Thiem a veterán "mumusa" ellen • SportTV

Thiem a veterán „mumusa” ellen

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 24. 12:35    
Olvasási idő: 2 perc

Bécsben és Bázelben már a nyolcaddöntőket fejezik be csütörtökön. A svájci városban a csúcsfavorit Federer szerdán lépett fel (sikerrel), az osztrákok kedvencének, Dominic Thiemnek csötörtöükön kell kiharcolnia a negyeddöntőt, a teljes ATP-mezőny egyik nagy veteránja ellen.

BÉCSBEN

Diego Schwartzman Bécsben billentené a maga javára Querrey elleni 2-2-es mérlegét (Fotó: Getty Images)

csütörtökön kettőkor kezdenek a centerpályán. Az alacsony termetű, de igen erőteljes argentin Diego Schwartzman (5. kiemelt, a világranglistán 15.) az amerikai Sam Querrey (vlr.: 47.) ellen. A két fiú korábban négy meccset váltott egymással, 2-2 alkalommal győztek, tavalyelőtt Brisbane-ben és a tavalyi Rogers Cupon az argentin, tavaly és idén a két kínai nagyobbik viadalon, Sanghajban és Pekingben az amerikai volt a jobb.
A második párban a dél-koreai Csung Hjon (vlr.:139.) az orosz Andrej Rubljovval (vlr.: 22.). A jelenlegi nagy rangsorkülönbség ellenére mindhárom mérkőzésüket az ázsiai nyerte, az összeset tavalyelőtt, kettőt egy versenyen, az év végi next gen-tornán a csoportkörben és a döntőben is.

A harmadik mérkőzés a csúcssztáré, az első kiemelt Dominic Thiemé (vlr.: 5.) a nála 9 évvel idősebb Fernando Verdasco (vlr.:40.) nem előbb fél 6-nál. A madridi öregfiú eddig 4-ből négyszer megverte az osztrákot, Grand Slamen, 1000-esen és 250-es tornán, füvön, salakon és kemény pályán is. Legutóbb a római mestertornán nyert ellene, döntő szettben. A hazai sztárnak tehát most kellene átlépnie saját árnyékát.
A nap záró viadala egy olasz-francia összecsapás, a szabad kártyás olasz Jannik Sinner (vlr.: 101.) mérkőzik meg az 33 évesen is akrobatikus teniszt játszó 4. kiemelt Gael Monfilsszel (vlr..14.). A francia szerdán  több ízben is ápoltatta magát Dennis Novak elleni találkozóján, végül csak-csak tovább vergődött, talán egy napra rá összedrótozzák. Érdekes, hogy egy hete is játszottak egymással, azt az olasz nyerte meg Antwerpenben simán 6:3, 6:2-re.

BÁZELBAN

most is délután 3-kor kezdik az egyes meccseket, két óránként ütemezve elvileg az egyes meccseket. Mind a négy találkozón az egyik játékos kiemelt lesz. Az elsőn a 4.-ként rangsorolt Roberto Bautista Agut (vlr.: 10,) egy másik „öreg motorossal”, Richard Gasquet-vel (vlr.: 64.) küzd meg. Korukat tekintve nem meglepő, hogy már 6 meccset váltottak, a mérleg a spanyol javára pozitív, 4–­2-vel.

Cicipasznak illene győzelemmel eltüntetnie a különbséget „no name” litván ellenfelével szemben (Fotó: Getty Images)

A második mérkőzésén, nem előbb 5-nél az ifjú generáció egyik „vezére”, a 3. kiemelt Sztefanosz Cicipasz (vlr.: 7.) lép fel Ricardas Berankis (vlr.: 70.) ellen. Eddigi egyetlen meccsüket tavaly Metzben vívták, ahol a nyolcaddöntőben két ellentétes végű rövidített szett után a döntő játszmát 6:3-ra a litván fiú nyerte meg.
A harmadik meccset az egyre jobb formába lendülő 7. kiemelt hazai másodkedvenc, Stan Wawrinka (vlr.: 17.) játssza az ugyancsak „next genes”, 21 éves amerikai Frances Tiafoe-val (vlr.: 48.), ők most mérkőznek meg először.
A nap záró meccsén Bázelben az 5. kiemelt Fabio Fognini (vlr.: 12.) ütközik meg Filip Krajinoviccsal (vlr.. 46.). A szerb fiú különleges kiemeléssel került a mezőnybe, a múlt héten döntőzött Stockholmban, így nem érhette el a bázeli selejtezőt. Ilyen esetekben afféle jutalomként az illetőnek nem kell „kvaliznia”, hanem azonnal beosztják a főtáblára. Kettejük eddigi egyetlen ATP-s meccsét öt éve játszották, akkor a hamburgi salakon Krajinovics volt a jobb 6:4, 6:0(!)-val. Még korábban, hét éve egy itáliai challengeren is összecsaptak, akkor az olasz győzött, három szettben.

Sport2 14:00-től  ATP 500-as versenyek, Bécs és Bázel, második forduló (kommentátor: Fülöp László és Ágai Kis András)