Pályán a világ két legjobbja Abu-Dhabiban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 20. 10:30    
Olvasási idő: 2 perc

Az első nap kötelező segédprogramjain (fotózások, autogramóra stb.) és kevésbé fontos mérkőzésein túl pénteken „igazából” is megkezdődik a Mubadala „világbajnokságbak”’ nevezett pénzdíjas szupertorna. Az 5. helyért folyó találkozó után színre lép a világ második és első számú játékosa, Novak Djokovics és Rafael Nadal is.

Vajon kienhedett-e a londini nagy siker után Cicipasz, vagy állja a versenyt Djokoviccsal? (Fotó: Getty Images)(

Az ötödik helyért a csütörtöki két „negyeddöntő” vesztese, Andrej Rubljov és Csung Hjon csap össze. A szorosabb meccset a koreai vívta Karen Hacsanovval, az első szettet csak rövidítésben, a másodikat csak egy brékkel bukta el. Rubljov   ellenben mindkét játszmát brékkülönbséggel vesztette el Szefanosz Cicipasz ellen (6:3, 6:4). A két játékos közel egykorú, az orosz alig több mint fél évvel idősebb, már négyszer is összecsapott egymásal. A mérleg Csung felé billen (3–1), legutóbbi találkozójukon viszont a bécsi 500-as verseny nyolcaddöntőjében Rubljov egészen simán győzött (6:4, 6:2).

A középső mérkőzés azelső igazi csúcstalálkozó, Novak Djokovics Sztafanosz Cicipasszal mérkőzik meg. A szerb zseni négy hellyel áll jobban a világranglistán (2.–6.), ám egymás elleni mérlegük döntetlenre áll (és úgy is marad, hiszen az abu-dhabi viadal nem hivatalos ATP-rendezvény). Négy eddigi meccsükön felváltva bizonyultak jobbnak. Tavaly a kanadai mesterverseny nyolcaddöntőjében a görög nyert három szettben, kemény pályán, a szerb az idén Madridban salakon szettveszteség nélkül egyenlített, méghozzá a döntőben. (Az volt Cicipasz első 1000-es fináléja.) Idén a sanghaji 1000-esen a negyeddöntőben ismét a fiatalabb klasszis volt a jobb, ismét három szettben, Dzsóker   a párizsi negyeddöntőben – mind a négy edigi meccsülket mesterversenyen vívták – egyenlített két egészen sima játszmában (6:2, 6:1). Vélhetően ez utóbbiért „nemes bosszút” forral a legutóbbi nagy tornán (ATP World Tour final) győztes ifjú mediterrán klasszis.

Nyolcadszor is gratutálnia kell-e Karen Hacsanovnak a Rafa Nadal elleni csata végén? (Fotó: Getty Images)

A hivatalos rangnak megfelelően a világelső Rafa Nadalé a záró mérkőzés. A spanyol teniszzseni az év hivatalos részét diadallal, a Davis-kupa mérkőzés második, egyben győztes egyes meccsének megnyerésével zárta. Mostani ellenfele, az idén az élmezőnyben helyét stbilizáló, ám az esztendő vége felé kissé visszaeső, a világrangsor 17. helyén Karen Hacsanov ellen eddigi mind a 7 meccsét megnyerte. 2017, a wimbedoni első mérkőzésük óta játszottak füvön, salakon, kemény pályán szabad téren és fedett pályán egyaránt, az összes alkalommal az orosznak kellett gratulációra nyújtani a kezét. Az összesen 17 játszmájukból Hacsanovnak egyetlenegyet sikerül elvinnie, a tavalyi US Openen „csak” 3:1-es szettaránnyal vesztett. Legutóbb nemrég, novemberben mérkőztek meg, a Davis-kupa madridi döntő tornájának csoportkörében Rafa 6:3, 7:6(7)-re nyert, Mérkőzéseiken nem ritka a tie-break, eddig összesen  7 játszma rövidítést játszottak,  ezekből Hacsanov ugyanannyit nyert meg, mint a teljes meccsekből – egyet sem…

Sport2 12:00 Mubadala tenisz „világbajnokság”, mérkőzés az 5. helyért és elődöntő  (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor)

Cookie beállítások