„Kicsik” az élcsapat státusért • SportTV

„Kicsik” az élcsapat státusért

2023. 09. 22. 14:19    
Olvasási idő: 3 perc

A péntek esti programba általában kiscsapatok kerülnek, ám az idényben láttuk már a Milant és a Romát is a hét ezen napján játszani. Most a „nagyot” akaró kiscsapatok lépnek pályára az 5. forduló nyitó napján. Sokak meglepetésére a Lecce a 4., az újonc Frosinone a 6. helyen áll az olasz élvonal táblázatán.

Valid Seddira, a marokkói vb-negyedik csapat egyik erőssége remekel újabban a Serie A-ban is. Gólképességére nagy szüksége lehet a Frosinonénak Salernóban is (Fotó: Getty Images)

A Salernitana pocsékul, a Frosinone remekül kezdte a 2023–24-es bajnoki idényt. Pedig biztatóan indultak a déliek, két döntetlennel, de a nemzetközi szünet előtti és utáni, szerzett gól nélküli vereség a Leccétől és a Torinótól visszavetette őket oda, ahová eleve soroltattak az idény előtt: a kiesés ellen harcolók várhatóan sűrű és tömör csoportjába.
A vendég újonccsapat viszont a nyitó napon a bajnoktól elszenvedett vereségét követően minden csatáján pontot, pontokat szerzett, legyőzte az erős és ambiciózus Atalantát, a nagy gólok meccsén négyet vágott a Sassuolónak, a kettő közt meg kiszenvedett egy gól nélküli döntetlent Udinében. Ez eredményezte a hatodik helyet, amely Európa-ligát ér az idény végén, de hol vagyunk még attól?
Paulo Sousa hiányolni kénytelen csapatából a nemrég megműtött védő Daniliucot, Lassana  Coulibaly izomsérülés miatt marad ki. Náluk is égetőbb lesz Dia hiánya, a szenegáli támadó gólereje nehezen pótolható, főleg hogy az egyetlen szóba jöhető helyettese, a norvég Botheim eddigi 32 Serie A-meccsén csupán egyetlen gólra volt képes. A Frosinonénak is lesznek hiányzói, Abdu Harriu és Sergio Kalaj nem játszhat, Karlo Lulic pedig a hosszabb távon gyógyulók listáján szerepel. A klub 9 játékost szerződtetett az átigazolási időszak utolsó hetében, közte olyan fiatalokat, akik kölcsönből érkeztek vissza. Reinier a Real Madridtól, Arijon Ibrahimovic a Bayernből, Soule és Kaio Jorge a Juvéból tartozik a legfontosabb újoncok közé. Bourabia és Lirola már tapasztaltabb érkezők, utóbbi csereként lépett pályára a múlt héten a Sassuolo ellen és gólt is szerzett a hosszabbítás 6. percében, véglegesítve a három pontot együttesének. Eusebio Di Francesco 54 évesen a tapasztaltabb edzők közé tartozik, a kiemelkedő siker eddig azonban elkerülte. Könnyen lehet, hogy éppen a Frosinonéval fut be az igazán nagy olasz mesterek közé, hogy még idejében javíthasson azon a megítélésen, hogy nem való tradicionális nagycsapat élére. Merthogy a Romával 2017 nyara és 2019 márciusa között nemhogy nagyot nem alkotott, hanem idő előtt távoznia is kellett az Olimpicóból…

Nikola Krsztovics góljai is reppítik nem vár magasságba a Leccét  most ők köszöntik a társak egyik találata után (Fotó:  Getty Images)

