Európa a Wembleyre figyel • SportTV

Európa a Wembleyre figyel

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 18. 02:37    
Olvasási idő: 2 perc

Az utolsó háromnapos etapjához érkezett a Nemzetek Ligája első, 2018–20. évi kiírásának csoportköre. Az első napon az A-ligában két olyan csoport fejeződik be, amelyben összesen öt pályázó körül kerül ki a két győztes. S persze befejezi a küzdelmeket a magyar válogatott is, amelynek záró találkozóját a napi összefoglaló után láthatják, felvételről.

ANGLIA–HORVÁTORSZÁG (A-liga, 4. csoport)

Amikor az NL megalkotói a két magasabb ligában a háromcsapatos csoportok kialakításáról döntöttek, valami ilyesféle végkifejletről álmodtak. Létrejött ugyanis az a  záró mérkőzés, amelynek háromféle eredményéhez más-más csoportgyőztes társul! A Wembleyben az angol-horvát összecsapás végén vagy egy boldog és egy boldogtalan csapat lesz – vagy két boldogtalan! Melyik együttes nyer, az csoportgyőztes, ellenfele utolsó és kiesik a B-ligába. Döntetlen esetén a nevető harmadik, Spanyolország a csoportelső, de még a remi gólszáma sem mindegy. Gól nélküli iksszel Anglia marad A-ligás, a vb-ezüstérmes kiesik, „gólos” döntetlen esetén megfordul a helyzet és a három oroszlánosok a következő kiírást a B-divízióban kezdik. Elképesztő izgalmak várhatók tehát a futballszentélyben, s azokról senki sem marad le, aki délután a Sport2-t választja. 

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–AUSZTRIA (B-liga, 2. csoport)

A belfasti Winsor Park találkozója viszont a wembleyinek az inverze. Itt ugyanis tökéletesen mindegy a végeredmény, a három csapatot akkora pontkülönbségek alakultak ki, hogy a végső sorrend (1. Bosznia-Hercegovina, 2. Ausztria, 3. Észak-Írország) már nem változhat meg.  A tét a presztízsen kívül legfeljebb az, hogy a győztes néhány ponttal többet szerez az UEFA európai ranglistáján, amely az Eb-selejtezők csoportbeosztásánál a kalapbeosztás alapját képezi.
Persze, a két csapat formáját tekintve azért van különbség, nem is csekély. Az osztrákok a Franco Foda, Szabics Imre kettős hivatalba lépése utáni első öt mérkőzésüket sorozatban megnyerték, s azóta is csak olyan erős válogatottaktól kaptak ki, mint a brazil, a bosnyák és a dán. A középső, a Dzekóék elleni legkisebb vereség (0–1) jelenti azt, hogy csupán a másodikak lettek az NL-csoportban.Az észak-írek ezzel szemben legutóbbi egytucat meccsükből csupán kettőt tudtak megnyerni, Dél-Korea (2–1) és az Izrael (3–0) elleni barátságos találkozót. Nem kérdés, a fogadóirodák ezezen a találkozón Martin O’Neill tanítványainak győzelmére fizetnék a legtöbbet.

SVÁJC–BELGIUM (A-liga, 2. csoport)   

Két lehetséges főszereplő Luzernben: Dries Mertens (balról) és Ricardo Rodriguez (Fotó: Getty Images)

A futballhistória némileg ismétli önmagát. Svájc az előző tétmérkőzés-soriozatán végigjátszott egy olyan csoportkört, hogy egy riválisával (akkor az Európa-bajnok Portugáliával) fej fej mellett haladva az összes vetélytársat oda-vissza megverte (fájdalom, a mieinket is…), s csak a rivális elleni kétmérkőzéses csata döntött – ellene. Most ugyanez történt, csak éppen a fő vetélytársat (ezúttal a vb-bronzérmes Belgiumot) a záró találkozón otthon fogadhatja. Mivel kettejük brüsszeli összecsapását Hazardék nyerték meg 2–1-ra, a vasárnapi luzerni mérkőzésen már a minimális, 1–0-s hazai siker is Vladimir Petkovics tanítványainak végső sikerét jelentené. A 2–1 is a helvéteknek lenne jó, nagyobb gólszámú egygólos hazai siker viszont már a vendégeknek kedvezne.
Egyébként az erőviszonyok kiegyenlítődését mutatja, hogy még az is elképelhető, hogy a vb négy elődöntősének egyike sem nyeri meg a csoportját az A-ligában…

NEMZETEK LIGÁJA. Sport2 14:45 Anglia–Horvátország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 17:45  Észak-Írország–Ausztria (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:30 Svájc–Belgium (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 23:00 a nap meccseinek összefoglalója (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel, kommentátor: Fülöp László és Kassai-Tóth Csaba); Sport2 0:00 Magyarország–Finnország (felv., kommentátor: Fülöp László)