Dérbi de Lisboa – 304-edszer • SportTV

Dérbi de Lisboa – 304-edszer

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 03. 05:58    
Olvasási idő: 2 perc

Noha a Porto eredményességben már régen lekörözte a Sportingot – nemzetközi trófeákban már a Benficát is – , az igazi portugál csúcsrangadó mindig is a két lisszaboni „ősellenség” aktuális összecsapása marad.

Haris Seferovicnak, a svájci válogatott csatárának augusztusban ben sikerült betalánia a Sporting kapujába. Talán majd most, az Estadio da Luzban (Fotó: Getty Images)

A rivalizálás 112 évre nyúlik vissza, 1907-ben ez első meccsük előtt az előbb alapított Benfica nyolc játékosa lépett át a Sportingba. Azóta minden sorozatot figyelembe véve 303 mérkőzést vívtak egymással, ebben benne vannak a korai lisszaboni városi bajnokságban váltott találkozók is.  A sasok nyertek többször, 130-szor, a gyíkok 108 sikert számlálnak, 65 döntetlen mellett (ebben a tartalékcsapatok mérkőzései és a barátságos meccsek nincsenek benne).

Nemcsak a múlt, hanem a  jelen is Benfica-fölényt mutat. Míg a januárban Rui Vitóriát váltó Bruno Lage csapat a Porto üldözőjeként a bajnoki címért hajt, addig a novemberben José Peseiro helyébe léőó Marcel Keizer csapata egyelőre csupán a dobogó alsó fokát célozhatja meg reális eséllyel. A Benfica az új mesterrel minden egyes bajnokiját megnyerte, csak a Ligakupában játszott egy döntetlent, majd a továbbjutás után kikapott a Portótól. A Sporting is jobban teljesít az edzőváltás óta, de előtte nagyobb hátrányt szedett össze.

A két együttes négy nap alatt kétszer is összecsapa, a szombati bajnoki után szerdán az SCP-nek újra a Luzban lesz jelenése, a Portugál Kupa elődöntójének első mérkőzésén. (Aztán a visszavágót csak csak majd’ két hónappal később, április 2-án játsszák a José Alvalade Stadionban.)

Jelen állás szerint a nagyobb tétje a meccsnek a házigazda számára van, Ha nem nyer, a Porto a jelenlegi ötpontosnál is nagyobb előnyre tesz szert. Ami már nehezen lenne behozható májusig. A Sporting pedig – amely már nyert az idén egy serleget, a Ligakupát az elmúlt héten – nagy csapást mérne riválisára az örökrangadón (Dérbi Eterno – így is hívják az összecsapást másképp), lezárva 2015 október óta tartó nyeretlen sorozatát ellene. Az akkori csapatból, amelyet a később a Benficát is irányító Jorge Jesús vezetett, az idény végén Európa-bajnoki címet szerzett Rui Patrício, William Carvalho, Joao Mário és Adrien Silva is, már senki sincs a zöld-fehérek játékoskeretében…

Ősszel a két csapat 1–1-et játszott a José Alvaladében, Nani 64. perces 11-es gójára az ifjú csatár, Joao Félix válaszolt öt perccel a befejezés előtt.
(A mérkőzés után, csúsztatott felvételről a listavezető, bajnoki címvédő Porto guimaraesi vendégjátékát is közvetítjük.)

LIGA NOS, 20. forduló. Sport2 18:30 SL Benfica–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Fülöp László); Sport2 23:00 Vitória Guimaraes–FC Porto (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)