Roger és Marci újra „munkában” • SportTV

Roger és Marci újra „munkában”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 18. 08:29    
Olvasási idő: 3 perc

A keddi versenynapon is mindenki érdekes, de két játékost külön is figyelemmel kísérünk az 500-as füves pályás tornákon. Pályára lép minden idők legnagyobbja, Roger Federer és a mostani idők magyar legjobbja, Fucsovics Márton is. Egyiküket bizonyosan mutatni fogjuk, de rajta leszünk, hogy mindkettőt sikerüljön.

HALLÉBAN
ismét délben indul a játék, a centerpályán két ismerősssel – mindkettőt mutattunk már az idén – , Hans-Lennard Struff-fal (a világranglistán 35.) és a zentai, szerb színekben versenyző Györe Lászlóval (Laslo Djere, vlr.: 27.). Ők idén az év elején már összefutottak, Aucklandban az első körben a német 7:6, 2:0-s vezetésénél Györe nem tudta folytatni a küzdelmet. Második párként a címvédő, most 4. kiemelt Borna Coricot (vlr.: 14.) szólítják a pályára a spanyol Jaume Munar (vlr.: 22.) ellen. A két 22 esztendős fiatalember is összemérte már tudását az idén, méghozzá a monte-carlói 1000-es tornán, két ellentétesen eldőlő rövidített szett után a döntő játszmát a horvát nyerte meg 6:4-re. A nap harmadik főpályás meccse francia házi rangadó Jo-Wilfried Tsonga (vlr.: 77.) és az idén remek formát mutató Benoit Paire (vlr.: vlr.: 28.) között. A négy évvel fiatalabb Paire két tornát is nyert már az idén, Marrákesben és Lyonban (mindkettőt közvetítettük), összesítésben mégis a régebbi menő, Tsonga vezet kettejük egymás elleni meccseiken, 3–1-re. Az az egy győzelem éppen idei, az említett marrákesi torna elődöntőjében született, háromjátszmás küzdelemben.
A napot a tizedik hallei győzelmét megcélzó Roger Federer (vlr.: 3.), az első kiemelt zárja John Millman (vlr.: 57.) ellen. A svájci zseni a tízessel a második teniszező lehet a világon, akinek két számjegyű tornagyőzelme van egy helyszínen, ez eddig csupán Rafa Nadalnak sikerült, neki három helyen is (Roland Garros 12, Monte-Carlo és Barcelona 11-11). A „várólistán” is ők ketten állnak, Nadal Rómában már csak jövőre, RF Halléban most, Bázelben novemberben érheti el a határt. A svájci maestro mai ellenfele tagja egy meglehetősen szűk körű „klubnak”, azon kevesek egyike, akiknek a mérlege nem negatív minden idők Numero 1-e ellen. 2015-ben ugyan Roger Brisbane-ben három szettben nyert ellene, ám tavaly, az US Open nyolcaddöntőjében az ausztrál 3:6, 7:5, 7:6, 7:6-tal egyenlíteni tudott. Két rövidített szettet nyerni Federer ellen – ez is a rekordlistákra való tett! Kíváncsian várjuk az estleges mai tie-breake(ke)t Halléban…

LONDONBAN
a Fever-Tree Championshipsen  magyar idő szerint délután 1-től a 7. kiemelt Stanislas Wawrinka (vlr.. 19.) kezd az évek óta második-harmadik-negyedik britnek számító Daniel Evans (vlr.: 63.) ellen, aki szabad kártyát kapott a főtáblára. Stan the Man eddig kétszer játszott a birminghami versenyzővel, mindkétszer Amerikában, kemény pályán. Három éve az US Openen szetthátrányból fordítva hatalmas ötjátszmásban, idén Indian Wellsben is döntő szettben diadalmaskodott a svájci.
A második meccs a centerpályán két tengerentúli játékosé: Juan Martín del Potro (vlr.: 12.) vívja Denis Shapovalovval (vlr.: 25.). Az argentin persze jobb játékos, csak kérdés, mit mond a szervezete, mikor éri el a már-már átokszerűen rendre fellépő újabb sérülés. Amúgy 1–1-re áll a nála tíz évvel fiatalabb kanadaival, akivel először játszanak Európában, tavalyelőtt a kanadai 1000-esen Shapovalov, tavaly Aucklandban Del Potro nyert, egyformán két játszmában.

Marci nagy, de nem megoldhatatlan feladat előtt áll a Queens Club versenyén (Fotó: Getty Images)

A tíz év korkülönbség megvan az 1-es pályán ugyancsak második párban megküzdő Fucsovics Marci (27 éves, vlr.: 51.) és Feliciano López (vlr.: 115.) között is. A spanyol remek füves pályás játékos, a kor- és ranglistakülönbség diktálta látszat ellenére nem feltétlenül a mi fiunk a favorit. Ígérni nem ígérünk semmit, de rajta leszünk, hogy közvetíthessük a meccsét. (Bár babonából lehet, hogy jobb, ha nem járunk sikerrel: a múlt héten Stuttgartban kétszer önhibánkon kívül nem tudtuk mutatni, akkor nyert, amikor a képernyőnkre került, Milos Raonic ellen veszített…)
A centeren a harmadik mérkőzésen az első kiemelt Sztefanosz Cicipasz (vlr.: 6.) meccsel a hazaiak menőjével, Kyle Edmunddal (vlr.: 30.), először játszanak egymással. Végül estére az örök ígéret Grigor Dimitrov (vlr.: 45. – egyszer ugyan nyert ATP Tour-döntőt, de GS-en még a döntő sem sikeredett…) mérkőzése marad egy másik ígéretes kanadaival, a 8. kiemelt, vasárnap Stuttgartban döntőt vesztő Felix Auger-Aliassime-mal (vlr.: 21.). Először játszanak egymással, de ez az ellen mérkőzők többségére igaz a még tinédzser togói-kanadai családból származó játékos életkora miatt. Ő még csak ismerkedik a mezőnnyel – többnyire persze győzelmekkel ismerkedik.
Pontos menetrenddel most sem szolgálhatunk előre, de ha sikerül megkapnunk Fucsovics meccsét, azt az első pillanattól az utolsóig közvetítjük!  (A találkozó hozzávetőlegesen délután 3-kor kezdődik, ha az eső, netán a Del Potro–Shapovalov mérkőzés extra rövidsége vagy hosszúsága másként nem „rendelkezik”.)

Sport2 12:00-tól ATP 500-as tornák, Halle és London, első forduló (kommentátor: Gyulai Miklós és Kaplár F. József)