Csúcsra ért az NFL Benjamin Buttonja • SportTV

Csúcsra ért az NFL Benjamin Buttonja

2019. 12. 17. 13:53    
Olvasási idő: 2 perc

Drew Brees immár nem csupán az NFL legtöbb yardot passzoló quarterbackje, de a legtöbb touchdownátadás is az ő nevéhez fűződik.

Drew Brees, a New Orleans Saints quarterbackje 537 touchdownpasszal a háta mögött vágott neki az Indianapolis Colts elleni találkozónak.

Aztán kiosztott egy TD-passzt Michael Thomasnak, és utolérte az örökranglista második helyén álló Tom Bradyt.

Majd egy 21 yardos átadással Tre’Quan Smith-t „repítette” a gólvonalon túlra, és befogta az örökrangsort 539 TD-passzal vezető Peyton Manninget.

Ezt követően jött egy 5 yardos passz Josh Hillnek, és irány az örökkévalóság. Brees ettől a pillanattól kezdve az NFL touchdownkirálya!

De túl egyszerű lett volna itt abbahagyni, így aztán még egy extra is jutott hétfő estére: a szintén quarterback Taysom Hillnek adott TD-passz!

A legtöbb passzolt yard csúcsát már az előző idényben elvette Peyton Manningtől, mostantól a TD-csúcs is az övé (legfeljebb amiatt lehetünk bánatosak, hogy most az NFL nem szakította meg hosszabb időre a meccset, hogy lehessen ünnepelni), ráadásul még egy nagy rekord az övé lett, csak ezt Philip Rivers bánta. A Chargers QB-je az előző szezonban hozott egy 96,55 százalékos passzpontosságú mérkőzést (29 átadásából 28 volt sikeres), Brees most a Colts ellen 30/29-cel zárt (egyedül Latavius Murray nem bírt elkapni egy passzát), ami 96,7 százalék – a legalább 20 dobást végrehajtó QB-k között ez sohasem látott magas érték.

„Minden különleges volt ezen az estén. Monday Night Football, ráadásul a Colts ellen, azon csapat ellen, amellyel szemben tíz éve megnyertük a Super Bowlt. Az egész csapat itt volt a tíz évvel ezelőtti siker emlékére. És az egész ország láthatta, nagy meccs volt, a rekord is meglett.

Az egész olyan hihetetlen, mintha viccelnének velem”

– fogalmazott a találkozó után Brees. Az irányítót az sem zavarta meg, hogy már korábban is összejöhetett volna a csúcs, hiszen az első félidőben egy Thomasnak adott TD-passzát offensive pass interference miatt érvénytelenítették.

De megvolt a csúcs, ami azért nagy elégtétel egy olyan játékosnak, akivel kapcsolatban a draftja előtt rengeteg kétely vetődött fel. Csak 183 centi magas volt (napjaink korszakos alakjai közül Manning és Brady is legalább 10 centivel nagyobb nála), és

a megfigyelők nem voltak biztosak benne, hogy látja majd rendesen az elkapókat, illetve időben tud reagálni a blitzekre.

Azért a 2001-es börze második körében a Chargers így is elvitte, a második évében kezdő is lett, de amikor megsérült, Rivers kiszorította a csapatból. 2006-ig bírta a másodhegedűs szerepet, akkor aláírt a New Orleanshoz, amellyel a mai napig tart a sikerszériája. Nyert Super Bowlt (MVP-ként), 12-szer választották be a Pro Bowlra, volt az év támadója, az év embere és az év visszatérője is. És bár a negyven felettiek táborát hajlamosak vagyunk csak Bradyre szűkíteni, Brees is remekül képviseli ezt a korosztályt. Sean Payton, a Saints edzője szerint ez olyannyira igaz, hogy Brees a filmbeli Benjamin Buttonre emlékeztet, aki fordítva éli az életét, és folyamatosan fiatalodik.

És aligha véletlen, hogy a Twitteren Brady is gratulált neki újabb hőstettéhez:

Ha egyébént Brady is megelőzi Manninget (a Buffalo Bills, majd a Miami Dolphins ellen nem ördöngösség két TD-passzt adni), akkor 1973 óta nem látott esetre lesz példa a ligában. Akkor volt legutóbb példa arra, hogy a TD-passzrangsor első és második helyezettje is aktív játékos legyen: hajdan Johnny Unitas és Fran Tarkenton parádézott, napjainkban Brees és Brady.

Egyébként a következő, a Tennessee Titans elleni Saints-meccset is érdemes lesz megnézni, mert ha Brees négy sikeres passzal kezd, sorozatban 26 átadását juttatja célba, ami újabb bődületes NFL-csúcsot ér. Ryan Tannehill és Nick Foles társaságában speciel ebben a kategóriában is csúcstartó egyelőre Rivers…

A Sport2-n vasárnap 19:00-tól élőben közvetítjük a Tennessee Titans-New Orleans Saints mérkőzést.