Fucsoviccsal indítjuk az 500-as hetet • SportTV

Fucsoviccsal indítjuk az 500-as hetet

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 21. 01:02    
Olvasási idő: 2 perc

Az esztendő utolsó ATP 500-as versenypárját hagyományosan Közép-Európában rendezik. A bécsi és a bázeli viadalon egyaránt egy helyi „matador”, országos kedvenc, Dominic Thiem, illetve Roger Federer az első számú húzónév. Mi persze nagy izgalommal várjuk Fucsovics Marci szereplését is, aki egyszer már remekelt Bécsben tavaly, s akit már az első napon meg tudunk mutatni önöknek.

Fucsovics Marci tavalyelőtt a negyeddöntőig menetelt Bécsben. Most egyelőre az első fordulón kellene túljutnia (Fotó: Getty Images)

Bécsből kezdjük közvetítésünket délután 2-kor, amikor pályára szólítják a főtábla első mérkőzésére az argentin Diego Schwartzmant (5. kiemelt, a világranglistán 15.) és a francia Pierre-Hugues Herbert-t (vlr.: 68.). A két játékos először kerül szembe egymással, de bárhogy is álljon a mérkőzésük, nagy valószínűséggel megszakítjuk, hiszen a második számú pályán, az úgynevezett Next Gen Courton 3-tól megkezdődik Fucsovics Marci (vlr.: 69.) és az olasz Lorenzo Sonego (vlr.: 56.) összecsapása. Bajnokunk viszonylagosan gyengébb ranglistahelye és a benevező mezőny erőssége folytán kénytelen volt már a selejtezőben pályára lépni, ahol 3. kiemeltként a fehérorosz Jegor Geraszimov (vagy ha úgy tetszik: Jahor Heraszimau) sima 6:4, 6:1-es legyőzése után a kvali 8. kiemeltje, az olasz Stefano Travaglia ellen csak döntő játszmában tudott felülkerekedni. A főtáblán is olasszal, a nála három évvel fiatalabb Sonegóval kezd, akivel eddig egy ATP-főtáblás és két korábbi mérkőzése volt. Az „éles” küzdelmet idén Münchenben vívták, Marci hatalmas küzdelemben, a döntő szett rövidítésében 10-8-ra győzött, azaz csupán két labdán múlt a mérkőzés sorsa. Korábban két alacsonyabb szintű versenyen küzdöttek meg, mindkétszer 2016-ban. Kvangcsouban selejtezőben az olasz nyert két szettben, Fosiban az ottani challenger viadalon a nyolcaddöntőben Marci, háromban. Ha élversenyzőnk fizikailag fitt lesz, a csekély ranglistahátrány ellenére megverheti az olaszt.

Grigor Dimitrov az első körben Damir Dzumhurt küldené haza (Fotó: Getty Images)

A mérkőzés után visszatérünk a bécsi centerpályára, ahol akkor már minden bizonnyal már egy másik olasz, Matteo Berrettini (vlr.: 11.) küzd egy brittel, Kylie Edmunddal (vlr.: 55.). A két ifjú (23, ill. 24 évesek) közül az itáliai van jobb formában, két hete Sanghajban a mesterversenyen elődöntőzött, csak Szasa Zverev tudta megállítani. A brit elleni mérlege azonban negatív, igaz összes eddigi találkozásuk két meccsben merül ki, egy ATP-sben és egy alacsonyabban rangsorolt tornán lejátszottból. Ez utóbbin Rómában, salakon (de nem a Foro Italicón, hanem egy Rome Garden nevű challengeren) két 6:3-as szettben nyert a brit, tavalyelőtt Kínában, a pekingi 500-as nyolcaddöntőjében pedig egy összesen 37 játékot hozó háromjátszmás csatában.
Nem előbb mint fél 6-kor kezdődik meg Grigor Dimitrov (vlr.: 27.) és a Marcihoz hasonlóan (győztes) selejtezőre kényszerülő Damir Dzumhur (vlr.: 93.) csatája. A bolgár eddigi három találkozójuk mindegyiként legyőzte a bosnyákot.

Roger Federer tavaly a St. Jakobshalléban 9. ottani trófeájának örülhetett. Most a tizedik megszerzése a cél (Fotó: Getty Images)

Könnyen lehet viszont, hogy ezt a csatát sem várjuk meg végig, mert este 7-kor pályára lép Bázelben minden idők legeredményesebb teniszezője, Roger Federer, aki szülővárosa tornáját eddig 9 alkalommal nyerte meg, két elvesztett döntő mellett, azaz pályafutása 12. döntőjére és 10. győzelmére készül itt ebben az esztendőben. A világranglistán 3., a versenyen természetesen első kiemelt maestro első ellenfele a német Peter Gojowczyk (vlr.: 111.) lesz, aki eddigi két meccsükön (2018 Cincinnati masters, 2019  Indian Wells-i masters) egy szettet sem tudott nyerni ellen.
A napot nagy valószínűséggel Bázelből fejezzük be, a 8. kiemelt Benoit Paire (vlr.. 23.) és a szabad kártyával induló svájci Henri Laaksonen (vlr.: 13.) mérkőzésével, de lehet, hogy felvételről belekukkantunk a bécsi záró meccsbe, a next gen-társaság egyik vezéralakja, a lengyel Hubert Hurkacz és a 3. kiemelt orosz Karen Hacsanov csörtéjébe is.

ATP 500-AS TENISZTORNÁK. Sport2  14:00  Bécs és Bázel, az első forduló mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József)