Mindent túlélt a Seahawks • SportTV

Mindent túlélt a Seahawks

2018. 12. 25. 09:29    
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt kilenc évad második legsikeresebb csapata lett a Seattle Seahawks azzal, hogy immár hetedszer jutott be a playoffba ezen időszak alatt. És mindig Pete Carroll vezetőedző irányításával, akinek szerződés-hosszabbítás is lett a jutalma az újabb sikereket követően.

Azt talán könnyű megmondani, hogy a rájátszásba jutások számát tekintve melyik az NFL legeredményesebb csapata az elmúlt kilenc idényben (a New England Patriots 9/9-es mutatóval), na de melyik a második legjobb ebben az intervallumban? Ráadásul úgy, hogy ezt a korszakot egy vezetőedzővel csinálta végig? Nos, nem csigázzuk a kedélyeket, ez a Seattle Seahawks, amely a Kansas City Chiefs elleni sikerével elfoglalta a helyét a playoffban – kilenc idény alatt immár hetedszer, rendre Pete Carroll irányításával. Carroll és John Schneider general manager 2010-es érkezése előtt a Seahawks 34 idényből mindössze 10-ben került be a rájátszásba.

Mióta 1990-ben átállt az NFL a 12 csapatos playoffrendszerre, 2017-tel bezárólag összesen 28 csapat jutott be a rájátszásban 0/2-es idényrajtot követően – az egyik a 2015-ös Seattle volt. „Nagyon mély érzelmek szabadultak most el, mert nem túl sok olyan ember volt, aki hitt abban, hogy ezt meg tudjuk csinálni. A többségük esélytelennek gondolt bennünket” – fogalmazott Carroll. A menedzsment szerint Carroll érdemei elvitathatatlanok a sikerben, és helyi idő szerint hétfőn újabb két évvel megtoldotta a vezetőedző egyébként 2019 végén lejáró szerződését. A szakember a győzelmeket tekintve már csúcstartó Seattle-ben, a kitölti a szerződését, akkor ő lesz a Seahawks leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetőedzője. Az eddigi rekord Mike Holmgrené, ő 10 szezonon keresztül szolgálta a csapatot. Carroll egyébként most 67 éves, jelenleg ő a legidősebb vezetőedző az NFL-ben.

Hogy mi a Seattle továbbjutásának kulcsa? Russell Wilson Russell Wilson maradt, sőt (34 TD-passznál jár, ami karriercsúcs-beállítás, továbbá összesen 195 touchdownpassznál tart, amivel beállította a franchise-csúcsot)), Chris Carson Marshawn Lynch 2014-es szezonja óta az első seattle-i running back, aki 1000 futott yard fölé jutott, a plusz 14-es labdaszerzési-labdavesztési mutató a legjobb az NFL-ben, a védelem pedig túlélte a Legion of Boom szétesését (2017. novembere óta 6 Pro Bowl-játékos tűnt el ebből az alakzatból).

„Nem sokan hittek bennünk, viszont ebben a csapatban mindenki hitt abban, hogy meg tudjuk csinálni. A vezérek mutatták az utat, a fiatal srácok meg követték őket. Büszke vagyok a srácokra. És ez még csak a kezdet. Sok tennivaló vár még ránk” – mondta K. J. Wright, a Seahawks linebackere.

Alighanem érdemes lesz figyelni a rájátszásban is a Seattle-re.