Bécsben is beszáll a helyiek hőse • SportTV

Bécsben is beszáll a helyiek hőse

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 22. 02:28    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden további első fordulós csatákkal folytatódik a két közép-európai fedett pályás 500-as torna, a sorozat idei utolsó két viadala. Bázelben már beszállt a helyi hős, Roger Federer, aki könnyed edzőmeccset vívott az első körben. Ez nem adatik meg Bécsben Dominic Thiemnek: igazi „nehézsúlyú” riválissal kezd, az egykori Grand Slam-döntős Jo-Wilfried Tsongával. Csak annyi biztos, hogy Béccsel kezdünk kedden, ám utána sokféle variáció lehetséges a mérkőzések hosszának alakulása függvényében. Ezért szaladjunk végig a két centerpálya programján, ebből a nyolc találkozóból kerül ki keddi közvetítéseink teljes „anyaga”.

Dominic Thiem kilencedszer is nekiveselkedik a bécsi győzelemnek (Fotó: Getty Images)

Bécsben

tehát elsőként két veterán küzd meg egymással. Mivel Feliciano López (a világranglistán 59.) már 38 esztendős és ellenfele, Gilles Simon (vlr.: 50.) csak négy évvel fiatalabb, ráadásul közel hasonló karriert futottak be, nem csoda, hogy már 8 találkozójuk is volt profiként. A 2008-as rotterdami első meccstől az idei londoni (Queens) összecsapásig hatszor a spanyol nyert, kétszer a francia. Köztük volt két döntő is, mindkettő Angliában és füvön, és mindkettőt López nyerte meg, egyformán a döntő szett rövidítésében. Amúgy is a nyolc csatájukból négy is háromszettes volt, így azért a győzelmi különbség nem feltétlenül reális, ennél jóval közelebb áll a valós játéktudásuk.

Második párként a dél-koreai Csung Hjon (vlr.: 132.) küzd meg Milos Raoniccsal (vlr.: 32.), a kanadai ugyan több mint száz hellyel jobban áll a rangsorban, de ő sem annyival jobb játékos, ráadásul az utóbbi időben belőle is hiányzik a „gyilkos ösztön”, ami a meccsek sorozatos megnyeréséhez kell.

Tsongának a helyi hőst, az első kiemeltet  kellene legyőznie az első fordulóban (Fotó: Getty Images)

A harmadik mérkőzés a nap rangadója, nem előbb fél hatnál szólítják pályára a helyi hérosz Dominic Thiemet (vlr.: 5.) a nála nyolc évvel idősebb Jo-Wilfried Tsonga (vlr.: 36.) ellen. Amíg Federer a „saját tornáját”, Bázelt már 9-szer megnyerte, Thiemnek Bécsben még sosem sikerült a trófeát megszereznie, pedig 2010, azaz 17 esztendős kora óta minden évben elindult. A legtovább 2013-ban és tavaly jutott, egyformán a negyeddöntőig, hat éve éppen Tsongától kapott ki, tavaly Nisikoritól. A franciával három évente találkoznak, a 2013-a bécsi háromszettes, döntő játsz,a tie-breakes ütközet után 2016-ban csaptak össze az Indian Wells-i mestertornán, akkor két sima szettben győzött az atlétikus Tsonga.
A bécsi utolsó meccs igazi generációs csata. A szabad kártyával induló olasz Jannik Sinner (vlr.: 101.)  mérkőzik meg a kétszer annyi idős Philipp Kohlschreiberrel (vlr.: 79.). A veteránnak selejtezőt kellett játszania a főtáblás helyért, de hatalmas rutinja átsegítheti ifjú ellenfelén, akinek ez lesz profiként a 15. találkozója ­ az augsburgi veteránnak meg 832 volt a bécsi verseny kezdetéig…

Bázelben

délután 1-kor páros meccsel kezdenek, után folyamatosan jönnek az egyes mérkőzések. Nem előbb délután háromnál az ausztrál Alexei Popyrin (vlr.: 88.) próbálja megnehezíteni az 5. kiemelt Fabio Fognini (5. kiemelt, vlr.: 12.) dolgát. Ha Fognini nem gurul be, hanem higgadtam játszik, a fiatal ausztrálnak a nullához tendál a győzelmi esélye kettejük első meccsén

Szasa Zverevnek a még nála is ifjabb társaség (next gen) egyik legjobbjával kell megharcolnia Bázelben (Fotó: Getty Images)

Utána következik a next gen-es amerikai Taylor Fritz (vlr.: 31.) újabb megmérettetése Alexander Zverev (2. kiemelt, vlr.: 6.) ellen. Az eddigi kettőt a német nyerte meg két W-betűs városban: három éve Washingtonban két jászmában, idén Wimbledonban, kétszeri szetthátrányt megfordítva egy 3 és egynegyed órás ötszettesben.

A harmadik és az utolsó mérkőzésnek egyformán lesz spanyol részese. Előbb Albert Ramos Vinolas (vlr.: 42,) próbálja meg legyőzni a harmadik kiemelt Sztefanosz Cicipaszt (vlr.: 7.).  Eddigi egyetlen meccsüket tavaly Barcelonában a görög nyerte meg 6:4, 7:4-re.
A záró küzdelem pedig a 4. kiemelt Roberto Bautista Agutra (vlr.: 10.) vár, aki az eddigi kettő után harmadszor is megverheti az aradi Marius Copilt (vlr.: 82.). Ők meg kétévente harcolnak meg, 2015-ben két, tavalyelőtt Münchenben három játszmában nyert a spanyol, de mindkétszer salakon játszottak, ez lesz a kemény pályás premierjük egymás ellen.

Sport2 14:00-től  ATP 500-as versenyek, Bécs és Bázel, első forduló (kommentátor: Fazekas Erzsébet és Gyulai Miklós)