Megkezdődik a „kék tigrisek” új európai kalandja • SportTV

Megkezdődik a „kék tigrisek” új európai kalandja

2023. 10. 17. 12:08    
Olvasási idő: 2 perc

Megkezdi szereplését a kézilabda Európa-ligában egy év kontinentális kihagyás után a Tatabánya, amely ugyan nem esélyes a továbbjutásra, de nem veti el eleve a lehetőséget, hogy továbbjusson a nyolcaddöntőbe. Utána még kísérőként mutatunk egy érdekesnek ígérkező német–svájci ütközetet is.

A "kék tigrisek" sikeres kuparajtban reménykednek a keménynek ígérkező román ellenféllel szemben (Fotó: tatabanyakc.hu)

TATABÁNYA–CONSTANTA (H-csoport)

A magyar együttes a tapasztaltabb kupafronton, 1978-ban, azaz 45 esztendeje, „Bányász” korában a premierjén már az elődöntőbe jutott, majd hat évre rá ezt megismételte az IHF-kupában. Az EHF-kupában többször is a negyeddöntőig menetelt, s az utódsorozatban, az Európa-ligában is felléphetett kétszer. 2021-ben a hatcsapatos csoportban pont nélkül zárt, tavaly tavaszra viszont már hat pontot is összegyűjtött, de ez is csak az utolsó helyre volt elég. Egy év kihagyás után abz új, nyolcszor négy csapatos szisztémában két együttest is meg kellen előzni, ami nem lesz egyszerű, mert a kvartett tagja a 19-szeres portugál bajnok, kézszeres Challenge-kupa-győztes Sporting CP, mellett a mindig veszélye lengyel Chobry Glogów is.
Az első rivális a CSM Constanta, amelyet 23015-ben „gründoltak”, de a jogelőd HCM-nek azért akadtak nemzetközi sikerei. A kék tigrisekhez hasonlón volt KEK-elődöntős (2006), a Challenge-kupában ugyancsak elődöntős (2004), az EHF-kupában pedig 4., amellett hogy korábban 9 bajnoki és 4 kupagyőzelmet ünnepelhetett hazai frontokon. Az utódcsapatnak eddig egy bajnoki ezüstre, kér-két kupa- és szuperkupagyőzelemre tellett. Annál jobban sikerült a belépője Európában! A selejtezőben ugyanis a legutóbbi döntős spanyol Fraikin BM Granollers jutott neki ellenfélül. Hazai pályán 29–27-re kikapott ugyan, de Katalóniában bravúros 20–18-as sikert ért el 60 perc alatt, s aztán a 7-es párbajban az első dobást a hazai Torriani kihagyta, de mind az öt constantai lövő sikeres volt, így a CSM bejutott a főtáblára!

„Nagyon küzdelmes találkozóra számítok. Mindkét csapat a megfelelő védekezésére alapozza a taktikáját. A román gárda négy mérkőzését néztük meg négy videokazettáról. Ennek elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy feltérképezzük riválisunk erényeit és gyengéit egyaránt. Szerintem felkészültünk. Úgy látom, hogy a Constanta rendkívül agresszív az ellenfél támadásainak megállításában. De mi mindenképpen győzni szeretnénk. Ha a vendégek gyengéjéről lehet egyáltalán beszélni, akkor az a felállt fal elleni játékuk” – tekintett előre a tatabányaiak klubhonlapján Tombor Csaba vezetőedző.

FLENSBURG–SCHAFFHAUSEN (E-csoport)

 A két együttes már négyszer találkozott a nemzetközi kupaporondon, de legutóbb a 2016–17-es BL-ben csaptak össze. A négy csatából háromszor a németek, egyszer a svájciak kerültek ki győztesen. Az előző idényben a flensburgi Simon Pytlick volt a BL gólkirálya 107 góllal még a GOG-ból, a schaffhauseni Odinn Thor Rikhardsson  pedig az El legeredményesebb játékosa, 110 találattal. Mindkét együttes vezetőedzőt váltott a nyáron: a dán Nicolej Krickau a GOG kispadjáról ült át a Flensburgéra, a horvát Hrvoje Horvat pedig a német Wetzlarból szerződött Schaffhausenbe.

FÉRFI KÉZILABDA EUROLIGA, csoportkör, 1. forduló. Sport2 18:30 MOL Tatabánya KC–CSM Constanta (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Petur András, szakértő: Deli Rita és Császár Gábor); Sport1 20:45 SG Flensburg-Handewitt–Kadetten Schaffhausen (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Császár Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Császár Gábor és Deli Rita)