Marci Bécsbe vinné a Kopaszi-gátat • SportTV

Marci Bécsbe vinné a Kopaszi-gátat

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 23. 02:20    
Olvasási idő: 3 perc

Bécsben és Bázelben sűrűsödnek az esémények, Szerdán első és második ös meccseken is küzdenek egymással a játékosok. Pályára lép a Stadthalléban Fucsovics Marci, a St, Jakobshallében meg Roger Federer. Nekünk mg Marci mellett szurkolnunk kell azért, hogy a meccseik minél kevébé érjenek össze – erre sajnos nem túl sok remény van…

Fucsovics Marci tabvaly Bécsben már elérte negrddöntőt, az idén (is) bravúr kellene ehhez (Fotó: Getty Images) z

BÉCSBEN

már délben kezdenek, méghozzá érdekes, még első fordulós mérkőzéssel. A spanyol Pablo Carreno Busta (a világranglistán   34.) mérkőzik meg Denis Shapovalovval (vlr.: 27.). A kanadai a múlt héten Stockholmban nyerte meg élete első ATP-versenyét, amely pszichésen nyilván feldobja, kérdés, fizikailag mennyit vett ki belőle. Eddig háromszor játszottak a touron, tavalyelőtt az US Opnen a spanyol nyert három, egyaránt rövidített szettben (!), idén a római mestertornán Shapovalov két játszmában vágott vissza, a csengtui elődöntőből három hete ismét Carreno került ki győztesen.
Második párként az oroszok egyre izmosabb nagy triójának egyik tagja, Andrej Rubljov (vlr.: 22.) küzd meg a sérülás miatt visszalépő Felix Auger-Aliassime heéyére besorolt szerencsés selejtezős vesztessel, a kazah színekben induló Alekszandr Bublikkal (vlr.: 51.), akit korábban Moszkvában kétszer is legyőzött  a Kreml-kupa 250-es versenyen, csak elsőre még 2016-ban a selejtezőben, idén viszont már a főtáblán, az első körben, három játszmában.
A harmadik meccsen egy hazai tehetség, a szabad kártyás Dennis Novak (vlr.: 124.) kap lehetőséget arra, hogy bravúrt mutasson be a 4. kiemelt Gael Monfils (vlr.: 14.) ellen.
A negyedik párban, nem előbb mint fél 6-kor már nyolcaddöntős mérkőzés következik a 3. kiemelt Matteo Berrettini (vlr.: 11.) és az idei US Openen elődöntős Grigor Dimitrov (vlr.: 29.) között. Azt olasz fiú elsőre döntő szettben győzött a brit Edmund ellen, a bolgár a bosnyák Dzumhurt búcsúztatta két játszmában. Eddig egyszer mérkőztek meg, idén a monte-carlói 1000-esem salakon Dimitrov nyert 6:4, 7:5-re.

Karen Hacsanov top tízesként és második klemeltként esélyesebb a magyr éljátékosnál, de hátha… (Fotó: Getty Images)

Ezután következik a záró összecsapás, amely számunkra a nap meccse is. Éljátékosunk, Fucsovics Marci (vlr.: 67.) a második kiemelt Karen Hacsanovval (vlr.: 9.) csap össze. Ki ne emlékezne a 2017-es csatájukra, amelyet a Kopaszi-gáton felállított ideiglenes stadionban, egy esős szeptemberi napon Marci három szettben nyert meg, a magyar-orosz Davis-kupa-találkozó első meccseként?  Akkor még 91 ranglistahely volt a két fiú közt (123­–32), most csupán 58, de Hacsanov azóta betört a top 10-be, ráadásul nem salakon, hanem kemény pályán, csarnokban játszanak. Ám az akkori csata sporttörténeti tény, s nemcsak Marci meríthet erőt az emlékéből, hanem a másik oldalon játszó klasszist is elbizonytalaníthatja. Az esélyes nem Marci, de jó néhány előtte állót megvert már azóta is, s reméljük, fog is még jó néhányat ezután is.

BÁZELBAN

délután 3-kor kezdik az egyes meccseket, a 6. kiemelt David Goffin (vlr.: 13.) a visszaesett, de még mindig roppant erős Marin Ciliccsel (vlr.: 23.) kezd, még az első fordulóban. A két klasszis 3–­3-ra áll egymással korábbi meccseik összevetésében, az első hármat mind Goffin, a legutóbbi hármat mind Cilic nyerte meg. Ezt megelőzően a tavalyi US Openen meccseltek, ott a nyolcaddöntőben a horvát 7:6, 6:2, 6:4-gyel búcsúztatta a belgát.

Staislas Wawrinka vasárnap még Antwerpenben döntőzött, most Bázelben jutna minél előbbre (Fotó: Getty Images)

A második párban az uruguayi Pablo Cuevas (vlr.: 45.) igyekszik megnehezíteni a második számú hazai kedvenc, a 7. kiemelt Stan Wawrinka (vlr.: 17.) dolgát. Stan the Man egyre jobb formába lendül, a múlt héten döntőzött Antwerpenben. Most mégis ha nyer, csak egyenlővé teszi a dél-amerikai elleni mérlegét, mert az eddigi egyetlen meccsükön tavalyelőtt Monte-Carlóban Cuevas győzött, két 6:4-es szettben.

A harmadik párban jön az itteni 9-szeres bajnok hazai hős, Roger Federer (vlr.: 3.), aki a moldáv Radu Albottal (vlr.: 49.) játszik, akit idén a miami 1000-esen csak három szettben sikerült megvernie, Mivel a mérkőzést nem kezdik el 7 előtt, csak akkor van esélyünk, hogy minél kevesebb idő fehúj egymást Fucsovics meccsével, ha az előtte lévő mindkét csata nagyon elhúzódik, s a bécsi Berrettini–Dimitrov csörte nagyon gyorsan véget ér. (Ha nm igyekszünk mindent megtenni, hogy a számunkra és a világ számára fontos két F-betűs mérkőzéséből minél több a képernyőre kerüljön.)

A nap záró meccsét Bázelben a szabad kártyás ausztrál Alex De Minaur (vlr.: 28.) játssza az amerikai Taylor Fritzcel (vlr.: 21.). A két next gen-harcos mindkét csatáját az ausztrál nyerte, éppen a korosztályos szupertornán Milánóban tavaly, illetve az atlantai döntőben az idén. (Az a győzelem De Minaur első ATP-trófeáját jelentette.) Tavaly még egy angliai challenger versenyen is játszottak, akkor is az auszi győzött…

Sport2 14:00-től  ATP 500-as versenyek, Bécs és Bázel, első és második forduló (kommentátor: Kaplár F. József)