Embiidet műtik. Ki lesz az MVP, és mi lesz a Phillyvel? • SportTV

Embiidet műtik. Ki lesz az MVP, és mi lesz a Phillyvel?

2024. 02. 05. 16:04    
Olvasási idő: 3 perc

Joel Embiid nem védi meg már az MVP-címét, de talán ez hatja meg őt és a Philadelphia 76erst a legkevésbé. Sokkal inkább a csapat szezonja a tétje annak, hogyan gyógyul majd Embiid térde a műtét után.

Embiid és Jokic volt a szezon két legjobbja eddig a szezonban. (Fotó: Getty Images)

Hoztak egy olyan szabályt az NBA-ben, hogy az egyéni díjakhoz minden játékosnak legalább 65 meccset játszania kell egy szezonban, azaz maximum 17 találkozót hagyhat ki. Joel Embiid jelen pillanatban már 14 kihagyott meccsnél jár, és mivel vasárnap bejelentették, hogy műtik a térdét, két dolog már holtbiztos vele kapcsolatban. Először is biztos, hogy nem lesz ott az All-Star-gálán. Így valakit majd Adam Silver jelöl a helyére a február 18-i meccs előtt (vannak bőven keleten, akik sorban állnak Embiid és vélhetően majd Julius Randle helyéért). Történt ugyanis, hogy a Golden State Warriors elleni meccsen Jonathan Kuminga ráesett Embiid bal lábára, ezzel pedig önkéntelenül ugyan, de térdsérülést okozott neki.

Másodsorban kijelenthetjük sajnos azt is, hogy holtbiztosan nem lesz már versenyben azért, hogy megvédje MVP-címét, hiszen biztosan többet hagy majd ki három további meccsnél. Pedig eszeveszett szezonja van. Volt ugye egy 70 pontos meccse, és még kétszer az ötvenes határt is elérte, és legfőbb riválisa, Nikola Jokic ellen is brillírozni tudott, mikor 41 pontot dobott a Nuggetsnek. Amúgy ligarekordnak (és egyéni karriercsúcsnak) számító 35,3 pontos átlaga van épp, amihez jön 11,3 lepattanó, illetve szintén karriercsúcsot jelentő 5,7 gólpassz, valamint 1,8 blokk és 1,1 labdaszerzés. Brutálisak ezek a számok, de a sérülése után a tisztán statisztikai alapon működő basketball-reference MVP Trackeréről már le is került, míg az nba.com Race to the MVP listáján hátra sorolták a harmadik helyre. Pedig ő Wilt Chamberlain óta az első játékos, aki legalább 35 pontot, 10 lepattanót és öt gólpasszt átlagol egy szezonban.

Nikola Jokic mindkét listán azonnal az élre került, a basketball-reference-nél 50 százalék fölé kúszott a szerb esélye a harmadik trófeára, őt mindkét helyen Shai Gilgeous-Alexander követi. Nem elkiabálva semmit, és azt feltételezve, hogy semmi sorscsapás nem történik, szinte biztos, hogy Jokic lesz az MVP.

Az MVP-díj és az All-Star-szereplés azonban a kisebb probléma, sokkal inkább azon érdemes matekozni, hogy mennyi időt hagy ki, és az hogyan hat majd a csapat szereplésére. Szemléltetésképpen álljon itt az, hogy vele 34 meccset játszott a Sixers, amiből 26-ot megnyert, ami 76,5 százalékos győzelmi mutató, nélküle viszont csak 4-10 a mérleg, ami 28,6 százalék. Azért érződik a különbség, ugye? A jelenlegi 30-18-as mérleg az ötödik helyre elég keleten, ami biztos pozíció a rájátszás szempontjából, bár már az első fordulóban sem lenne pályaelőnye a gárdának. Négy meccs a Sixers előnye a hetedik, már play-in helyen lévő Orlando Magic-kel szemben. A 11. Brooklyn Nets azért 10 meccs távolságra van, de a 28,6 százalékkal azért ez sem nevezhető életbiztosításnak.

Habár az elmúlt két évben karriercsúcsokat jelentő 68 és 66 alapszakaszmeccset játszott, Embiid összességében azért sérülékeny játékosnak mondható. Első két profi szezonját konkrétan teljesen kihagyta sajkacsont törés miatt, a harmadik évében 2017-ben 31 meccs után ugyanúgy porcsérülés szenvedett január-február körül és ugyanúgy a bal lábában, mint most, és az akkor a szezonja végét jelentette. 2021-ben a jobb térdében diagnosztizáltak porcleválást, de azzal csak egyetlenegy meccset hagyott ki a rájátszásban.

A szakértők most azt mondják, akkor tudnak majd pontosabbat mondani Embiid visszatérésével kapcsolatban, ha majd megtörténik a beavatkozás, de ugye egy már korábban műtött térdről van szó. Nem szeretnénk ördögöt festeni a falra, és bízzunk abban, hogy Embiid egészsége most fontosabb lesz annál, hogy esetleg idő előtt visszatérjen. A Sixers hosszabb távú jövőjét és építkezését is befolyásolja ez a szituáció, hiszen Embiid pár nap múlva 30 éves lesz, és azért mégis a térde sérült meg, ráadásul az, amelyiket korábban már műtötték… Kérdés, hogy Daryl Morey mit lép majd ebben a szituációban.

Rövid távon mi lesz a Phillyvel? Nehezen indult a szezon a Harden-saga miatt, és most Embiid sérülése okoz fejtőrést, de eljött az idő Tyrese Maxey számára arra, hogy most egy hosszabb ideig a hátára vegye a csapatot, és mindenkinek picit előrébb kell lépnie a csapatból, de a legjobban talán Tobias Harrisnek. Meglátjuk.

A Sport TV-n folyamatosan jönnek az NBA-meccsek és az NBA-vel vagy NBA-vel is foglalkozó műsorok. A program:

Trash Talk: február 8., csütörtök 19:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets: február 9., péntek 4:00, Sport1 (élő); 13:15, Sport1 (felv.); 19:00, Sport2 (felv.)

Alley-oop: február 10., szombat 20:00, Sport2 (élő)

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder: február 10., szombat 21:00, Sport2 (élő)

NBA Action: február 11., vasárnap 8:30, Sport1

Miami Heat – Boston Celtics: február 11., vasárnap 20:00, Sport1 (élő)