Csoportzárás a Copán, csoportnyitás az ANK-n • SportTV

Csoportzárás a Copán, csoportnyitás az ANK-n

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 22. 10:41    
Olvasási idő: 3 perc

A második olyan napba lépünk, amelyben már két kontinensbajnokságról kínálunk (négy) mérkőzést nagy futballétvágyú nézőinknek. A 46. Copa Américán lezárul az A-csoport küzdelemsorozata, a 32. Afrikai Nemzetek kupáján az A-csoportból és a szombaton rajtoló B-ből is közvetítünk egy-egy találkozót.

"Felesleges" gólöröm VAR előtt... Vajon hány megadott gólt szerez a selecao Peru ellen? (Fotó: Getty Images)

KONGÓI DK–UGANDA

Ha hiszik, ha nem, mindkét válogatott históriája során irányította a csapatot magyar szakember. A Kongói DK Afrika-kupa-krónikája legfényesebb lapjait a hatvanas évek végétől a ’70-esek közepéig írták, amikor a csapat két ízben (1968, 1974) megnyerte a kontinensbajnokságot. Az első idején Csanádi Ferenc, a NOB-alelnök dr. Csanádi Árpád öccse, a Fradi későbbi edzője volt az együttes szövetségi kapitánya.  (Akkor egyébként Kinshasa-Kongó, a második siker idején Zaire volt a ma Kongói DK-ként ismert ország hivatalos elnevezése.)  A válogatott egyébként a szereplési rangsorában a holtversenyben Kamerunnal a 3. (18-18 szereplés), csak Egyiptom (22) és Ghána (21) előzi meg a sorban. A selejtezősorozatban a G-csoportban második lett 9 ponttal a nyitó mérkőzésen minimális vereséget szenvedő Zimbabwe (11 pont) mögött.
Uganda csak 7. alkalommal szerepel az Afrika-kuoán, eddigi legjobb szereplése során 1978-ban Ghánában egészen a döntőig verekedte el magát, amelyben 2–0-ra kikapott a házigazdától. Az ugandai futball ismertebb magyarja László Csaba, a sporttévé szakértője, aki 2006 és 2008 között irányította a kelet-afrikai ország válogatottját, amelynek élén 8-8-6-os méleget ért el, és kis híján kijuttatta csapatát a 2008-as tornára. Kevesen tudják, hogy előtte hat évtizeddel is volt magyar kapitánya a csapatnak, igaz, Singer Samu 1947-ben csak egyetlen meccsen ült az együttes kispadján. Uganda az L-csoport győzteseként jutott ki a tornára, 13 ponti szerezve öt egységgel előzte meg a másik továbbjutó Tanzániát.

NIGÉRIA–BURUNDI

A B-csoport nyitó mérkőzésén a torna egyik örökös esélyes, mindenkori nagyágyúja a háromszoros győztes, 14-szeres érmes (csak Egyiptomnak van eggyel több, Ghánának ugyanannyi) Nigéria az egyik résztvevő. Ellenfele, Burundi a 24-es mezőny három abszolút újoncának egyike (a másik kettő Madagaszkár és Mauritius). Nigéria az E-csoport győzteseként kvalifikálta magát a tornára, egy ponttal előzte meg Dél-Afrikát. Burundi a C-csoportban harcolt meg helyéért, Mali (14 pont) mögött végzett (10), megelőzve Gabont és Dél-Szudánt. A nigériai keret szokás szerint bomba erős, a 23 játékosból 22 légiós, csak at egyik kapus, Ezenwa szerepel a hazai bajnokságban. Ráadásul a légiósok közül 13 az öt európai topbajnokságból érkezik. Ezzel szemben Burundi egyetlen angol légióst tud felvonultatni, a 7-szeres válogatott, 1 gólos Saido Berahino a Championshipben szereplő Stoke City csatára. Ez az összehasonlítás sokat elmond az esélyekről, a hivatalos magyar fogadóiroda a sasok győzelmére 1.35-szoros, Burundiéra 8.35-szoros pénzt fizet…

PERU–BRAZÍLIA

A párosítás azonos , a konstellációs nagyon más. Három éve, a centenáriumi Copán is a csoportkör záró fordulójában rendezték a Peru–Brazília meccset.  Akkor mindkét csapat 4-4 ponttal állt,  a döntetlennel Brazília mondenképpen továbbjutott volna. Zzel szemben egy hektikus meccset az inkák Ruidíat góljával (a csatár most is kerettag) nyertek, Brazília csal a 3. Lett és ez akkor szégyenszemre kiesést jelentett a selecao számára. Most ha az a „baleset” bekövetkezne, a házigazda nagy valószínűséggel akkor is a második helyen vagy a két jobbik 3. egyikeként versenyben maradna. Erre persze még gondolni sem akarnak Brazíliában, majdnem leszedték a kapitány Tité és a játékosok fejét a Venezuela elleni kétpont-vesztés  miatt. (Amelyről csak részben „tehet” a VAR-technológia, mert mindhárom érvénytelenített brazil gólt tényleg szabálytalanság előzte meg.) Most a remi nagy valószínűséggel csoportgyőzelmet érne a braziloknak,  kivéve ha Venezuela nagyon megszórja Bolíviát. Persze, a brazilok inkább győznének, és fogadkoznak is nagyon. Egy góltalan meccs még belefér végső győzelmi stratégiába, egy másodikat már nem nagyon fogadna el a futballban maximalista ország a nemzeti csapattól.

A vörösborosok egy-egy pontot szereztek – rúgott és kapott gól nélkül – a két csoportfavorittól, most azért a leggyengébb, Bolívia ellen illene legalább egyszer betalálniuk a kapuba. A három ponttal minimum a második hely garantálva van, feltéve ha az legalább 3 gólos, „csak” kétgólos diadal és brazil-perui iksz esetén a több lőtt gól dönt, az pedig most Brazíliának és Perunak is több van. Eljátszva a kóbor gondolattal, egy harmadik góltalan iksz amellett, hogy statisztikailag megdönthetetlen, csak beállítható csúcs lenne, még a kieséshez is vezethet – a B- és a C-csoportban is lehet négypontos, vagy 3 pontos, pozitív gólkülönbségű csapat. Amint az akár Bolívia is lehet még, ehhez „csekélység” legalább hat góllal kellene megvernie keleti szomszédját. Ezt ugyan a ’93-as és a ’95-ös Copán is megtette (7–1 és 7–0), ám az erőviszonyok nagyon megváltoztak az azóta eltelt közel negyed század során…

Sport1 16:15 Kongói DK–Uganda Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); 18:45 Nigéria–Burundi Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 21:00  Peru–Brazília Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 21:00  Bolívia–Venezuela Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám)