Rotterdam, első nap, még Fucsovics nélkül • SportTV

Rotterdam, első nap, még Fucsovics nélkül

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 11. 08:44    
Olvasási idő: < 1 perc

A rotterdami ANB AMRO Tournamenttel kezdjük meg ebben az évben az ATP500-as tenisztornák közvetítésének sorozatát. A versenyre benevezett és besorolást kapott élversenyzőnk, Fucsovics Márton is. Ám olyan jól sikerült előző fellépéssorozata, a szófiai 250-es torna – amelyben döntőt játszott – , hogy Rotterdamban csak a második vagy a harmadik napon lép pályára, méghozzá a torna három évvel ezelőtti bajnoka, a szlovák Martin Klizan ellen.

A hétfői versenynap lefnevesebb rotterdami fellépője: a háromszoros Grabd Slam-bajnok Stan Wawrinka (Fotó: Getty Images)

A verseny első négy kiemeltje Nisikori Kej (a világranglista 7. helyezettje), Karen Hacsanov (11.), Szefanosz Cicipasz (12.) és Milos Raonic (14.). Közülük ugyan hétfőn senki sem ragad ütőt, de azért nem maradunk jó játékosok nélkül a nyitó napon sem.
Az első találkozót déli fél 1-kor régi ismerős, Andreas Seppi (vlr.: 37.) játssza a selejtezőből felkerült Peter Gojowczyk (vlr.: 61.) ellen. A két versenyző mér összecsapott egyszer, tavaly a genfi salakos tornán (győztes: Fucsovics Marci!) a negyeddöntőben az olasz döntő szettben nyert a német ellen. A második meccs két résztvevője a kazah Mihail Kukuskin (vlr.: 55.) és a hazaiak jelenlegi legjobbja, Robin Haase (vlr.: 54.). Az ő közös múltjuk is csupán egy mérkőzésre szorítkozik: 2014-ben  Winston-Salemben kemény pályán az első fordulóban Kukuskin nyert, döntő játszmában 6:4-re.
Az esti programban elsőként a roppant tehetségesnek induló, de a nagy játékkal még sokszor adós francia Benoit Paire (vlr.: 58.) küzd meg a sérüléseivel gyakorta küszködő, háromszoros Grand Slam-bajnok, itt szabad kártyát igénylő és kapó Stanislas Wawrinkával (vlr.: 57.). Ők viszont már sokszor összecsaptak, 2002 és 2017 között 11 csatájukból a svájci 8-at nyert meg. A legrangosabb meccsük egy másik 500-as torna döntője volt, 2015-ben, azt Wawrinka sima két szettben nyerte meg.

A nap záró mérkőzésén a dél-koreai Csung Hjon (vlr.: 50.)  és a 2018-as év egyik nagy felfedezettje, a későn érő, 28 esztendős grúz Nikoloz Baszilasvili (vlr.: 22.)  találkozik. Ők még nem játszottak egymással, első meccsük győztese a következő körben éppen a Fucsovics–Klizan összecsapás továbbjutójával játszik a negyeddöntőbe jutásért.

ATP 500-as torna, Rotterdam. Sport2 12:30 és 19:30  az 1. forduló mérkőzései (kommentátor: Ágai Kis András, illetve Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)