Bravúrok kellenének már az Európa-ligában • SportTV

Bravúrok kellenének már az Európa-ligában

2023. 02. 14. 14:12    
Olvasási idő: 3 perc

Még egyik csapatunk sem búcsúzott véglegesen a férfi Európa-ligától a csoportkörben, de a további versenyben maradáshoz már extra teljesítmények szükségeltetnek. A Balatonfürednek otthon, a Fradinak és a Fejér-B. Á. L.-nak idegenben kell helytállnia – természetesen mindhárom mérkőzést élőben láthatják nálunk a Sport2-n.

A csoportelső, tavalyi El-második Nexét kellene legyőznie a Fürednek, hogy versenyben maradhasson a nyolcaddöntőért (Fotó: balatonfuredikse.hu)

BALATONFÜRED–NEXE  (C-csoport)

A Fürednek nyernie kell, hogy életben tartsa halvány továbbjutási reményeit, horvát vendége már biztos nyolcaddöntős és a csoportelsőséget is megcélozhatja. A balatoni gárda az első meccsen nem tudta tartani a lépést a Nexével, 32–23-ra kikapott Nasicében az ősszel. A Nexének a negyedik legjobb a védekezése a mezőnyből (196 kapott gól, meccsnkénti átlagban 28).
Branko Tamse, a vendégek edzője: „Bár jól játszottunk Nasicében, nem szabad visszatekintenünk az első meccsre. A Balatonfüred nagyon jó és kompakt csapat. Nagyon gyors kézilabdát játszik, kiváló játékosai vannak, több magyar és szerb válogatott is csapattag, úgyhogy biztosan kemény küzdelemben lesz részünk.”
„A horvát bajnokság egyik csoportjában jelentős pontelőnnyel áll az élen (mint a másikban a Zágráb). Januárban két SEHA-liga-meccsel is melegítettek. Mindez nem véletlen, hiszen tavaly a Magdeburg mögött ők lettek az El-finálé második helyezett csapata. A döntőhöz két – az idei szezonban már BL-t játszó – együttesen, a dán GOG-n és a lengyel Plockon keresztül vezetett az útjuk. Igaz, a csoportkör februári folytatásában hazai pályán igencsak megizzadtak a Skjern ellenében. A félidőben még a vendégek vezettek, sőt a második játékrész közepén is náluk volt az előny. Aztán fordítottak a horvátok, de nem adták olcsón a bőrüket a skandinávok. Visszavették a vezetést, majd az 58.percben is egyenlítettek. Így a vége sovány egygólos hazai siker lett. A Skjern igazi mumusuk, mert Dániában is csak egy gól döntött a horvátok javára” – mutatja be a csoport élén álló ellenfelet a fürediek megújult honlapja.
Mi tagadás, bravúr kellene a mieinktől, hogy megmaradjon a csekély reménysugár a 16 közé jutásra.

YSTAD–FTC (B-csoport)

 A svéd együttes az egyik a teljes El-mezőnyből, amely egy ötmeccses győzelmi sorozatot hozott össze (a másik kettő a Montpellier és a Füchse Berlin, utóbbiak százszázalékosak 7 mérkőzés után is). Az Ystad véglegesíti továbbjutását, ha visszavág a budapesti 34–37-ért a Fradinak, de elég lenne ehhez egy döntetlen is a skandinávoknak.
A balátlövő Jonathan Svensson a svédek leggólerősebb játékosa az idényben, 48 gólja az összesített lista második helyére elég a Motor játékosa Ihor Turcsenko 9-cel szerzett többet. Egyetlen kapus sem vdekk többször, mint az ystadi Niklas Kraft, aki 97 lövést hárított 33,6%-os hatékonysággal, ez 17-tel több védés, mint bármelyik más kapuvédőé a 23 másik csapatból.
Pásztor István, a Fradi vezetőedzője – korábbi szakértőnk – véleménye: „Hazai pályán nyertünk a svéd bajnok ellen, de ellenfelünk azóta sokat fejlődött, többek között legyőzte a Flensburgot is. Harcosan és a védekezésünkre koncentrálva mindent megteszünk a győzelemért.”
Csak egy másik magyar csapat, a Fejér-B. Á. L. kapott több gólt a Fradinál (246, ill. 243) – erre utalt Pásztor mester is…

SCHAFFHAUSEN–FEJÉR-B. Á. L. (A-csoport)

Hét forduló után a Schaffhausen 8 ponttal a harmadik, a veszprémi együttes 2-vel az utolsó helyen áll a csoportban. A svájciaknak már egy pont is elég a nyolcaddöntőbe jutásra, a Veszprémnek csak akkor marad esélye ugyanerre, ha bravúrgyőzelmet arat idegenben. A két együttes magyarországi mérkőzését a Kadetten nyerte meg 33–25-re. 247 kapott góllal a magyar együttesé a mezőny „legáteresztőbb” védelme.
„Nagyon fontos nekünk a Veszprém elleni meccs. Nem mindegy, hogy csoportunkban másodikak vagy harmadikak leszünk – kulcsmeccsnek számít a keddi” – nyilatkozta az európai szövetség El-honlapjának Adalsteinn Eyjölfsson, a svájciak vezetőedzője. A site a veszprémiektől is idézi Szrnka Levente beállós véleményét: „A múlt heti Göppingen elleni vereség után minden lehetséges módon szeretnénk megmutatni, hogy képesek vagyunk méltó ellenfelei lenni egy olyan nagy múltú klubnak, mint a Schaffhausen. Nagyon fontos lesz a labdák és a technikai hibák alacsony szinten tartása, hogy az ellenfél ne tudjon könnyen gyors gólokat szerezni.”
A Schaffhausen múlt szombaton a Basel elleni idegenbeli 38–37-es győzelmével véget vetett hárommeccses nyeretlen sorozatának. A B. Á. L. Komlón szenvedte el idénybeli 12. bajnoki vereségét, 28–27-re.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, csoportkör, 8. forduló. Sport2 16:45  Balatonfüredi KC–RK Nexe Nasice (kommentátor: Haraszti Ádám, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita); Sport2 18:45 Ystads IF–Ferencvárosi TC (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita); Sport2 20:30 Kadetten Schaffhausen–Fejér-B. Á.L. Veszprém (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita)