Brazília: egy lépéssel tovább? • SportTV

Brazília: egy lépéssel tovább?

2019. 06. 18. 09:44    
Olvasási idő: < 1 perc

A Copa América az A-csoport második fordulójával folytatódik kedden. A két meccs egyikének tétje az első győzelen megszerzése mindkét csapat számára, a másik kérdése, hogy a masszív északi szomszéd be tud-e zavarni a házigazda díszlépéses menetelésébe.

Philippe Coutinho, a játékmester duplájával (képünkön éppen a másodikat fejeli) a góllövőlistán is vezet, holtversenyben a legutóbbi két Copa gólkirályával, a chilei Vargasszal (Fotó: Getty Images)

BOLÍVIA–PERU

Egyik csapat sem keltett kiváló benyomást a rajton. Bolíviának egyetlen kapura lövésre tellett a tükörsima vereség során Brazília ellen, Perut meg csupán annyi dicséri, hogy az ellenfél vinotinto (vörösborosok) kapusát, Wuilker Farinezt választották meg a nyitó mérkőzésük legjobb játékosának. A két együttes egyetlen gólra sem volt képes.  Szomszédok lévén igen gyakori ellenfelei egymásnak, a „történelem” a gólképtelenség vélelme ellen szól:  félszáz eddigi találkozójuknak csupán az egytizede, öt végződött érvényes gól nélkül. Legutóbb nyolc éve egy barátságos meccsen nem sikerült egymás ellen a kapukba találniuk, az azóta lejátszott 5 meccsükön 14 gól született, Néggyel most is beérnénk – hogy az átlag kerek 3-ra növekedjék – , de a kabarécímmel szólva: „ki fog itt gólt lőni?”

BRAZÍLIA–VENEZUELA

A házigazda pillanatnyi állapota nehezen kalibrálható. Bolívia ugyanis „nem volt ellenfél” a nyitó meccsen, Venezuela a masszív védelmével nyilván nagyobb feladat elé állítja a selecaót. Tité kapitány az állandó csapat híve, noha a csereként beálló Everton csodagólt lőtt a bolivároknak, alighanem ismét a kispadon kezdi a találkozót. Derűlátásra ad okot viszont Philippe Coutinho játéka. Noha a 10-esnek nem volt túl pazar szezonja a Barcelonában, nem csupán két gólja, hanem mezőnyjátéka is azt mutatja, lesz, aki Neymar helyébe lépve vezérként viszi előre az aranyzöld mezeseket (akik az első meccsükön persze fehérben játszottak, a hagyományos kék nadrág fölött).
A Copa-múlt persze hazai sikert ígér. Az 1975 óta vívott 7 meccsen a venezuelaiak egyszer úszták meg kapott gól nélkül, a 2011-es La Plata-i 0–0 az egyetlen pontszerzésük is egyben. A másik hat találkozót  27–2-es összgólkülönbséggel nyerte meg az ötszörös világbajnok. Ha itt is „átlagolunk”: ez hazai siker esetén 4-5 gól ünneplésére adhat lehetőséget a drukkereknek a salvadori Itaipava Arenában.

COPA AMÉRICA, A-csoport. Sport1 23:30 Bolívia–Peru (kommentátor: Bartha Zoltán); 1:30 Brazília–Venezuela (kommentátor: Faragó Richard)