A Lecce a idény eddigi meglepetéscsapata, igaz, még csak a bajnokság egynyolcadához érünk a forduló végén. Igaz, eddig csupát egy nagycsapat akadt az útjába, a nyitó napon a Lazio (2–1), ám aztán Firenzéből ponttal távozott, a Salernitanát otthon megverte és Monzából is pontot vitt haza. Egyike a mezőny három veretlen együttesének. Roberto D’Aversa kiváló munkát végez, igazolni látszik, hogy eddigi egyetlen élvonalbeli megbízatásának rövidsége (2021 őszén egy fél éven vezette a Sampot) nem elsősorban az gyengeségének, hanem a klub hanyatló állapotának volt tulajdonítható – az egykori KEK-győztes, BEK-döntős klub másfél évre rá már a Serie B-ben kezdte ezt az idényt…
A Genoa újoncként körülbelül a várt szinten teljesít, nem kiugróan jó, de nem is lesújtó az eddig szerzett 4 pont. Ám ha az ellenfelek névsorára vetünk egy pillantást – a négy pontot az előző idény ezüstérmese és bajnoka ellen szerezte – felértékelődik ez a teljesítmény. Kérdés persze, hogy a nagyok elleni helytállások után a közép- és kiscsapatok ellen is sikerül-e kiegyensúlyozottan teljesíteni Alberto Gilardino együttese.
Baschirotto múlt heti piros lapja miatt a Lecce védelmének közepe meggyengülhet, Dermaku combproblémái miatt hiányzik. Nicola Sansone most debütálhat, azingyen megszerzett tapasztalt csatár a múlt héten még nem játszó csereként ült végig a kispadon a Napoli ellen. A csapat vadonat új középpályája eddig kiválóan működött, Ramada, Kaba és Rafia jól helyettesíti a lisszaboni Sportingba távozott Morten Hjulmandot. Oudin és Bli egyelőre csak reménykedik a kezdőbe kerülésben.
Gilardino visszateheti Malinovszkij az együttesbe, mert Nápolyban inkább defenzív felállást választott – sikeresen – , és a támadó szellemű ukrán középpályást csak az utolsó bő negyedórára vetette be. Koni de Winter jobbhátvédként jól debütált, hasonlót vár el a játékosként világbajnok mester most az idén először a kezdőbe jelölendő középpályás török Berkan Kutlutól. Alessandro Vogliacco combsérülést szenvedett, míg Junior Messias még nem lépett pályára, miután bokaproblémája nem jött rendbe azóta, hogy kölcsönben Genovába  érkezett.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 9. 22.)

SALERNITANA–FROSINONE

A Salernitana legutóbbi két meccsét szerzett gól nélkül vesztette el. Három gól nélküli vesztett mérkőzése legutóbb februárban volt; ezenfelül a gránitvörösek 14 gólt kaptak a legutóbbi 7 találkozójukon, ez éppen 2-es kapottgólátlagnak felel meg. + A Frosinone előtt a legutóbbi újonc, amely az első négy mérkőzésen 7 pontnál többet szerzett, a Livorno volt 2013–14-ben – ha most nyer, 10 pontot ér el, a legutóbbi újonc klub, amely kétszámjegyű pontot szerzett öt találkozón, a Salernitana 11-ig jutott 2010–11-ben. + Stefano Turati kapus a második legtöbb védést mutatta be eddig a Serie A-ban (16, csak Montipónak van több, 18), noha csak három meccsen védett a négyből. Azon öt kapus közt van, akik három vagy több meccsen  védtek eddig és 75% felett van a védési hatékonyságuk (az övé 76.2), Sommer, Musso, Montipo és Falcone társaságában.

LECCE–GENOA

Ez csupán a harmadik idény, amelyben a Lecce veretlen maradt a Serie A-ban az első négy meccsen – 2001–02 és 2004–05 után – ha most sem kap ki, klubcsúcsot ér el a veretlen szezonstartokat illetően. + A Genoa 8-nél kevesebb gólt kapott (7) az első négy meccsén, először 2016–17 óta (akkor négyet kapott); a ligúriai csapatnaók van már kapott gól nélküli mérkőzése is idegenben, amíg a legutóbbi Serie A-szezonjában 2021–22-ben csupán háromszor úszta meg idegenben kapott gól nélkül 38 forduló alatt.  + Nikola Krsztovics előtt Bozsinov (4) és Giacomazzi (3) volt a legutóbbi játékos a sárga-pirosak közül még 2004–05-ben, aki legalább három gólt szerzett az első négy meccsen egy idényben míg csak Bozsinov 2004–05-ben és Mancosu 2019–20-ban szerzett legalább 4 gólt a Lecce első 5 bajnoki meccsén (mindketten 4-et értek el).

SERIE A, 5. forduló. Sport2 18:30 US Salernitana 1919–Frosinone Calcio (kommentátor: Fülöp László; Sport2 20:45 US Lecce–Genoa FCF (kommentátor: Bartha Zoltán)