Fucsovics újabb csúcsfeladata • SportTV

Fucsovics újabb csúcsfeladata

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 28. 08:49    
Olvasási idő: 2 perc

Kettős örömünkre Fucsovics Marci eljutott a dubaji 500-as torna negyeddöntőjéig és minden idők legeredményesebb teniszezője, Roger Federer ellen kell újra bizonyítania képességeit. Egyrészt örülónk, hogy ilyen jó formát árul el tartósan, másrészt hogy ezen a tonán a hátralévő összes mérkőzését már a centerpályán játssza, amelyet mindig, mindenhol közvetítenek...

Láthatólag nagy a barátság az F-betűs zseni és az F-betűs magyar éljátékos közt a tavalyi ausztrál openen készült képen (Fotó: Getty Images)

DUBAJBAN

ha akkora csillaghullás messze nem volt, mint egy hete a riói 500-ason, ám a negyeddöntőbe csupán három kiemelt jutott be. Az első párba nem is jutott belőlük, az egyre jobb formába lendülő Gael Monfils (a világranglistán 23.) játszik a selejtezőből  a mezőnybe kerülő, s ott előbb a 8. kiemelt Medvegyevet, majd az amerikai Kudlát búcsúztató litván Ricardas Berankisszal (vlr.: 113.). A két fiú már játszott egymással, igaz, már egy fél évtizede, 2014-ben bukarestban a francia nyert két sima játszmában.
A második mérkőzést az eddigi legnagyob szenzációt okozó lengyel Hubert Hurkacz (vlr.: 77.), Nisikori kiverője vívja a fiatal generáció „vezéralakjával”, a Next Gen „világbajnok” Sztefanosz Cicipasszal (vlr.: 11.): Éppen a milánói NG-torna csoportkörében játszottak először (4 játékig tartó szettekkel), múlt héten Marseille-ben másodszor, mindkét alkalommal a görög klasszisjelölt győzött.
Nem előbb, mintdélután 4-kor minden figyelem a 20-szoros Grand Slam-bajnok, az itt korábban már 7-szeres győztes, 2. kiemelt (az első már elbúcsúzott…), világranglista-7.  Roger Federer lép pályára a mi éljátékosunk, Fucsovics Marci (vlr.: 35.) ellen. A két játékos jól ismeri egymást, Marci volt már korábban Federer edzőpartnere is, s egy mérkőzést vívtak a Touron. A tavalyi ausztrál open nyolcaddöntőjében RF 6:4, 7:6(3), 6:2-re győzte le éljátékosunkat. Fucsovics a világranglistán a legjobb öt között megfordulók közül Ciliccsel kétszer, Djokoviccsal és Federerrel egyszer-egyszer játszott, megszorítani már tudta őket, legyőzni még nem. Ha most sikerülne, az nagyobb szenzációnak számítana, mint hogy a lengyel srác megverte Nisikorit…
A nap negyedik mérkőzését a centeren a 6. kiemelt horvát Borna Coric (vlr.: 13.) és a grúz Nikoloz Baszilasvili (vlr.: 19.) vívja. Négy meccs után 2–2-re állnak, a mérkőzésüket „anyagtorlódás” miatt felvételről mutatjuk, késő este.

ACAPULCÓBÓL

a meglepetés-negyeddöntővel, az amerikai Mackenzie McDonald (vlr.: 71.) és a brit Cameron Norrie (vlr.: 64.) mérkőzésével kezdönk. Előbbi a 6. kiemelt honfitársát, Frances Tiafoe-t  verte ki az elpző fordulóbn, utóbbi a 4.-ként rangsorolt Diego Scheartzmant. Egymással még nem találkoztak korábban a touron. Őket követi az ifjú tehetségek egyik legjobbika, az ausztrál Alex De Minaur (vlr.: 26.) és a második kiemelt Alexander Zverev (vlr.: 3.) csatája. Ők már háromszor is összecsaptak korábban, mindháromszor tacvaly és mindháromszor a német győzött, a legnagyobb csatájukat a Davis-kupában vívták, öt szettben, az ötödiket rövidítésben nyerte meg a világ jelenleg harmadik játékosa.

Nick Kyrgiosnak a 17-szeres Grand Slam-győztes legyőzése után egy háromszoros GS-bajnokkal kell megküzdenie (Fotó: Getty Images)

A mexikói este (magyar éjszaka-hajnal) sztárpárosításának a Stan Wawrinka–Nick Kyrgios összecsapás ígérekezik, noha “csak” a világranglista 72. helyezettje mérkőzik a 42.-kel. Képességeik alapján azonban mindketten a top 10-be kívánkoznak, csak “egészségügyi okokból” vannak, ahol vannak. Eddig egyébként ötször mérkőztek meg, a svájci 3–2-re vezet. Legutóbb tavaly az Indian Wells-I mestertornán küzöttek meg, az akkori 1:6, 7:5. 7:5-ös eredmény tesz köztük különbséget Stan the Man javára az arany kezű, de mentálisan végtelenül rapszodikus, az előző körben Nadalt szetthátrányból legyőző ausztrállal szemben.

ATP 500-ES TENISZTORNÁK. Sport2 12:00, 16:00, Sport1 23:30 (felv.) Dubaj, negyeddöntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor); Sport2 1:00   Acapulco, negyeddöntő (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Machán Róbert)