az Empoli ellen, az egyik dupláját a háromból is ellene érte el 2022. január 23-án – az angol csatár a tavaly március 20-i római derbi óta nem volt eredményes az Olimpicóban, ennek szombaton már 321 napja lesz. + Amióta 2020–21-ben bemutatkozott a Serie A-ban, csak két középpályás készített elő több helyzetet akcióból Razvan Marinnál (82, ennél csak Lorenzo Pellegrininek és Calhanoglunak van többje), a román két asszisztot adott szögletből csapata legutóbbi négy góljánál (Lupertónak és Ebuehinek).

SERIE A, 21. forduló. Sport2 15:00 Cremonese Calcio–US Lecce (kommentátor: Faragó Rchard); AMC Mikro 18:00 (felv. Sport2 22:45) AS Roma–Empoli FC (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 20:45 Sassuolo Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Haraszti Ádám)